Home Hoofdgerechten Chili con carne

Chili con carne

Mexicaanse vleesstoof

door SmaakMenutie
Chili con carne

Tex-Mex Klassieker

Deze klassieker uit de Tex-Mex keuken ontbrak nog op de website en dat terwijl ik een echte chili con carne-liefhebber ben.

Dit gerecht is niet alleen ontzettend lekker, maar ook veelzijdig en makkelijk aan te passen aan je eigen smaak. Natuurlijk kan je een zakje of pakje uit de supermarkt gebruiken voor de kruidenmix, maar het is eigenlijk veel leuker – en lekkerder – om de kruiden zelf te mengen.

Chili con carne recept

En geloof me, dat proef je meteen! Het bereiden van chili con carne is eenvoudig en je kunt het naar wens aanpassen, van mild tot extra pittig.

Wat is chili con carne?

Chili con carne betekent letterlijk “chili met vlees” in het Spaans en verwijst naar een smaakvolle stoofschotel op basis van vlees en chilipepers. Oorspronkelijk werd het gerecht gemaakt met puur rundvlees, maar dit was voor veel mensen te duur. Daarom werd er al snel overgestapt op gehakt of zelfs spek.

Chili con carne ingrediënten

Dit maakte het gerecht betaalbaarder, terwijl de rijke smaak behouden bleef. In de loop der tijd is het recept geëvolueerd en zijn er meer ingrediënten aan toegevoegd, zoals bonen, paprika en tomaten.

Variaties en extra ingrediënten

Voor de typische Tex-Mex versie van chili con carne worden er extra ingrediënten toegevoegd die het gerecht echt zijn kenmerkende smaak geven. Naast de traditionele ingrediënten zoals gehakt, chilipepers en tomaten, voegen we in de Tex-Mex keuken vaak paprika, bonen en maïs toe. Maar je kunt natuurlijk nog meer ingrediënten toevoegen.

Chili con carne origineel recept

Wij kiezen er bijvoorbeeld voor om wortel toe te voegen voor extra kleur en smaak. Daarnaast gebruiken wij cayennepeper in plaats van chilipepers, maar die keuze is geheel aan jou. De variaties zijn eindeloos en afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren kun je altijd andere (extra) groenten of kruiden toevoegen.

Serveertips

Chili con carne is een gerecht dat zich uitstekend leent om te combineren met verschillende bijgerechten. Denk aan rijst, wraps of aardappels, die perfect passen bij de rijke, pittige smaken van de stoofschotel. En om het helemaal af te maken, kun je het gerecht serveren met een klodder crème fraîche of een lepel guacamole.

Guacamole dipsaus
Chili con carne smaakt ook heerlijk met wat guacamole

Voor de ultieme smaakbeleving kun je er ook wat geraspte cheddar overheen strooien. Het frisse van de crème fraîche of guacamole, het romige van de kaas, het pittige van de chili – alles komt samen in een perfect gerecht dat je vast vaker op tafel zet!

Chili con carne

Chili con carne

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 75 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g rundergehakt
  • 400 g tomatenblokjes
  • 250 g bonen naar keuze
  • 150 g mais (optioneel)
  • 125 g crème fraîche (optioneel)
  • 150 ml rode wijn
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 rode paprika
  • 1 winterpeen
  • 2 tl cayennepeper
  • 2 tl gemalen komijnzaad
  • 2 tl paprikapoeder
  • Verse peterselie (optioneel)

Zo maak je het

  • Snipper 1 grote sjalot en snijd 2 tenen knoflook fijn. Fruit op matig vuur in een flinke scheut olijfolie aan.
  • Snijd ondertussen 1 winterpeen en 1 (rode) paprika in kleine blokjes en voeg toe aan de pan. Bak al omscheppende enkele minuten mee.
  • Voeg het gehakt toe aan de pan samen met 2 tl cayennepeper, 2 tl gemalen komijnzaad, 2 tl paprikapoeder, 1 tl zout en een flinke draai van de pepermolen. Rul het gehakt tot het bruin is.
  • Blus het geheel met 1 glas rode wijn (circa 150 ml) en laat zachtjes enkele minuten inkoken.
  • Voeg vervolgens 400 g tomatenblokjes toe en meng grondig door het geheel. 
  • Voeg nu ook 250 g bonen(mix) toe samen met eventueel 150 g mais. Laat op laag vuur nu minimaal 30 minuten zachtjes pruttelen (stoven) met de deksel schuin op de pan. Hoe langer hoe lekkerder!
  • Serveer met witte rijst en bijvoorbeeld crème fraîche, verse peterselie en geraspte (cheddar)kaas.

Chili con carne

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

29 reacties

Timetraveller89 8 april 2023 - 15:48

Recept is super. Hoe kan ik de paprika het beste vervangen voor iemand die allergisch is voor paprika?

Reply
SmaakMenutie 9 april 2023 - 08:42

Een andere harde groente als bijvoorbeeld courgette! Maar je kan het ook achterwege laten 🙂

Reply
Francois 12 maart 2023 - 04:16

Ik ben voornemens om het recept al te maken voor de dag erna. Doe ik de Creme Fraiche meteen erbij of de dag erna als ik het opwarm?

Reply
SmaakMenutie 12 maart 2023 - 09:23

De dag dat je het opwarmt bij serveren 🙂

Reply
Brenda 5 oktober 2022 - 21:29

Ik maakte me een beetje zorgen , of het wel lekker was met zo weinig ingrediënten.
Maar het verbaasde me !
het was egt heerlijk en niet zo overheersende smaak van knor of honig.
dit gerecht blijft staan op mijn lijstje .
net als een paar andere favoriete gerechten vanuit hier
Dan is zo’n kant en klaar pakje niet lekker meer.

Reply
Martin 4 augustus 2022 - 22:42

Ik zou dit gerecht van jullie graag willen maken maar de rode wijn vind ik lastig.
Ik bedoel, een huiswijn van de supermarkt of gebruiken jullie een bepaald merk?

Reply
SmaakMenutie 5 augustus 2022 - 10:08

Huiswijn is voor dit gerecht prima hoor!

Reply
Smj 5 april 2022 - 14:11

Ik ben op zoek naar jullie recept voor barbacoa.
Hoe maken jullie dat? De recepten die ik heb gevonden wisselen nogal.
En ik maak graag jullie recepten dus ik hoop dat jullie hiervan ook een recept op de site zetten.

Reply
SmaakMenutie 6 april 2022 - 09:38

Goed idee, ik zet ‘m op onze to-do! 🙂

Reply
1 2 3