Home Erik's Asia Tjap tjoy

Tjap tjoy

Chinese knapperige groenten

door SmaakMenutie
Chinese tjap tjoy

Zoals het bedoeld is

Tjap tjoy is voor velen een klassieker van de afhaalchinees. Maar eerlijk is eerlijk daar krijg je vaak een bord met slappe groenten in een veel te zoute saus.

En dat terwijl dit gerecht van origine juist draait om frisheid, een bite en een goede balans. Tijdens een Chinese kookworkshop ontdekten wij zelf hoe tjap tjoy écht hoort te smaken. En dat is lekker fris, licht en vol structuur. Door de shiitake, gember en sesamolie krijgt het gerecht bovendien een zachte, herkenbare smaak.

Vegetarische tjap tjoy

De naam ’tjap tjoy’ betekent letterlijk ‘gemengde groenten’ in het Cantonees. Van oorsprong is het een vegetarisch gerecht, bedacht om restjes groente op een smakelijke manier te verwerken. Het is dus geen vaststaand recept, maar eerder een ‘manier van koken’. Namelijk knapperige groente kort wokken in een lichte saus, zonder dat het zompig wordt.

Eenvoud

We beginnen met een smaakmaker die gelijk al het verschil maakt, namelijk gedroogde shiitake. Door deze in heet water te weken, krijgen ze een diepe zogenaamde umamismaak die we later terugproeven in het hele gerecht. Na het weken snijden we ze in reepjes. De tofu bakken we kort aan in zonnebloemolie tot de randjes goudbruin zijn. Die tofu komt later weer terug in de wok, samen met een kleurrijke mix van groente.

Tjap tjoy ingrediënten

Voor deze variant kiezen we wortel, paprika, peultjes en taugé. De groenten koken we kort en spoelen we daarna af onder koud water, zodat de structuur behouden blijft. Zo blijft alles knapperig en fris. Een paar eetlepels oestersaus, wat verse gember en een eetlepel sesamolie brengen alles mooi in balans.

Licht, voedzaam en snel klaar

Tjap tjoy is licht verteerbaar en toch voedzaam. De tofu zorgt voor eiwitten, terwijl de groenten bomvol vezels en vitamines zitten. Ideaal als je even geen zin hebt in een zware maaltijd, maar wél iets vol smaak wilt. En het mooie is, het staat binnen een half uurtje op tafel.

Chinese tjap tjoy recept

Wij serveren het graag met witte rijst en bijvoorbeeld babi ketjap of saté. Maar ook zonder vlees is het een volwaardige maaltijd. En het beste van alles? Je proeft eindelijk weer écht de groente, zoals het hoort. Dus ja, onze tjap tjoy smaakt anders dan die van de afhaalchinees.

Ben jij trouwens voornemens om naar China af te rijzen om daar de echte Chinese tjap tjoy te proeven? Vergeet dan niet tijdig een visum voor China te regelen want afreizen naar dit enorme land gaat niet zo eenvoudig als in het vliegtuig stappen naar Spanje 😉

Chinese tjap tjoy

Tjap tjoy

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 91 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g tofu (1/2 blok)
  • 100 g peulen
  • 100 g taugé
  • 50 g gedroogde champignons (shiitake)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 sjalot
  • 1/2 winterpeen
  • 3 el oestersaus
  • 1 el sesamolie
  • 2 cm verse gember
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Begin met het wellen (of weken) van ongeveer 50 g gedroogde champignons. Grote champignons (shiitake) week je circa 45-60 minuten en kleine zo'n 30 minuten in heet water. Laat ze even uitlekken en snijd in reepjes.
  • Snijd ondertussen 1/2 winterpeen in smalle reepjes (julienne). Doe hetzelfde met 1 rode paprika. Maak de taugé schoon, snijd 2 tenen knoflook in dunne plakjes en snijd 2 cm gember fijn. Van 100 g peulen snijd je de uiteinden af. Snipper tevens alvast 1 sjalot (of ui).
  • Snijd een half blok tofu in plakjes en bak deze in een laagje zonnebloemolie rondom bruin. Haal uit de wok en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Kook in een andere pan ruim water en kook de winterpeen, peulen en paprika 2 minuten. Voeg de laatste 30 seconden de taugé toe. Giet af onder (ijs)koud water zodat de groenten niet verder garen. Zet even weg.
  • Verwijder het grootste deel van de olie uit de wok en fruit de knoflook, gember en de sjalot even 1 minuut aan.
  • Voeg nu de groenten toe samen met de tofu en de champignons. Voeg er 1 el sesamolie aan toe samen met 3-4 el oestersaus en een snuf zout. Roerbak het geheel al omscheppend een minuut of 3.
  • Proef! En voeg eventueel nog wat extra oestersaus toe of wat extra zout. Serveer direct.

Chinese tjap tjoy

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

31 reacties

John 30 december 2020 - 13:54

Volgens mij past dit gerecht wel bij een dieet , lijkt mij dat er nauwelijks calorieën en vetten in zitten.

Reply
SmaakMenutie 31 december 2020 - 11:14

Zeker weten John!

Reply
Pascal 27 augustus 2021 - 20:58

Ik had vandaag enorm zin in noodles met een lekkere soort tjap tjoy. Op dit recept heb ik me handig kunnen inspireren en het smaakte heerlijk. Bedankt!
Ik heb met verse shii-takes gewerkt, sesamzaad ipv olie en met soja stukjes ipv tofu. Ook nog wat baby maïs erbij gewokt, heerlijk.

Reply
SmaakMenutie 28 augustus 2021 - 08:57

Fijn dat je ervan genoten hebt Pascal en dat je er je eigen draai aan gegeven hebt, leuk! 🙂

Reply
Cindy 29 september 2021 - 16:17

Hoi! Ik heb een vraagje, ik heb alle ingrediënten gehaald voor dit recept, het lijkt ons echt heerlijk!
Alleen op de verpakking van de shiitake staat dat deze absoluut nooit in het water gelegd mogen worden, omdat ze zich dan vol zuigen, en daardoor hun smaak verliezen.
Jullie zeggen in het recept dat de shiitake een uur moet wellen in het hete water?
Groetjes Rob en Cindy

Reply
SmaakMenutie 30 september 2021 - 11:04

Hi Cindy, wij gebruiken gedroogde shiitake hè 😉 Maar je kan ook verse gebruiken hoor. Geniet ervan!

Reply
Cindy 30 september 2021 - 15:54

Bedankt voor het antwoord! Ik had inderdaad verse shiitake. Volgende keer koop ik gedroogde shiitake 😜

Reply
Arina 3 mei 2022 - 08:06

Even een vraagje…..ik wil dit graag maken maar is het ook geschikt om in te vriezen en later op te warmen in een pan? Ik ben van plan om een grote hoeveelheid te maken voor in de vriezer.

Reply
SmaakMenutie 3 mei 2022 - 10:11

Nee dat zou ik niet aanraden. Als je het ontdooit is de knapperigheid van de groente verdwenen en zal het veel vocht bevatten. Vers maken is echt het allerlekkerste 🙂

Reply
Ella 29 juni 2022 - 21:14

Heerlijk gerecht, wij hebben er nog een fijngesneden lombokje in gedaan. Blijft in ons menu!

Reply
1 2 3 4