Home Erik's Asia Butter chicken

Butter chicken

Indiase kip in een kruidige tomatensaus

door SmaakMenutie
Butter chicken

Boterkip

Deze romige en milde butter chicken (in India murgh makhani genoemd) is een curry van gemarineerde kip in een kruidige tomatensaus. Ergens heeft deze boterkip wel wat weg van andere bekende Indiase curry’s als de kip korma en tandoori. De kipstukjes marineren we in Griekse yoghurt met typisch Indiase kruiden als garam masala en komijn. Vervolgens voegen we deze toe aan een tomatensaus met boter en room. Moeilijk? Nee hoor, je staat echt geen uren in de keuken. Houd er alleen rekening mee dat je de kip nog een uurtje laat marineren. Serveer met witte rijst en naan.

Butter chicken

Butter chicken

Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.7/5
( 58 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g kipdijfilet
  • 400 g tomatenblokjes
  • 50 g roomboter
  • 25 g ongezouten amandelen
  • 150 ml kookroom
  • 75 ml Griekse yoghurt
  • 3 tenen knoflook
  • 1 el gehakte gember (of verse)
  • 3 tl garam masala
  • 2 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • 1 tl cayennepeper
  • 1/2 tl karwijzaad (optioneel)
  • Verse koriander
  • Witte rijst en/of naan

Zo maak je het

  • Meng in een ruime kom 75 ml Griekse yoghurt met 1 geperste teen knoflook, 1 tl garam masala, 1 tl kurkuma, 1 tl gemalen komijnzaad, 1/2 tl cayennepeper en een flinke snuf zout en peper.
  • Snijd 450-500 g kipdijfilet in hapklare stukken, bestrooi met zout en peper en meng grondig met het yoghurtmengsel. Laat afgedekt en gekoeld minimaal 1 uur marineren.
  • Bak de kip op (middel)hoog vuur in een flinke klont boter rondom bruin in 7-10 minuten. De kip hoeft nog niet volledig gaar te zijn. Dek af en zet even weg.
  • Smelt in dezelfde pan nogmaals een flinke klont roomboter. Zet het vuur op een lage stand en voeg 2 geperste tenen knoflook en 1 el gehakte gember (of versgeraspte) toe. Fruit al omscheppend 1 minuut.
  • Voeg 400 g tomatenblokjes toe. Zet het vuur hoog en bak 5-10 minuten, al omscheppend, zodat de tomatensaus indikt en het vocht deels verdwijnt.
  • Voeg 2 tl garam masala, 2 tl gemalen koriander en een 1/2 tl cayennepeper toe. Meng grondig en bak op matig vuur nog 2-3 minuten mee.
  • Giet de saus in een blender of kom van de staafmixer en voeg 25 g amandelen toe. Mix tot een gladde saus ontstaat.
  • Schenk de saus terug in de pan en voeg 100-150 ml kookroom toe. Breng tegen de kook en doe de kip terug in de pan. Smelt een extra klont boter door de pan samen met (optioneel) een 1/2 tl gemalen karwijzaad.
  • Laat met deksel nog 5-10 minuten zachtjes pruttelen. Serveer met verse koriander, witte rijst en/of naan.

Butter chicken receptIndiase butter chickenMurgh makhaniButter chicken makenButter chickenBoterkip

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

18 reacties

Linda 22 februari 2023 - 19:42

Mmm

Reply
Rolf 23 februari 2023 - 18:51

Vanavond gemaakt. Echt weer een super makkelijk te maken en lekker gerecht. Echt weer een toppertje!!

Reply
Peppel Lamers 24 februari 2023 - 18:46

Echt een aanrader. Zooooo lekker. Helemaal smullen met zelfgemaakte naan.

Reply
Timo 26 februari 2023 - 23:24

Hi Tim & Erik, kort vraagje: vwb de Griekse yoghurt, raden jullie de 0% of 10% vet versie aan? Dank alvast!

Reply
SmaakMenutie 27 februari 2023 - 08:59

De 10%, een light variant is wateriger en dus minder geschikt om in te marineren 🙂

Reply
Chantal 4 maart 2023 - 18:31

Hi! Kan ik de karwij vervangen door komijn?

Reply
SmaakMenutie 7 maart 2023 - 09:09

Ja dat kan, gebruik dan een tl extra ipv een halve 🙂

Reply
jesse 13 maart 2023 - 12:34

Ik weet niet of het minder lekker is, maar ik had in de kast nog een spice mix van butter chicken staan.

Ik ga denk ik eens proberen om dit recept te volgen maar dan de kruiden te vervangen voor deze spice mix. Natuurlijk gebruik ik dan wel nog even en vers teentje knoflook.

Vraagje: hoort er nog een uitje doorheen? Ik lees wel eens dat er een pasta wordt gemaakt van bijvoorbeeld 100gram uien en 120 gram verse tomaten. Verder vind ik het denk ik zonde om er kookroom doorheen te doen, dan maar wat extra roomboter. Het ziet er ook wel leuk uit als je de kookroom over de saus serveert.

Reply
SmaakMenutie 15 maart 2023 - 10:53

Niet dat we weten Jesse! Geniet ervan 🙂

Reply
Marlein 3 augustus 2024 - 13:52

Echt geweldig lekker en zó makkelijk te maken. Ik had geen karwijzaad, heb het vervangen door venkelzaad omdat er al komijn in zat, en dat gaf een bijzonder lekkere smaak. Gegeten met zelf gemaakt naanbrood.

Reply
Mirjam 2 december 2023 - 22:21

De amandelen kunnen er zo in? Niet eerst roosteren?

Reply
SmaakMenutie 7 december 2023 - 11:47

Klopt!

Reply
Michael 18 februari 2024 - 12:16

TIP*Na de saus glad gemaakt te hebben, doe ik hem nog door een bolzeef zodat alle pitjes en velletjes achterblijven.

Reply
Harry 23 maart 2024 - 14:32

Heerlijk gerecht en voor herhaling vatbaar!
Bedankt

Reply
Lena 30 maart 2024 - 19:44

Wat een lekker recept! Het was smullen. Had geen amandelen maar had cashewnoten. Ook erg lekker.
Bedankt!,

Reply
Marjolein van Woensel 10 juni 2024 - 19:04

Wat is de toevoeging van de amandelen? ( Houd totaal niet van noten)

Reply
SmaakMenutie 12 juni 2024 - 16:37

Is echt een smaakmaker in curry’s, maar ze worden vermalen in de saus dus je eet ze niet zo. Eventueel achterwege laten als je dat liever hebt 🙂

Reply
Rianne 29 augustus 2024 - 13:13

Heerlijk! Ik had dit gerecht een keer bij een Indiaas restaurant gegeten en het smaakte precies hetzelfde.

Reply