Gebrande room
Dit klassiek Franse dessert betekent letterlijk gebrande room. Crème brûlée is een heerlijk nagerecht dat bestaat uit slechts vijf ingrediënten. De crème anglaise, ofwel custard crème, wordt gemaakt van slagroom, suiker, eidooiers en vanille. Daarna wordt het gelijkmatig au-bain-marie gegaard in de oven. Dit klinkt allemaal ingewikkeld maar het is werkelijk een van de meest eenvoudige desserts om te maken. Na het garen laat je de crème brûlée nog minimaal twee uur opstijven in de koelkast. Maar een dag kan natuurlijk ook; dat maakt het dus een ideaal nagerecht om al van te voren te bereiden. Op de dag zelf hoef je dan alleen nog maar de knapperige bovenkant te maken door een laagje rietsuiker te karameliseren. Misschien doet het je trouwens denken aan Italiaanse panna cotta, gemaakt van vrijwel dezelfde ingrediënten, alleen net iets anders bereidt. Crème brûlée is dus niet alleen een heerlijk toetje. Het is ook makkelijk te maken en dus ideaal voor de feestdagen. En wil je eens de Spaanse versie van dit heerlijke dessert proberen? Maak dan eens crema catalana!
5 reacties
Wat zijn de verhoudingen voor 8 pers? 1/3 meer van alles?
Je zou met deze hoeveelheid ook 8 (kleinere) bakjes kunnen halen, als je iets minder doet per bakje kom je prima uit. Wij hielden namelijk zelfs nog iets over 🙂
Kan je ipv een vanillestokje ook vloeibare vanille gebruiken? En zo ja, hoe veel?
Ik bedoel vanille extract 😉
Jazeker! Gebruik dan 1 à 2 tl vanille extract.