Home Erik's Asia Broodje rendang

Broodje rendang

bao buns met pittige kip

door SmaakMenutie
Broodje rendang

Luchtig bolletje

Ook zo gek op een broodje warm vlees van de toko? Vandaag maken we een super smakelijke bao met rendang van kip. En nee, je hoeft die bao bun niet zelf te maken. De meeste toko’s (en zelfs sommige supermarkten) verkopen deze broodjes gewoon in het vriesvak. Even stomen of 90 seconden in de magnetron en ze zijn klaar voor de vulling. Zo kun je snel genieten van een gerecht dat je normaal misschien alleen bij de toko haalt!

Rendang kip maken

Wat is een bao?

Bao is een Chinees woord voor ‘broodje’ en komt oorspronkelijk uit Taiwan. Het lijkt veel op de bekende bao pao, die je tegenwoordig in bijna iedere supermarkt kunt kopen voor een paar euro. Deze luchtige, zachte broodjes zijn ideaal om te vullen met allerlei lekkers. Bij de toko vind je vaak kleine, gestoomde bolletjes die je met vlees, groenten of zelfs zoetigheid kunt vullen. Maar maak je geen zorgen als je geen toko in de buurt hebt – op een Surinaams broodje of een simpel wit bolletje smaakt de rendang ook prima.

Broodje warm vlees

Snelle variant

Dit recept wijkt nauwelijks af van het klassieke rendang-recept, maar we hebben het wel wat sneller en eenvoudiger gemaakt. In plaats van lange uren sudderen, gebruiken we kipdijfilet die we alvast grof snijden. Dit maakt de bereidingstijd een stuk korter, terwijl je nog steeds die diepe, kruidige smaak van rendang krijgt. De kipdijfilet is ideaal omdat het vlees lekker mals blijft en goed de smaken van de kruiden en het pittige sambal opneemt. We gebruiken sambal in plaats van peper voor wat extra pit, maar voel je vrij om extra sambal toe te voegen als je van spicy houdt.

Ajam rendang
Broodje rendang

Broodje rendang

Personen: 6 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.8/5
( 49 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 700 g kipdijfilet
  • 300 ml kokosmelk
  • 8 bao buns (of andere broodjes)
  • 4 sjalotten
  • 4 tenen knoflook
  • 3 kruidnagels
  • 2 salam blad (Indisch laurier)
  • 3 el sambal oelek
  • 1 el ketjap manis
  • 2 tl ketoembar
  • 2 tl kristalsuiker
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl kurkuma
  • Erbij: atjar ketimoen

Zo maak je het

  • Maak een boemboe (met de kom van de staafmixer of keukenmachine) door 3 á 4 sjalotten, 4 tenen knoflook, 3-4 el sambal oelek (of meer), 1 tl gemalen laos, 1 tl kurkuma, 2 tl ketoembar en 3-4 kruidnagels goed fijn te malen tot een gladde pasta.
  • Verwarm wat olie in de wok en fruit de boemboe op laag tot matig vuur 5 tot 7 minuten aan.
  • Voeg 300 ml kokosmelk toe, 2 tl suiker en 1 flinke el ketjap manis. Roer goed door elkaar en breng tegen de kook aan.
  • Voeg nu 700 g in grove stukken gesneden kippendij en 2 blaadjes salam toe en laat het geheel nu minstens 60 minuten sudderen op matig vuur. Roer geregeld even. Je mag overigens ook op laag vuur het geheel nog veel langer laten sudderen, dan valt de kip letterlijk uit elkaar.
  • De bao buns kan je 90 seconden opwarmen in de magnetron op 600 watt of natuurlijk op de authentieke manier door ze te stomen. Stomen duurt ongeveer 15 minuten.
  • Vouw de bao buns open en verdeel eerst wat atjar ketimoen (of gewoon komkommer) en vervolgens riant met de rendang.

Rendang kip ingrediëntenRendang kip boemboe Broodje vlees

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

21 reacties

Celien 7 april 2025 - 12:19

Lijkt me heerlijk! Kun je ook gewoon laurierblad gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 8 april 2025 - 10:41

Nee, dat is echt heel wat anders! Eventueel achterwege laten mocht je er niet aan kunnen komen

Reply
Cindy 27 april 2024 - 09:12

Een vraagje over de bao buns… Moet je ze eerst laten ontdooien, of kunnen ze er bevroren in?
Wij hebben een stomer, en vragen ons ook af op hoeveel graden we ze moeten stomen, op 60, 80 of 100 graden?
Heb heel internet al afgestruind maar kan het nergens vinden ☺️

Reply
SmaakMenutie 30 april 2024 - 14:36

Als het niet op de verpakking staat, dan hoef je ze niet te ontdooien. En als je een stoomoven hebt vermoed ik op 100 graden, succes! 🙂

Reply
1 2