Nachtvorst
Zodra het kouder wordt weet je het: het is weer tijd voor boerenkool stamppot! Deze klassieke Hollandse stamppot hadden we nog niet op de website staan, maar deze mag natuurlijk niet ontbreken. Boerenkoolstamppot is echt zo’n recept die iedereen op zijn eigen manier maakt, maar de basis is eigenlijk altijd hetzelfde. De smaak zou het lekkerst zijn als er “een nacht vorst overheen is gegaan” (de kou zorgt dat de plant het zetmeel omzet in suikers), maar ook zonder vorst is deze groente heerlijk. Serveer lekker met een zure toevoeging als zilveruitjes of azijn en uiteraard mogen de rookworst en uitgebakken spekjes niet ontbreken!
14 reacties
Piccalilly is ook heeeeerlijk bij boerenkool 😍
Wij eten vanavond ook boerenkool, met als afwisseling een gehakt bal met uitjes erin.
Spekjes met uitjes erbij, en ook piccalilly , mmmmm heerlijk.
Dat lijkt me een heerlijk recept! Want alles wat ik maak van jullie site is tot nog toe zeer geslaagd. Ik ga het morgen maken, ik krijg nu al trek!
En zoals jullie al terecht vermelden: iedereen heeft zijn eigen variant: en die van ons? Dat is met een lekker kuiltje jus erbij, maar dan wel met een theelepeltje sambal erin 🙂
Tip roer er een bakje zult doorheen. Ook als je niet van gewoon zult houdt is dit heel erg lekker.
Weer net even anders dan dat ik het gewoonlijk maak en weer superlekker!!!!
Ik maak normaliter eerst een aardappelpuree, en doe er daarna de (voorverwarmde potten) boerenkool bij. Liever zou ik verse boerenkool gebruiken, maar als ik verse voorgesneden boerenkool van “de kruidenier” (😉) gebruik dan zitten er altijd nog van die nerven in die niet gaar te krijgen zijn, zelfs niet al liggen de zakken eerst nog een week lang in de vriezer. Iemand een tip welke verse boerenkool ik beter zou kunnen gebruiken?
Marco….ik haal de harde stukken eruit en maak het groen kleiner in de keukenmachine, werkt prima! Daarna in de vriezer en als je het gaat eten er pas uit halen als de aardappels koken en de boerenkool er bevroren bij doen en meekoken.
Heel lekker maar vergeet vooral de azijn niet zeer belangrijk en supper doorde stampot boerenkool!
niet teveel uiteraard
piccalilly erbij is ook lekker! En, een beetje kookvocht bewaren en mengen met klontje boter en een lepel azijn.
Het gerecht is en wordt heerlijk ontvangen door man en dochter (bijna 3). Héér-lijk!
heerlik gegeten ouderwest
Ik maak 2 x een grote pan 7 kilo
Stamp het met een scheut azijn , paar porties in de vriezer en opwarmen in de koekenpan ,grove mosterd en amsterdamse uien .
Verse boerenkool wordt wel goed gaar als je het eerst in een vergiet doet en er kokend water overheen giet. Daarna in de pan op je geschilde en grove stukken gesneden aardappelen doen en 20 minuten koken. Je kunt, als je het in huis hebt, ook nog een eetlepel gort meekoken.