Home Erik's Asia Tjap tjoy

Tjap tjoy

Chinese knapperige groenten

door SmaakMenutie
Chinese tjap tjoy

Zoals het bedoeld is

Tjap tjoy is voor velen een klassieker van de afhaalchinees. Maar eerlijk is eerlijk daar krijg je vaak een bord met slappe groenten in een veel te zoute saus.

En dat terwijl dit gerecht van origine juist draait om frisheid, een bite en een goede balans. Tijdens een Chinese kookworkshop ontdekten wij zelf hoe tjap tjoy écht hoort te smaken. En dat is lekker fris, licht en vol structuur. Door de shiitake, gember en sesamolie krijgt het gerecht bovendien een zachte, herkenbare smaak.

Vegetarische tjap tjoy

De naam ’tjap tjoy’ betekent letterlijk ‘gemengde groenten’ in het Cantonees. Van oorsprong is het een vegetarisch gerecht, bedacht om restjes groente op een smakelijke manier te verwerken. Het is dus geen vaststaand recept, maar eerder een ‘manier van koken’. Namelijk knapperige groente kort wokken in een lichte saus, zonder dat het zompig wordt.

Eenvoud

We beginnen met een smaakmaker die gelijk al het verschil maakt, namelijk gedroogde shiitake. Door deze in heet water te weken, krijgen ze een diepe zogenaamde umamismaak die we later terugproeven in het hele gerecht. Na het weken snijden we ze in reepjes. De tofu bakken we kort aan in zonnebloemolie tot de randjes goudbruin zijn. Die tofu komt later weer terug in de wok, samen met een kleurrijke mix van groente.

Tjap tjoy ingrediënten

Voor deze variant kiezen we wortel, paprika, peultjes en taugé. De groenten koken we kort en spoelen we daarna af onder koud water, zodat de structuur behouden blijft. Zo blijft alles knapperig en fris. Een paar eetlepels oestersaus, wat verse gember en een eetlepel sesamolie brengen alles mooi in balans.

Licht, voedzaam en snel klaar

Tjap tjoy is licht verteerbaar en toch voedzaam. De tofu zorgt voor eiwitten, terwijl de groenten bomvol vezels en vitamines zitten. Ideaal als je even geen zin hebt in een zware maaltijd, maar wél iets vol smaak wilt. En het mooie is, het staat binnen een half uurtje op tafel.

Chinese tjap tjoy recept

Wij serveren het graag met witte rijst en bijvoorbeeld babi ketjap of saté. Maar ook zonder vlees is het een volwaardige maaltijd. En het beste van alles? Je proeft eindelijk weer écht de groente, zoals het hoort. Dus ja, onze tjap tjoy smaakt anders dan die van de afhaalchinees.

Ben jij trouwens voornemens om naar China af te rijzen om daar de echte Chinese tjap tjoy te proeven? Vergeet dan niet tijdig een visum voor China te regelen want afreizen naar dit enorme land gaat niet zo eenvoudig als in het vliegtuig stappen naar Spanje 😉

Chinese tjap tjoy

Tjap tjoy

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 91 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g tofu (1/2 blok)
  • 100 g peulen
  • 100 g taugé
  • 50 g gedroogde champignons (shiitake)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 sjalot
  • 1/2 winterpeen
  • 3 el oestersaus
  • 1 el sesamolie
  • 2 cm verse gember
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Begin met het wellen (of weken) van ongeveer 50 g gedroogde champignons. Grote champignons (shiitake) week je circa 45-60 minuten en kleine zo'n 30 minuten in heet water. Laat ze even uitlekken en snijd in reepjes.
  • Snijd ondertussen 1/2 winterpeen in smalle reepjes (julienne). Doe hetzelfde met 1 rode paprika. Maak de taugé schoon, snijd 2 tenen knoflook in dunne plakjes en snijd 2 cm gember fijn. Van 100 g peulen snijd je de uiteinden af. Snipper tevens alvast 1 sjalot (of ui).
  • Snijd een half blok tofu in plakjes en bak deze in een laagje zonnebloemolie rondom bruin. Haal uit de wok en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Kook in een andere pan ruim water en kook de winterpeen, peulen en paprika 2 minuten. Voeg de laatste 30 seconden de taugé toe. Giet af onder (ijs)koud water zodat de groenten niet verder garen. Zet even weg.
  • Verwijder het grootste deel van de olie uit de wok en fruit de knoflook, gember en de sjalot even 1 minuut aan.
  • Voeg nu de groenten toe samen met de tofu en de champignons. Voeg er 1 el sesamolie aan toe samen met 3-4 el oestersaus en een snuf zout. Roerbak het geheel al omscheppend een minuut of 3.
  • Proef! En voeg eventueel nog wat extra oestersaus toe of wat extra zout. Serveer direct.

Chinese tjap tjoy

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

31 reacties

Frank 23 september 2022 - 16:23

Mijn ervaring is dat je hem prima kunt invriezen. Als je hem na het ontdooien opwarmt in de magnetron blijven alle groenten, ook de taugé, knapperig.

Reply
Petra 1 oktober 2022 - 18:23

Een dubbele hoeveelheid gemaakt, wat groente vervangen door een blik maiskolfjes, had ik al een tijdje in huis. En eens kijken, wat invriezen zou doen met dit recept, ik houd van zelfgemaakt eten..
Vers, net gemaakt echt een aanrader, maar de ingevroren porties vielen niet tegen. Alleen wat rijst koken, een komkommersalade op zijn indische een een kleine portie rendang en ik had een een heerlijke snelle maaltijd na een drukke werkdag

Reply
Nynke Hofstede 22 januari 2023 - 10:51

Wij willen jullie complimenteren met de heerlijke recepten die als verrassing iedere dag weer verschijnen op de telefoon. Leuk geschreven, eenvoudig te bereiden en doorgaans, héérlijk!! Wij genieten er van. Vandaag de Tjap Tjoy, nu al zin in😋

Reply
Evelien 14 juni 2023 - 20:40

Kan je de tofu ook weglaten of vervangen voor iets anders?

Reply
SmaakMenutie 22 juni 2023 - 10:51

Dan zou ik het achterwege laten als je er niet van houdt 🙂

Reply
Christy 20 augustus 2023 - 10:54

Ik hou niet van tofu en shii-takes. Wat kan ik in de plaats doen?

Reply
SmaakMenutie 21 augustus 2023 - 11:36

Je zou tempe kunnen proberen!

Reply
1 2 3 4