Crema de Sant Josep
Crema catalana, ook wel bekend als crema de Sant Josep, is een beroemd nagerecht uit de Catalaanse keuken. Traditioneel wordt dit dessert gegeten op 19 maart, de feestdag van Sint-Jozef, die in Spanje wordt gevierd als Vaderdag.
De oorsprong van dit romige toetje gaat ver terug in de tijd en het wordt vaak beschouwd als de voorloper van de Franse crème brûlée. Hoewel de Fransen natuurlijk het tegendeel beweren, houden de Spanjaarden vol dat hun crema catalana de eerste versie was. Dit heerlijke nagerecht heeft trouwens ook wel iets weg van de Italiaanse panna cotta, maar onderscheidt zich door zijn ingrediënten en andere bereidingswijze.
Het verschil met crème brûlée
Hoewel crema catalana en crème brûlée op elkaar lijken, zijn er toch echt wel duidelijke verschillen. Waar crème brûlée wordt gemaakt met slagroom en op smaak wordt gebracht met vanille, gebruikt men voor crema catalana altijd echte volle melk. En in plaats van vanille voegt men een kaneelstokje en citroen- en sinaasappelschil toe, wat het nagerecht een frisse smaak geeft. Een ander belangrijk verschil is de bereidingswijze: crème brûlée wordt in een waterbadje in de oven gegaard, terwijl crema catalana op het fornuis wordt bereid als een banketbakkersroom die vervolgens afkoelt en opstijft. Beide nagerechten worden afgemaakt met een gekarameliseerde suikerlaag die zorgt voor de kenmerkende knapperige bovenkant.
Hoe maak je crema catalana?
Crema catalana is super eenvoudig te maken en perfect om van tevoren te bereiden. De melk wordt zachtjes verwarmd met kaneel, citroen- en sinaasappelschil en suiker om de smaken goed te laten intrekken. Daarna wordt een mengsel van eidooiers, suiker en maïzena toegevoegd, waardoor de room indikt (ongeveer zo dik zoals vla). Vervolgens wordt het mengsel in de typische platte Spaanse aardewerken schaaltjes gegoten en enkele uren in de koelkast gezet om op te stijven. Vlak voor het serveren wordt een royale laag rietsuiker over de crema gestrooid en gekarameliseerd met een gasbrander waardoor een heerlijk knapperig suikerlaagje ontstaat.
Perfect voor feestelijke gelegenheden
Crema catalana is echt een ideaal dessert voor feestdagen of speciale gelegenheden. Het kan namelijk ruim van tevoren worden gemaakt, zodat je op het moment zelf alleen nog de suiker hoeft te karameliseren (en dat ziet er nog indrukwekkend uit ook). De combinatie van de romige textuur en het knapperige suikerlaagje zorgt voor ervoor dat dit bij iedereen in de smaak valt. Serveer dit Catalaanse toetje als afsluiter van een etentje in combinatie met een lekkere dessertwijn. Mmm!
2 reacties
Crema catalana was makkelijk om te maken en heel erg lekker!
Exploring sativa gummies and pre roll weed has been an enlightening voyage object of me. The status and aroma of these products are impressive, oblation a calming and enjoyable experience. Whether I’m unwinding after a crave date or seeking resourceful inspiration, hemp pre-rolls take measures a common additional that I can trust. The convenience of pre-rolls combined with the benefits of hemp flowers liberate them a go-to fitting for the treatment of r ‘rest and mindfulness. I appreciate the publicity to charge and spotlessness of the products, enhancing my comprehensive satisfaction. Decidedly advocate tough hemp flowers and pre-rolls in place of a holistic and fulfilling experience!