Home Salades en soepen Burrata salade met pistache

Burrata salade met pistache

een frisse tomatensalade met een bite!

door SmaakMenutie
Burrata salade met pistache

Italiaanse insalata

Er zijn van die gerechten die meteen een zomers gevoel oproepen. Deze burrata salade met pistache is er zo één.

Fris, kleurrijk en met die onweerstaanbare romige burrata in de hoofdrol. Waar we eerder kozen voor de klassieke versie met balsamico, gaan we dit keer voor een twist met groene pesto en grof gehakte pistachenootjes. Samen met rijpe tomaten en basilicum ontstaat een salade die niet alleen eenvoudig te maken is, maar ook net dat beetje extra heeft.

De romigheid van burrata

Burrata is een Italiaanse kaassoort die zijn oorsprong vindt in de regio Puglia, in de hak van de laars. Van buiten ziet het eruit als een bol mozzarella, maar zodra je hem aansnijdt, loopt er een zachte en romige vulling van stracciatella en room uit.

Burrata salade recept

Juist dat contrast maakt burrata zo bijzonder. Lekker stevig van buiten en fluweelzacht van binnen. In combinatie met rijpe tomaten komt de smaak nog beter tot zijn recht. Het frisse van de tomaat en de romigheid van de burrata vormen samen een klassieke en tijdloze combinatie.

Pistachenootjes: een heerlijke bite

Waar burrata zacht en romig is, brengen de pistachenootjes juist structuur en een bite. Deze kleine, groenige nootjes worden al duizenden jaren gegeten en stammen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Tegenwoordig zijn ze wereldwijd geliefd, niet alleen vanwege hun rijke smaak, maar ook omdat ze boordevol gezonde vetten, vezels en mineralen zitten.

In dit recept hakken we de pistachenootjes grof en mengen we ze door de groene pesto met een scheut olijfolie. Dat geeft niet alleen een heerlijke bite, maar ook een mooie, nootachtige smaak die goed contrasteert met de romige kaas.

Rijpe tomaten

Voor deze Italiaanse insalata kiezen we uiteraard voor rijpe trostomaten, maar varieer vooral door zoete cherrytomaatjes en eventueel een gele variant voor een kleurrijk geheel (of combineer juist!).

Burrata salade

We mengen er de pistache-pesto doorheen en verdelen ze rondom de burrata. Daarna scheuren we er een flinke hand verse basilicumblaadjes over, die zorgen voor een lekkere afwerking en maken het af met eventueel wat zout en peper.

Verschillende momenten

Het fijne is dat je deze burrata salade met pistache op verschillende momenten kunt serveren. Als lichte lunch, als zomers bijgerecht bij de barbecue of gewoon als feestelijk voorgerecht om samen te delen. Het kost nauwelijks tijd om te maken, maar het resultaat ziet er altijd indrukwekkend uit. Precies dat soort recepten waar wij van houden: eenvoudig, smaakvol en met een Italiaans tintje.

Burrata salade met pistache

Burrata salade met pistache

Personen: 2-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.5/5
( 15 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 5 trostomaten
  • 1 bol burrata
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 el groene pesto
  • 75 g pistache noten ongezouten
  • Verse basilicum
  • Grof zeezout
  • Zwarte peper

Zo maak je het

  • Snijd 4-5 rijpe tomaten in stukken en plaats in een mengkom. Voeg een goede snuf zout en peper toe en meng door elkaar.
  • Meng in een kommetje 2 el extra vierge olijfolie met 1 el groene pesto. Hak 75 g pistachenoten redelijk fijn en meng door de marinade.
  • Meng de marinade grondig met de tomaten.
  • Plaats een bol burrata op een bord en verdeel de tomaten rondom. Voeg tevens een flinke had (gescheurde) basilicumblaadjes toe. Voeg naar smaak extra zout of peper toe.

Burrata salade met pistache

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

Reacties