Helemaal niet moeilijk!
We maakten al eens de ajam smoor (kip) en babi smoor (varken), maar de daging smoor (rund) ontbrak nog. Tot vandaag! Dit heerlijke Indische stoofgerecht kennen veel mensen wel van de toko, maar wist je dat het helemaal niet moeilijk is om het zelf te maken? Het vraagt enkel wat geduld en de juiste ingrediënten. Daging smoor heeft alles in zich om een vast onderdeel van je kookrepertoire te worden.
Kwaliteit van de ingrediënten
Een belangrijk onderdeel van het maken van een geweldige daging smoor is de keuze van je ingrediënten. Zorg ervoor dat je kiest voor kwalitatief goed rundvlees en zeker niet voor mager vlees zodat het lekker mals wordt. De smaak van het vlees wordt volledig opgenomen door de kruiden en de ketjap manis. Daarom is het ook belangrijk om niet in te boeten op de ketjap. Gebruik een goede kwaliteit ketjap manis, de zoete sojasaus die de smaak van het gerecht bepaalt. Daarnaast geven knoflook, ui, kruidnagel en tamarinde pasta het gerecht de authentieke Indonesische smaak die het zo onweerstaanbaar maakt.
Geduld loont
Het geheim van de daging smoor zit in het langzame stoven. Hoe langer je het gerecht laat pruttelen, hoe malser het vlees wordt en hoe dieper de smaken zich ontwikkelen. Het vlees moet langzaam de tijd krijgen om al die heerlijke smaken in zich op te nemen, dus zet je stoofpot op laag vuur (maar het mag gerust lekker pruttelen) en geef het de tijd die het verdient. Hoe langer je het laat staan, hoe meer de smaken zich mengen en het vlees uit elkaar valt. Je kunt de daging smoor bijvoorbeeld in de ochtend maken en het ’s avonds opeten voor een extra intense smaak.
97 reacties
Als ik salam er niet in doe is dat dan erg misbaar voor de smaak?
Ik heb geen toko in de buurt namelijk
Salam blad kan je eventueel achterwege laten!
Ik heb het potje tamarinde even opengemaakt om te ruiken.
Maar wauw wat ruikt dat vies zeg en ff beproeft met mijn vinger.
Ik durf het bijna niet te gebruiken in het gerecht.
Smaakt het anders als je het in het gerecht doet?
Je moet er ook niet aan ruiken Christel 🙂 Maar als je het niet wil, laat het dan vooral achterwege!
Waar koop je de salam?
Salam blad koop je bij de toko!
De smoor staat op. Ik heb de marinade er ook bij gedaan. Is dat de bedoeling? Of had ik het vlees uit de marinade moeten halen en zonder marinade moeten bakken?
Nee hoor, met! 🙂
Vandaag de Daging Smoor en daar bij de Urap Urap gemaakt. Was heerlijk, mijn buikje vol gegeten.
Heerlijke combinatie met de urap Bianca! Fijn dat je van beide recepten genoten hebt 🙂