Home Desserts en taarten Crema catalana

Crema catalana

traditioneel Catalaans nagerecht

door SmaakMenutie
Crema catalana

Crema de Sant Josep

Crema catalana, ook wel bekend als crema de Sant Josep, is een beroemd nagerecht uit de Catalaanse keuken. Traditioneel wordt dit dessert gegeten op 19 maart, de feestdag van Sint-Jozef, die in Spanje wordt gevierd als Vaderdag.

Crème catalana

De oorsprong van dit romige toetje gaat ver terug in de tijd en het wordt vaak beschouwd als de voorloper van de Franse crème brûlée. Hoewel de Fransen natuurlijk het tegendeel beweren, houden de Spanjaarden vol dat hun crema catalana de eerste versie was. Dit heerlijke nagerecht heeft trouwens ook wel iets weg van de Italiaanse panna cotta, maar onderscheidt zich door zijn ingrediënten en andere bereidingswijze.

Crema catalana ingrediënten

Het verschil met crème brûlée

Hoewel crema catalana en crème brûlée op elkaar lijken, zijn er toch echt wel duidelijke verschillen. Waar crème brûlée wordt gemaakt met slagroom en op smaak wordt gebracht met vanille, gebruikt men voor crema catalana altijd echte volle melk. En in plaats van vanille voegt men een kaneelstokje en citroen- en sinaasappelschil toe, wat het nagerecht een frisse smaak geeft. Een ander belangrijk verschil is de bereidingswijze: crème brûlée wordt in een waterbadje in de oven gegaard, terwijl crema catalana op het fornuis wordt bereid als een banketbakkersroom die vervolgens afkoelt en opstijft. Beide nagerechten worden afgemaakt met een gekarameliseerde suikerlaag die zorgt voor de kenmerkende knapperige bovenkant.

Crema catalana maken

Hoe maak je crema catalana?

Crema catalana is super eenvoudig te maken en perfect om van tevoren te bereiden. De melk wordt zachtjes verwarmd met kaneel, citroen- en sinaasappelschil en suiker om de smaken goed te laten intrekken. Daarna wordt een mengsel van eidooiers, suiker en maïzena toegevoegd, waardoor de room indikt (ongeveer zo dik zoals vla). Vervolgens wordt het mengsel in de typische platte Spaanse aardewerken schaaltjes gegoten en enkele uren in de koelkast gezet om op te stijven. Vlak voor het serveren wordt een royale laag rietsuiker over de crema gestrooid en gekarameliseerd met een gasbrander waardoor een heerlijk knapperig suikerlaagje ontstaat.

Crema catalana recept

Perfect voor feestelijke gelegenheden

Crema catalana is echt een ideaal dessert voor feestdagen of speciale gelegenheden. Het kan namelijk ruim van tevoren worden gemaakt, zodat je op het moment zelf alleen nog de suiker hoeft te karameliseren (en dat ziet er nog indrukwekkend uit ook). De combinatie van de romige textuur en het knapperige suikerlaagje zorgt voor ervoor dat dit bij iedereen in de smaak valt. Serveer dit Catalaanse toetje als afsluiter van een etentje in combinatie met een lekkere dessertwijn. Mmm!

Crema catalana karameliseren
Crema catalana

Crema catalana

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.3/5
( 26 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 g kristalsuiker
  • 25 g maizena
  • 500 ml volle melk
  • 4 eieren
  • 1 citroen
  • 1 sinaasappel
  • 1 kaneelstokje

Zo maak je het

  • Schenk 450 ml volle melk in een ruime pan en voeg de schil van 1 citroen en 1 sinaasappel toe. Voeg ook 1 kaneelstokje en 75 g kristalsuiker toe. Verwarm op middelhoog vuur en zet uit zodra het geheel kookt.
  • Maak ondertussen een papje van 25 g maizena en 50 ml melk.
  • Neem een ruime kom en voeg 4 eierdooiers toe. Voeg 75 g kristalsuiker toe en meng grondig met een garde. Schenk het maizenapapje bij het geheel en mix goed door elkaar.
  • Giet de melk door een zeef in een ruime mengkom en voeg het eimengsel toe. Mix met een garde tot een glad geheel.
  • Schenk het geheel terug in de pan en verwarm al kloppend met een garde tot je een stevig mengsel hebt. Ongeveer ter dikte van vla. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten.
  • Verdeel de crème over 4 bakjes en dek af met vershoudfolie. Laat 15 minuten buiten de koelkast afkoelen. Plaats in de koelkast en laat minimaal 2 uur opstijven en afkoelen.
  • Bestrooi de bakjes ruim met (riet)suiker en karameliseer met een gasbrander. 

Crema catalana

TIP

Afgedekt kan je crema catalana ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

2 reacties

Ingrid M.C. Laurens 4 juni 2024 - 18:15

Crema catalana was makkelijk om te maken en heel erg lekker!

Reply
sativa gummies 14 oktober 2024 - 18:17

Exploring sativa gummies and pre roll weed has been an enlightening voyage object of me. The status and aroma of these products are impressive, oblation a calming and enjoyable experience. Whether I’m unwinding after a crave date or seeking resourceful inspiration, hemp pre-rolls take measures a common additional that I can trust. The convenience of pre-rolls combined with the benefits of hemp flowers liberate them a go-to fitting for the treatment of r ‘rest and mindfulness. I appreciate the publicity to charge and spotlessness of the products, enhancing my comprehensive satisfaction. Decidedly advocate tough hemp flowers and pre-rolls in place of a holistic and fulfilling experience!

Reply