Home Erik's Asia Tjap tjoy

Tjap tjoy

Chinese knapperige groenten

door SmaakMenutie
Chinese tjap tjoy

Rijke smaak

Het nadeel van tjap tjoy van de afhaalchinees is dat het vaak veel te ver doorgekookt is en drijft in (te) zoute saus. Daarom hierbij de échte tjap tjoy zoals ik hem leerde maken tijdens een Chinese kookworkshop. Lekkere knapperige groenten met een rijke smaak dankzij de gedroogde shiitake en de subtiele smaak van de oestersaus, verse gember en sesamolie. Eet het lekker met witte rijst en een Indisch vleesgerecht.

Ben jij trouwens voornemens om naar China af te rijzen om daar de echte Chinese tjap tjoy te proeven? Vergeet dan niet tijdig een visum voor China te regelen want afreizen naar dit enorme land gaat niet zo eenvoudig als in het vliegtuig stappen naar Spanje 😉

Chinese tjap tjoy

Tjap tjoy

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 90 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g tofu (1/2 blok)
  • 100 g peulen
  • 100 g taugé
  • 50 g gedroogde champignons (shiitake)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 sjalot
  • 1/2 winterpeen
  • 3 el oestersaus
  • 1 el sesamolie
  • 2 cm verse gember

Zo maak je het

  • Begin met het wellen (of weken) van ongeveer 50 g gedroogde champignons. Grote champignons (shiitake) week je circa 45-60 minuten en kleine zo'n 30 minuten in heet water. Laat ze even uitlekken en snijd in reepjes.
  • Snijd ondertussen 1/2 winterpeen in smalle reepjes (julienne). Doe hetzelfde met 1 rode paprika. Maak de taugé schoon, snijd 2 tenen knoflook in dunne plakjes en snijd 2 cm gember fijn. Van 100 g peulen snijd je de uiteinden af. Snipper tevens alvast 1 sjalot (of ui).
  • Snijd een half blok tofu in plakjes en bak deze in een laagje olie rondom bruin. Haal uit de wok en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Kook in een andere pan ruim water en kook de winterpeen, peulen en paprika 2 minuten. Voeg de laatste 30 seconden de taugé toe. Giet af onder (ijs)koud water zodat de groenten niet verder garen. Zet even weg.
  • Verwijder het grootste deel van de olie uit de wok en fruit de knoflook, gember en de sjalot even 1 minuut aan.
  • Voeg nu de groenten toe samen met de tofu en de champignons. Voeg er 1 el sesamolie aan toe samen met 3-4 el oestersaus en een snuf zout. Roerbak het geheel al omscheppend een minuut of 3.
  • Proef! En voeg eventueel nog wat extra oestersaus toe of wat extra zout. Serveer direct. Mmmm!

Tjap tjoy ingrediënten Chinese tjap tjoy recept Vegetarische tjap tjoy

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

31 reacties

Christy 20 augustus 2023 - 10:54

Ik hou niet van tofu en shii-takes. Wat kan ik in de plaats doen?

Reply
SmaakMenutie 21 augustus 2023 - 11:36

Je zou tempe kunnen proberen!

Reply
Evelien 14 juni 2023 - 20:40

Kan je de tofu ook weglaten of vervangen voor iets anders?

Reply
SmaakMenutie 22 juni 2023 - 10:51

Dan zou ik het achterwege laten als je er niet van houdt 🙂

Reply
Nynke Hofstede 22 januari 2023 - 10:51

Wij willen jullie complimenteren met de heerlijke recepten die als verrassing iedere dag weer verschijnen op de telefoon. Leuk geschreven, eenvoudig te bereiden en doorgaans, héérlijk!! Wij genieten er van. Vandaag de Tjap Tjoy, nu al zin in😋

Reply
Petra 1 oktober 2022 - 18:23

Een dubbele hoeveelheid gemaakt, wat groente vervangen door een blik maiskolfjes, had ik al een tijdje in huis. En eens kijken, wat invriezen zou doen met dit recept, ik houd van zelfgemaakt eten..
Vers, net gemaakt echt een aanrader, maar de ingevroren porties vielen niet tegen. Alleen wat rijst koken, een komkommersalade op zijn indische een een kleine portie rendang en ik had een een heerlijke snelle maaltijd na een drukke werkdag

Reply
Frank 23 september 2022 - 16:23

Mijn ervaring is dat je hem prima kunt invriezen. Als je hem na het ontdooien opwarmt in de magnetron blijven alle groenten, ook de taugé, knapperig.

Reply
1 2 3 4