Home <30 minuten Dürüm kip kebab

Dürüm kip kebab

Turkse gekruide kip

door SmaakMenutie
Dürüm kip kebab

Een klassieker na het stappen

Dürüm kip kebab stond al een hele tijd op ons lijstje om eens zelf te maken. Toch kwam het er steeds niet van.

Misschien herken je het wel: deze heerlijke, gevulde ‘pannenkoek’ met gekruid vlees halen we meestal bij een kebabzaak, vaak na een avondje uit. Snel, warm en ontzettend lekker. Meestal kozen we dan voor een dürüm döner kebab. ‘Döner’ betekent letterlijk ‘draaiend’ in het Turks, verwijzend naar het vlees dat verticaal aan een spit ronddraait en langzaam gaart. En ‘kebab’ betekent simpelweg gebakken of gegrild vlees. Aangezien wij thuis natuurlijk niet over zo’n grote grill beschikken maken we vandaag een versie met reepjes kip – ook wel bekend als kip kebab.

Dürüm kebab

Midden-Oosterse karakter

Voor onze zelfgemaakte dürüm gebruiken we kipdijfilet omdat dat nét wat malser blijft dan kipfilet. De smaak zit ‘m in de kruidenmix, en die maken we natuurlijk zelf. Namelijk van kaneel, cayennepeper, komijn, oregano, paprikapoeder en koriander. Deze specerijen geven de kip dat typische Midden-Oosterse karakter en laten je keuken heerlijk ruiken. We braden de kip eerst even aan en dan een minuut of 15 met de kruiden laten pruttelen zodat de smaken goed in het vlees trekken.

Kebab recept

Wat is een dürüm eigenlijk?

Het woord ‘dürüm’ betekent letterlijk ‘opgerold’ in het Turks, en dat is precies wat we doen: we rollen de gekruide kip in een dunne wrap. Traditioneel wordt hier vaak lavash of yufka voor gebruikt, maar een grote tortilla werkt ook prima. Vervolgens vul je je dürüm met rauwkost: knapperige ijsbergsla, tomaat, geraspte wortel en wat dun gesneden rode ui. Alles bij elkaar zorgt voor een frisse tegenhanger van het gekruide vlees.

Kip kebab

Serveer zoals jij het lekker vindt

Je kunt je dürüm kip kebab helemaal afmaken met een saus naar keuze. Een klassieke cacik (Turkse frisse yoghurtdip met komkommer) is lekker fris, maar een simpele knoflooksaus of zelfs een beetje sambal voor wat pit doet het ook altijd goed. Geen wraps in huis? Serveer de kip dan op een pita of met wat rijst en een salade erbij. Zo tover je in een handomdraai een doordeweekse maaltijd om tot een feestje op je bord.

Cacik
Serveer lekker met frisse cacik
Dürüm kip kebab

Dürüm kip kebab

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 85 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g kip(dij)filet
  • 200 g ijsbergsla
  • 150 g peen julienne
  • 3 (dürüm) tortilla's
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tomaat
  • 1/2 rode ui
  • 4 el olijfolie
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 1/2 tl cayennepeper

Zo maak je het

  • Snipper 2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn. Snijd ook alvast circa 450 g kipdijfilet in smalle reepjes of stukjes.
  • Maak een kruidenmix van een 1/2 tl kaneelpoeder, 1/2 tl cayennepeper, 1 tl koriander, 1 tl oregano, 1 tl komijn en 2 tl paprikapoeder. Voeg ook een flinke draai van de pepermolen toe en een flinke snuf zout.
  • Neem een ruime pan of wok met deksel en fruit de sjalot en knoflook in circa 4-5 el olijfolie enkele minuten aan.
  • Voeg de gesneden kip toe en bak al omscheppend enige minuten tot de kip (net) gaar is.
  • Voeg nu de kruidenmix toe en meng grondig door het geheel. Doe de deksel op de pan en laat nu circa 10 - 15 minuten zachtjes pruttelen. Af en toe even omscheppen. 
  • Haal de deksel van de pan en laat het geheel - indien nodig - nog even indikken tot het vocht grotendeels is verdwenen.
  • Vul een (dürüm) tortilla met ijsbergsla, wortel, rode ui, tomaat en vervolgens riant met de kip kebab. Naar smaak cacik, knoflooksaus en/of sambal toevoegen.

Dürüm kip kebab

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

6 reacties

Herman de B. 14 oktober 2021 - 18:05

Waarin moet je het laten pruttelen? Alleen de olijfolie lijkt mij niet voldoende

Reply
SmaakMenutie 15 oktober 2021 - 11:29

De sjalot en knoflook in circa 4-5 el olijfolie aanfruiten is voldoende!

Reply
Marleen 25 oktober 2021 - 17:33

Wat voor rode saus krijg je er meestal bij bij de diner zaak, is dat een soort sambal/ shiracha saus?

Reply
Marleen 25 oktober 2021 - 17:34

Moet doner zaak zijn 😉
En waar koop je de doner wraps?

Reply
SmaakMenutie 26 oktober 2021 - 10:47

Ik denk dat je dan ‘acili ezme’ bedoelt! Een pittige dipsaus op basis van fijngehakte tomaten en pepers. Dürüm tortilla’s zijn gewoon bij de supermarkt (of Turkse supermarkt) verkrijgbaar! Gewone tortilla’s zijn overigens ook prima 🙂

Reply
Birgit 9 november 2021 - 15:37

Ik was heel benieuwd. Vooral toen het zo naar kaneel begon te ruiken en ik dat normaal niet echt bij vlees gebruik. Maar weer zalig!

Reply