Een nieuwe favoriet in huis
Soep is zo’n gerecht waar ik nooit genoeg van krijg. Of het nu gaat om klassieke kippensoep, romige tomatensoep of een Franse uiensoep – ik ben fan.
Maar laatst ontdekte ik iets nieuws: gegrilde paprikasoep. En geloof me, die ontdekking wil ik niet voor mezelf houden. Sinds de eerste keer dat we ‘m maakten, is deze soep een vaste waarde op ons menu geworden. Niet alleen omdat hij verrukkelijk smaakt, maar ook omdat hij zo gezond en makkelijk te maken is.
De kracht van gegrilde paprika
Paprika’s zijn natuurlijk veel meer dan alleen kleurrijke toevoegingen aan je salade. Wist je dat gegrilde paprika’s rijk zijn aan vitamine C? Zelfs meer dan sinaasappels! We schreven laatst nog een artikel over deze gezonde groente.
Ze bevatten daarnaast antioxidanten zoals bèta-caroteen, die bijdragen aan een gezonde huid en een sterk immuunsysteem. Door ze te grillen worden hun natuurlijke suikers licht gekaramelliseerd, wat zorgt voor een diepe, volle smaak. Dat maakt deze soep niet alleen voedzaam, maar ook onweerstaanbaar lekker.
Zo maken wij ‘m thuis
Voor een flinke pan soep gebruiken we drie rode paprika’s en drie rijpe tomaten. Snijd ze doormidden en leg ze met de snijkant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Voeg daar twee gehalveerde tenen knoflook, een rode peper en twee grof gesneden sjalotten aan toe. Als laatste strooien we er een handje verse basilicum over en besprenkelen alles met een flinke scheut olijfolie.
De bakplaat gaat vervolgens voor ongeveer 30 minuten de oven in op 190-200 graden, tot de randen licht beginnen te kleuren en de groenten zacht zijn. Die geur die dan uit de oven komt… daar krijg je spontaan trek van.
Blenden en serveren
Zodra de groenten klaar zijn gaan ze in de blender, samen met een halve liter groentebouillon. Mix alles tot een gladde soep. Je kunt eventueel nog wat extra bouillon toevoegen als je de soep wat dunner wilt. Warm daarna nog even goed door in een pan, en proef of er nog wat peper of zout bij moet.
Bij het serveren gaan we graag voor een beetje extra: een lepel crème fraîche, wat verse basilicumblaadjes en een draai uit de pepermolen doen wonderen. Heb je wat oud brood liggen? Maak er krokante croutons van en strooi die eroverheen.
Gezond, snel en vegetarisch
Wat deze soep zo aantrekkelijk maakt is de combinatie van gemak en voedingswaarde. Hij is volledig vegetarisch, boordevol groenten en dus ook perfect als lichte lunch of voedzaam avondmaal. Je kunt hem makkelijk een paar dagen bewaren in de koelkast, of invriezen voor drukke dagen.
Dus als je nog op zoek bent naar een nieuw soeprecept dat snel klaar is, gezond aanvoelt én je smaakpapillen tevredenstelt… probeer deze gegrilde paprikasoep eens. Grote kans dat ‘ie ook bij jou thuis een blijvertje wordt.
18 reacties
Wat een fijn recept! hoeveel olijfolie moet ik gebruiken? Twee eetlepels?? Misschien een idee om er courgetteblokjes door de soep te doen?
Groeten, Wilma
Ja 2-3 el ben je wel kwijt! Courgette kan zeker als je dat lekker vindt 🙂
Als de soep gemaakt is (nog zonder de creme fraiche), is die dan goed in te vriezen ?
Ja hoor! 🙂
Waarom gebruiken jullie crème fraiche
Super lekker zonder
Is echt optioneel, net wat je lekker vindt 🙂
Wil deze soep graag in de airfryer maken maar op welke temperatuur en hoe lang moet ik dan de groenten grillen?
wat hebben jullie lekkere en gezonde recepten op de site staan, echt super!!!
Bedankt voor het compliment Cynthia! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂 Zelf gebruiken wij geen airfryer dus kunnen we je daarin helaas niet adviseren. Wellicht heeft een van onze andere bezoekers wat tips?
En weer een perfect recept. Met een knoflookbroodje uit de oven een volledige maaltijd.Ik ben blij met jullie recepten.
Hoi. Kun je de paprikasoep een dag van tevoren maken?
Ja hoor Trudy! Meng wel de crème fraîche op de dag zelf er pas doorheen 🙂