Snackballetjes
Deze gehaktballetjes maakte mijn moeder vroeger altijd thuis als er iemand jarig was. Ze waren een vast onderdeel van de feestelijke snacks die op de borrelplank lagen. Ze zijn namelijk de ideale ‘snackballetjes’: klein, smaakvol en perfect voor een borrel of een feestje. Het fijne is dat ze altijd in de smaak vallen, bij jong en oud. Ik kan me nog goed herinneren dat we met z’n allen urenlang aan het draaien waren in de keuken. Het lijkt een eenvoudige taak, maar met 2-3 kilo gehakt ben je wel even zoet. Nu maken we ze vaak met maar 300 gram gehakt, maar vroeger waren het hoeveelheden waar je een heel leger mee kon voeden!
De grootste uitdaging was altijd het draaien van de balletjes. Met zo’n grote hoeveelheid gehakt ging het niet zomaar even snel. Iedereen was aan de slag, zodat we sneller klaar waren, maar het resultaat was het altijd waard. De balletjes moesten klein zijn – ongeveer 10 gram per stuk, vergelijkbaar met een soepballetje. Dit maakte het werk wel intensief, want je kunt je voorstellen dat het draaien van tientallen of zelfs honderden kleine balletjes best tijdrovend is. Met de kleinere portie die we tegenwoordig gebruiken, maak je ongeveer 30 balletjes. Dat is genoeg voor een gezellige borrel met 4 tot 5 personen.
Een lekkere toevoeging aan de borrelplank
Vandaag de dag gebruik ik vaak 300 gram gehakt als ik deze gehaktballetjes maak. Het is precies genoeg voor een borrelplank met een aantal vrienden of familieleden. De balletjes zijn een heerlijke aanvulling op andere snacks zoals kaas, olijven of een stukje stokbrood. Het fijne van deze gehaktballetjes is dat ze ook prima koud gegeten kunnen worden, wat ze extra geschikt maakt voor een borrel. Het is een smakelijke traktatie die eenvoudig te bereiden is, maar met een beetje nostalgie.
Warm gevoel
Het geheim van deze gehaktballetjes ligt in de eenvoud. Het is geen ingewikkeld gerecht met talloze ingrediënten, maar juist dat maakt ze zo bijzonder. De combinatie van gehakt, wat kruiden en een beetje geduld zorgt voor een smaak die iedereen kan waarderen. Dit simpele recept zorgt voor een warm gevoel van thuis, elke keer als je ze maakt. Of je nu een verjaardag viert of gewoon gezellig een borrel hebt, deze gehaktballetjes mogen niet ontbreken op de plank!
44 reacties
Ik presenteer de balletjes met satésaus als afsluiting van een verjaardags visite op een bordje.
Iedereen vindt ze heerlijk.
Mmm lekker Hetty! En van harte gefeliciteerd nog 🙂
Ik voeg er nog een zakje Nasi kruiden toe, heerlijk
Ook lekker Lydia!
Ga het zeker maken. Wanneer ik een kilo gehakt wil gebruiken, is het dan simpel alle ingrediënten x 3?
Leuk Bart! Nee hoor, niet alles verdrievoudigen. Bij een kilo gehakt zou ik onderstaande aanhouden:
1 kilo rundergehakt
4 tenen knoflook
3-4 kleine sjalotten
2 eieren
7-8 el ketjap manis
6 el paneermeel (of meer, even aanvoelen of het gehakt stevig is)
2 tl sambal
2 tl djintan (komijnzaad)
2 tl ketoembar
2 tl laos
Hoi,
Ik ben dit net even aan het doorlezen om een keer te maken. Het viel me op dat bij verdubbeling van het gehakt, naar 1 kilo, bijna alles aangepast wordt naar boven behalve de ketjap gaat van 5 naar 3 eetlepels. Gewoon een verwonderpuntje 🙂
Scherp, foutje! Heb het direct aangepast 🙂
Ik heb 1500 gram gemaakt en gewoon 5×3 alles gedaan. Mijn familie (leken wel de wilde wolven) alles op . Een succes.
Vanochtend deze balletjes gemaakt. Heerlijk. Hoop wel dat er nog wat over is voordat we ‘s avonds gaan eten. Eet ze net als Patty met rijst en een groente.
Haha dat is goed om te horen! Lekker de combi met rijst en groente 🙂
Wat een heerlijk recept weer. Ik heb de ballen ietsje groter gemaakt en geserveerd met rijst en sperziebonen..
Groetjes, Patty
Hi Patty, wat lekker om ze te eten met rijst en sperzieboontjes! En leuk om te horen 😀 Groetjes, Erik- SmaakMenutie
Heerlijk!