Een tijdloze klassieker
Wanneer je in Californië bent, kun je er bijna niet omheen: de caesarsalade staat werkelijk op bijna elke menukaart. Deze salade, een van de beroemdste ter wereld, is in Amerika mateloos populair.
En dat is niet vreemd, want hier ligt de oorsprong van deze klassieker. De uit Italië afkomstige Caesar Cardini, de bedenker van de Caesar salade, woonde in San Diego en werkte in een restaurant net over de grens in Mexico. Dat restaurant, Caesar’s in Tijuana, bestaat nog steeds! De salade ontstond bij toeval op een moment dat er weinig voorraad was in de keuken. Uit noodzaak werd een combinatie van eenvoudige ingrediënten bedacht, die later dus uitgroeide tot een wereldwijde culinaire legende.

“Een maaltijdsalade moet gezond maar ook vullend zijn”
Een vullende maaltijdsalade
Maaltijdsalades zijn er in alle soorten en maten en de variatiemogelijkheden zijn eindeloos. Vooral in de zomer verschijnen ze bij ons heel vaak op tafel. Jammer alleen dat niet elke maaltijdsalade daadwerkelijk vullend is. Een goede maaltijdsalade moet wat ons betreft niet alleen gezond en smaakvol zijn, maar ook voldoende verzadigend. En dat is precies waar de caesarsalade in uitblinkt. Met knapperige Romaine sla, malse kip, een romige dressing en knapperige croutons is deze salade een volwaardige en voedzame maaltijd.
Het perfecte recept
Een klassieke caesarsalade bereiden is eenvoudiger dan je misschien zou denken. Begin met het maken van de de croutons door 2 sneetjes (oud) brood in blokjes te snijden, besprenkel ze met olijfolie, zout en peper en bak je ze in 5 minuten krokant op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak vervolgens de bacon en kip krokant en kook de eitjes halfzacht. Ondertussen mix je in een hakmolen 2 eetlepels kwark, 2 eetlepels Parmezaanse kaas, 1 eetlepel mayonaise, 1 eetlepel olijfolie, 2-3 ansjovisfilets, 1 geperste teen knoflook, het sap van een halve citroen en 1 eetlepel Worcestershire sauce tot een gladde dressing. je kan deze naar smaak aanpassen overigens, maar het is natuurlijk de smaakmaker van de salade!
Serveren en dan genieten
Meng de Romaine sla met de gehalveerde cherrytomaten en knapperige bacon in een slakom met driekwart van de dressing. Verdeel alles over twee borden, snijd de gegrilde kipfilet in reepjes en leg deze bovenop de salade. Voeg de home-made croutons en in helften gesneden gekookte eieren toe. Besprenkel het geheel met de overgebleven dressing en bestrooi royaal met extra Parmezaanse kaas. Enjoy!
11 reacties
Ik heb deze Caesar salade vandaag gemaakt. Een dikke 10!!! Ik heb niet gegeten maar gevreten.
Haha leuk te horen Nikky! Fijn dat de salade in de smaak viel 🙂
Deze salade net voor mijzelf gemaakt! En wat was ik blij dat ik alleen was. Gesmuld!!
De salade vandaag gemaakt met een eigen twist, hij is héérlijk! Ik had geen kip en bacon, maar wel een stuk casselerrib bereid in de slowcooker met een honing mosterd dressing. En ansjovis heb ik achterwege gelaten omdat wij dat niet eten. De Romeinse sla uit onze eigen kas was super zacht van smaak en knapperig.
Wat een leuke twist Karin, klinkt heerlijk! Fijn dat jullie van de salade hebben genoten 🙂
Blijvertje!!!! Heerlijk. De dressing maakt het echt helemaal af.
Niet echt ‘Caesar’, maar ik heb een avocado toegevoegd en de stukjes kip gepaneerd zodat de kip krokant werd tijdens het bakken.
Leuk om te horen Rianti! En vooral toevoegen wat jij lekker vindt, dat is belangrijker dan hoe ‘het hoort’ 🙂
Uhmmm, wat doe ik met al die overgebleven ansjovis?
Wat je zelf wil! Wij doen ze in een weckpotje en gebruiken ze een week later weer 🙂
ik vind het een goede salade maar ik ben vistarier dus heb geen vis gebruikt
Ik had geen kipfilet, dus heb karbonade gebruikt, had ook geen romaine, heb spinazie gebruikt, helaas ook geen bacon, daar ham voor gebruikt., oh en hou niet van ei….
Sorry en grapje (ik begrijp al die mensen die alles veranderen niet ;-). Caesar salade is caesar salade! Ik heb alles gebruikt en gedaan wat in jullie recept staat en het was TOP, meer dan heerlijk!
Dank jullie wel voor weer een heerlijk recept!!