Home Erik's Asia Tjap tjoy

Tjap tjoy

Chinese knapperige groenten

door SmaakMenutie
Chinese tjap tjoy

Rijke smaak

Het nadeel van tjap tjoy van de afhaalchinees is dat het vaak veel te ver doorgekookt is en drijft in (te) zoute saus. Daarom hierbij de échte tjap tjoy zoals ik hem leerde maken tijdens een Chinese kookworkshop. Lekkere knapperige groenten met een rijke smaak dankzij de gedroogde shiitake en de subtiele smaak van de oestersaus, verse gember en sesamolie. Eet het lekker met witte rijst en een Indisch vleesgerecht.

Ben jij trouwens voornemens om naar China af te rijzen om daar de echte Chinese tjap tjoy te proeven? Vergeet dan niet tijdig een visum voor China te regelen want afreizen naar dit enorme land gaat niet zo eenvoudig als in het vliegtuig stappen naar Spanje 😉

Chinese tjap tjoy

Tjap tjoy

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 90 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g tofu (1/2 blok)
  • 100 g peulen
  • 100 g taugé
  • 50 g gedroogde champignons (shiitake)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 sjalot
  • 1/2 winterpeen
  • 3 el oestersaus
  • 1 el sesamolie
  • 2 cm verse gember

Zo maak je het

  • Begin met het wellen (of weken) van ongeveer 50 g gedroogde champignons. Grote champignons (shiitake) week je circa 45-60 minuten en kleine zo'n 30 minuten in heet water. Laat ze even uitlekken en snijd in reepjes.
  • Snijd ondertussen 1/2 winterpeen in smalle reepjes (julienne). Doe hetzelfde met 1 rode paprika. Maak de taugé schoon, snijd 2 tenen knoflook in dunne plakjes en snijd 2 cm gember fijn. Van 100 g peulen snijd je de uiteinden af. Snipper tevens alvast 1 sjalot (of ui).
  • Snijd een half blok tofu in plakjes en bak deze in een laagje olie rondom bruin. Haal uit de wok en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Kook in een andere pan ruim water en kook de winterpeen, peulen en paprika 2 minuten. Voeg de laatste 30 seconden de taugé toe. Giet af onder (ijs)koud water zodat de groenten niet verder garen. Zet even weg.
  • Verwijder het grootste deel van de olie uit de wok en fruit de knoflook, gember en de sjalot even 1 minuut aan.
  • Voeg nu de groenten toe samen met de tofu en de champignons. Voeg er 1 el sesamolie aan toe samen met 3-4 el oestersaus en een snuf zout. Roerbak het geheel al omscheppend een minuut of 3.
  • Proef! En voeg eventueel nog wat extra oestersaus toe of wat extra zout. Serveer direct. Mmmm!

Tjap tjoy ingrediënten Chinese tjap tjoy recept Vegetarische tjap tjoy

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

31 reacties

Ella 29 juni 2022 - 21:14

Heerlijk gerecht, wij hebben er nog een fijngesneden lombokje in gedaan. Blijft in ons menu!

Reply
Cindy 30 september 2021 - 15:54

Bedankt voor het antwoord! Ik had inderdaad verse shiitake. Volgende keer koop ik gedroogde shiitake 😜

Reply
Arina 3 mei 2022 - 08:06

Even een vraagje…..ik wil dit graag maken maar is het ook geschikt om in te vriezen en later op te warmen in een pan? Ik ben van plan om een grote hoeveelheid te maken voor in de vriezer.

Reply
SmaakMenutie 3 mei 2022 - 10:11

Nee dat zou ik niet aanraden. Als je het ontdooit is de knapperigheid van de groente verdwenen en zal het veel vocht bevatten. Vers maken is echt het allerlekkerste 🙂

Reply
Cindy 29 september 2021 - 16:17

Hoi! Ik heb een vraagje, ik heb alle ingrediënten gehaald voor dit recept, het lijkt ons echt heerlijk!
Alleen op de verpakking van de shiitake staat dat deze absoluut nooit in het water gelegd mogen worden, omdat ze zich dan vol zuigen, en daardoor hun smaak verliezen.
Jullie zeggen in het recept dat de shiitake een uur moet wellen in het hete water?
Groetjes Rob en Cindy

Reply
SmaakMenutie 30 september 2021 - 11:04

Hi Cindy, wij gebruiken gedroogde shiitake hè 😉 Maar je kan ook verse gebruiken hoor. Geniet ervan!

Reply
Pascal 27 augustus 2021 - 20:58

Ik had vandaag enorm zin in noodles met een lekkere soort tjap tjoy. Op dit recept heb ik me handig kunnen inspireren en het smaakte heerlijk. Bedankt!
Ik heb met verse shii-takes gewerkt, sesamzaad ipv olie en met soja stukjes ipv tofu. Ook nog wat baby maïs erbij gewokt, heerlijk.

Reply
SmaakMenutie 28 augustus 2021 - 08:57

Fijn dat je ervan genoten hebt Pascal en dat je er je eigen draai aan gegeven hebt, leuk! 🙂

Reply
John 30 december 2020 - 13:54

Volgens mij past dit gerecht wel bij een dieet , lijkt mij dat er nauwelijks calorieën en vetten in zitten.

Reply
SmaakMenutie 31 december 2020 - 11:14

Zeker weten John!

Reply
1 2 3 4