Een ontbijtklassieker
In de Verenigde Staten is een ‘avocado, salmon and egg breakfast’ inmiddels een echte klassieker geworden. Ook in Europa zien we deze combinatie steeds vaker op de menukaarten verschijnen en dat is niet zonder reden.
De romige avocado, gerookte zalm en het zachtgekookte ei (of gepocheerd) vormen samen een perfect uitgebalanceerd ontbijt of lunch vol smaak én gezonde vetten. We hebben dit heerlijke broodje zalm avocado inmiddels zo vaak buiten de deur gegeten dat het hoog tijd werd om het zelf eens te maken. En goed nieuws: het is makkelijker dan je denkt!
De basis: een stevige boterham
Het succes van een broodje zalm avocado begint bij de basis: het brood. Kies voor een verse, dik gesneden boterham met een knapperige korst. Een goede zuurdesembrood of een robuuste volkoren boterham is ideaal, omdat deze een stevige structuur heeft en de rijke smaken van de toppings goed aanvult. Het brood kun je licht roosteren voor extra crunch.
De opbouw
Het beleggen van het broodje is een kwestie van goed opbouwen. We beginnen met een dun laagje roomkaas, dat zorgt voor een romige basis. Vervolgens verdelen we schijfjes rijpe avocado over de boterham. Avocado voegt niet alleen een heerlijke zachte textuur toe, maar zit ook boordevol gezonde vetten. Daarna komt een laagje fijngesneden rode ui, die zorgt voor een lichte pit en een fijne crunch.
Daarna is het tijd voor de smaakmaker van het gerecht: de gerookte zalm. Gebruik kwalitatieve zalm met een zachte structuur en een licht rokerige smaak. Voor extra smeuïgheid voegen we een dun laagje mayonaise toe en voor wat frisheid besprenkelen we citroensap over de zalm. Optioneel kun je nog dungesneden radijs toevoegen voor een pittige bite en extra kleur op je bord.
Het eitje: de finishing touch
Het eitje maakt dit broodje helemaal af. Je kunt het klaarmaken zoals je zelf wilt: een spiegeleitje voor een licht knapperige rand, een gepocheerd ei voor een romige dooier of gewoon een zachtgekookt eitje. Vandaag hebben we gekozen voor een spiegeleitje, maar de keuze is aan jou!
1 reactie
Wat een heerlijk recept, reeds verschillende keren gemaakt. Vandaag heb ik dit gemaakt met een groene paprika in reepjes gesneden met de mandoline, lichtjes voorbakken en daarin roereitjes bakken. Dit omdat ik geen radijsjes had. Was zeer lekker.