Vlaamse klassieker
Toen wij een tijdje geleden in Gent waren, konden we niet om de traditionele Gentse waterzooi heen.
Het is hét gerecht waar de stad om bekendstaat en dat je simpelweg moet proeven als je er bent. Na de eerste hap waren wij meteen verkocht. Een romige bord vol groenten, kip en aardappelen, die ergens tussen soep en stoofpot in zit. Dat is toch comfortfood op zijn best? Thuis wilden wij deze ervaring graag opnieuw beleven, en sindsdien staat Gentse waterzooi regelmatig bij ons op tafel.
Een stukje geschiedenis
Wat veel mensen niet weten, is dat waterzooi oorspronkelijk helemaal niet met kip werd gemaakt, maar met vis. In de middeleeuwen wemelde het in de Gentse rivieren van snoek, paling en baars. Die vis werd gekookt met groenten en room, waardoor de eerste versie van dit gerecht ontstond.
Toen de waterkwaliteit in de stad verslechterde, verdween de vis uit de pannen en werd kip het nieuwe hoofdingrediënt. Vandaag de dag bestaan er dus twee varianten: de traditionele viswaterzooi en de inmiddels minstens zo geliefde waterzooi van kip.
De kracht van eenvoud
Wat Gentse waterzooi ook bijzonder maakt, is de eenvoud. Er zitten geen ingewikkelde kruiden of specerijen in, enkel pure ingrediënten die samen iets heel lekkers vormen. Wij gebruiken naast kipfilet kippenbouten, omdat het vlees daardoor heerlijk mals blijft. Daarbij voegen we aardappelen toe, die zacht meekoken en de bouillon extra stevig maken.
Groenten zoals bleekselderij, prei en winterpeen zorgen voor een frisse tegenhanger en geven de stoof zijn kenmerkende geur en smaak. En dan is er natuurlijk de romige toevoeging: een mengsel van kookroom en eidooier dat vlak voor het serveren met wat bouillon wordt vermengd en vervolgens bij de kip, groenten en aardappelen wordt geschonken.
Belgisch eenpansgerecht
Wat wij zo ook fijn vinden aan Gentse waterzooi is dat het echt een eenpansgerecht is. Alles gaart samen in één grote pan, waardoor de smaken zich heerlijk met elkaar vermengen. Bovendien is het een mooie herinnering aan de Belgische keuken, die vaak iets minder bekend is maar zoveel te bieden heeft. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze verrukkelijke Luikse balletjes.
Serveersuggesties en variaties
In Vlaanderen wordt waterzooi vaak geserveerd met een stuk brood om in de romige bouillon te dopen. Wij vinden dat een absolute aanrader, zeker met knapperig brood dat alle smaken goed opneemt. Fijngesneden platte peterselie maakt het helemaal af en geeft een vleugje kleur.
Wil je het gerecht iets feestelijker wil maken, dan kan je er nog Hollandse garnaaltjes bij serveren. Dat klinkt misschien apart, maar het sluit juist mooi aan bij de oorsprong van de waterzooi met vis. Zo geef je een klassieke bereiding een kleine (luxe) twist.