Een klassieker na het stappen
Dürüm kip kebab stond al een hele tijd op ons lijstje om eens zelf te maken. Toch kwam het er steeds niet van.
Misschien herken je het wel: deze heerlijke, gevulde ‘pannenkoek’ met gekruid vlees halen we meestal bij een kebabzaak, vaak na een avondje uit. Snel, warm en ontzettend lekker. Meestal kozen we dan voor een dürüm döner kebab. ‘Döner’ betekent letterlijk ‘draaiend’ in het Turks, verwijzend naar het vlees dat verticaal aan een spit ronddraait en langzaam gaart. En ‘kebab’ betekent simpelweg gebakken of gegrild vlees. Aangezien wij thuis natuurlijk niet over zo’n grote grill beschikken maken we vandaag een versie met reepjes kip – ook wel bekend als kip kebab.
Midden-Oosterse karakter
Voor onze zelfgemaakte dürüm gebruiken we kipdijfilet omdat dat nét wat malser blijft dan kipfilet. De smaak zit ‘m in de kruidenmix, en die maken we natuurlijk zelf. Namelijk van kaneel, cayennepeper, komijn, oregano, paprikapoeder en koriander. Deze specerijen geven de kip dat typische Midden-Oosterse karakter en laten je keuken heerlijk ruiken. We braden de kip eerst even aan en dan een minuut of 15 met de kruiden laten pruttelen zodat de smaken goed in het vlees trekken.
Wat is een dürüm eigenlijk?
Het woord ‘dürüm’ betekent letterlijk ‘opgerold’ in het Turks, en dat is precies wat we doen: we rollen de gekruide kip in een dunne wrap. Traditioneel wordt hier vaak lavash of yufka voor gebruikt, maar een grote tortilla werkt ook prima. Vervolgens vul je je dürüm met rauwkost: knapperige ijsbergsla, tomaat, geraspte wortel en wat dun gesneden rode ui. Alles bij elkaar zorgt voor een frisse tegenhanger van het gekruide vlees.
Serveer zoals jij het lekker vindt
Je kunt je dürüm kip kebab helemaal afmaken met een saus naar keuze. Een klassieke cacik (Turkse frisse yoghurtdip met komkommer) is lekker fris, maar een simpele knoflooksaus of zelfs een beetje sambal voor wat pit doet het ook altijd goed. Geen wraps in huis? Serveer de kip dan op een pita of met wat rijst en een salade erbij. Zo tover je in een handomdraai een doordeweekse maaltijd om tot een feestje op je bord.
6 reacties
Waarin moet je het laten pruttelen? Alleen de olijfolie lijkt mij niet voldoende
De sjalot en knoflook in circa 4-5 el olijfolie aanfruiten is voldoende!
Wat voor rode saus krijg je er meestal bij bij de diner zaak, is dat een soort sambal/ shiracha saus?
Moet doner zaak zijn 😉
En waar koop je de doner wraps?
Ik denk dat je dan ‘acili ezme’ bedoelt! Een pittige dipsaus op basis van fijngehakte tomaten en pepers. Dürüm tortilla’s zijn gewoon bij de supermarkt (of Turkse supermarkt) verkrijgbaar! Gewone tortilla’s zijn overigens ook prima 🙂
Ik was heel benieuwd. Vooral toen het zo naar kaneel begon te ruiken en ik dat normaal niet echt bij vlees gebruik. Maar weer zalig!