Home <30 minuten Boerenkool stamppot

Boerenkool stamppot

met worst en spekjes

door SmaakMenutie
Boerenkool stamppot met spekjes

Nachtvorst

Zodra het kouder wordt weet je het: het is weer tijd voor boerenkool stamppot! Deze klassieke Hollandse stamppot hadden we nog niet op de website staan, maar deze mag natuurlijk niet ontbreken. Boerenkoolstamppot is echt zo’n recept die iedereen op zijn eigen manier maakt, maar de basis is eigenlijk altijd hetzelfde. De smaak zou het lekkerst zijn als er “een nacht vorst overheen is gegaan” (de kou zorgt dat de plant het zetmeel omzet in suikers), maar ook zonder vorst is deze groente heerlijk. Serveer lekker met een zure toevoeging als zilveruitjes of azijn en uiteraard mogen de rookworst en uitgebakken spekjes niet ontbreken!

Boerenkool stamppot met spekjes

Boerenkool stamppot met spekjes

Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 85 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g (voorgekookte) kruimige aardappelen
  • 300 g boerenkool
  • 125 g spekreepjes
  • 25 g roomboter
  • 1 ui
  • 1 rookworst
  • 4 el melk
  • 1 tl nootmuskaat
  • Zilveruitjes (optioneel)

Zo maak je het

  • Doe 600 g voorgekookte kruimige aardappelen (of vers geschilde) in een ruime pan en zet ze net onder water (ongeveer een vingerkootje water vanaf de aardappelen). Voeg ook een flinke snuf zout toe.
  • Doe 300 g verse boerenkool erbij en plaats het deksel op de pan. Breng aan de kook en laat op matig vuur circa 20-25 minuten koken. Let op: de boerenkool staat dus maar deels onder water. Het wordt op deze manier meer gestoofd.
  • Verwarm tegelijkertijd de rookworst 20 minuten in warm (niet kokend) water in een aparte pan.
  • Bak ondertussen op middelmatig vuur 125 g spekjes licht krokant samen met 1 gesnipperde ui. 
  • Giet de aardappels met boerenkool af en laat goed uitlekken. Doe ze terug in de pan en voeg 1 flinke klont boter toe samen met 3-4 el (warme) melk, 1 tl nootmuskaat, een snuf zout en een flinke draai van de pepermolen. Stamp het geheel tot een mooie stamppot.
  • Voeg de gebakken spekjes en ui toe samen met het kookvet en meng goed door elkaar. Verwarm nog even al omscheppend kort op middelhoog vuur.
  • Serveer met de rookworst, Amsterdamse- of zilveruitjes, grove mosterd en curry.

Boerenkool recept Boerenkool stamppot met spekjes Stamppot boerenkool

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

14 reacties

Nicole 3 november 2021 - 08:38

Piccalilly is ook heeeeerlijk bij boerenkool 😍

Reply
Henny 3 november 2021 - 17:24

Wij eten vanavond ook boerenkool, met als afwisseling een gehakt bal met uitjes erin.
Spekjes met uitjes erbij, en ook piccalilly , mmmmm heerlijk.

Reply
Maartje 3 november 2021 - 19:50

Dat lijkt me een heerlijk recept! Want alles wat ik maak van jullie site is tot nog toe zeer geslaagd. Ik ga het morgen maken, ik krijg nu al trek!

Reply
Marcel 3 november 2021 - 20:11

En zoals jullie al terecht vermelden: iedereen heeft zijn eigen variant: en die van ons? Dat is met een lekker kuiltje jus erbij, maar dan wel met een theelepeltje sambal erin 🙂

Reply
Robbert Schapendonk 4 november 2021 - 20:27

Tip roer er een bakje zult doorheen. Ook als je niet van gewoon zult houdt is dit heel erg lekker.

Reply
Birgit 9 november 2021 - 15:32

Weer net even anders dan dat ik het gewoonlijk maak en weer superlekker!!!!

Reply
Marco 9 december 2021 - 11:54

Ik maak normaliter eerst een aardappelpuree, en doe er daarna de (voorverwarmde potten) boerenkool bij. Liever zou ik verse boerenkool gebruiken, maar als ik verse voorgesneden boerenkool van “de kruidenier” (😉) gebruik dan zitten er altijd nog van die nerven in die niet gaar te krijgen zijn, zelfs niet al liggen de zakken eerst nog een week lang in de vriezer. Iemand een tip welke verse boerenkool ik beter zou kunnen gebruiken?

Reply
Hennie 24 januari 2022 - 07:19

Marco….ik haal de harde stukken eruit en maak het groen kleiner in de keukenmachine, werkt prima! Daarna in de vriezer en als je het gaat eten er pas uit halen als de aardappels koken en de boerenkool er bevroren bij doen en meekoken.

Reply
Peter 25 januari 2022 - 16:44

Heel lekker maar vergeet vooral de azijn niet zeer belangrijk en supper doorde stampot boerenkool!
niet teveel uiteraard

Reply
Wilma van der Giessen 25 oktober 2022 - 09:56

piccalilly erbij is ook lekker! En, een beetje kookvocht bewaren en mengen met klontje boter en een lepel azijn.

Reply
Willeke Vermeulen 28 november 2022 - 17:23

Het gerecht is en wordt heerlijk ontvangen door man en dochter (bijna 3). Héér-lijk!

Reply
gerda 10 februari 2023 - 09:00

heerlik gegeten ouderwest

Reply
Danny 12 januari 2024 - 20:13

Ik maak 2 x een grote pan 7 kilo
Stamp het met een scheut azijn , paar porties in de vriezer en opwarmen in de koekenpan ,grove mosterd en amsterdamse uien .

Reply
Jeannette 13 oktober 2024 - 11:55

Verse boerenkool wordt wel goed gaar als je het eerst in een vergiet doet en er kokend water overheen giet. Daarna in de pan op je geschilde en grove stukken gesneden aardappelen doen en 20 minuten koken. Je kunt, als je het in huis hebt, ook nog een eetlepel gort meekoken.

Reply