Home Erik's Asia Be celeng base manis

Be celeng base manis

gestoofde hamlappen in ketjap

door SmaakMenutie

Lekker sudderen

Inmiddels hebben we al tal van echte Indische (gestoofde) vleesgerechten gemaakt. Maar dit is toch ook wel echt een toppertje. En súper makkelijk. De voorbereiding is maximaal een kwartiertje werk en daarna laat je het gewoon lekker sudderen. Eet het met witte rijst en een lekker groentegerecht en/of atjar ketimoen.

Be celeng base manis

Personen: 3-4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.3/5
( 73 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g hamlappen
  • 3 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 rode peper
  • 1/2 kippenbouillon blokje
  • 4 el ketjap manis
  • 2 el sojasaus
  • 2 tl djahé

Zo maak je het

  • Snijd 500 g hamlappen in kleine stukjes (dobbelsteen formaat).
  • Snipper 2-3 sjalotten en snijd 3 teentjes knoflook fijn.
  • Neem een ruime (braad)pan of wok en braad het vlees op middelhoog vuur in een scheutje olie rondom bruin in circa 3-5 minuten. Het hoeft nog niet gaar te zijn.
  • Zet het vuur wat lager en fruit de fijngesneden sjalot en knoflook even aan bij het vlees. Voeg nu ook 2 ruime tl gemberpoeder toe en schep alles even grondig om.
  • Voeg nu 4-5 el ketjap manis toe en 2 el sojasaus.
  • Schenk ongeveer 200-250 ml water op het vlees samen met een 1/2 verkruimeld kippenbouillon blokje. Laat het geheel ongeveer 45 minuten sudderen met deksel op de pan.
  • Haal na 45 minuten de deksel van pan en voeg 1 (of meer) in ringetjes gesneden rode peper toe. Laat het zonder deksel op iets hoger vuur nog wat indikken tot de gewenste dikte. Dit duurt circa 15 minuten.

Be celeng base manis ingrediënten Babi base manis Be celeng base manis recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

30 reacties

Amber 30 mei 2021 - 18:38

Ik zou dit graag in de slowcooker maken. Hoe lang moet dit dan? Recepten klinken heerlijk. Ben net begonnen met “buitenlandse” gerechten en minder bekende kruiden en specerijen te proberen. Ben heel benieuwd naar jullie gerechten!!!

Reply
SmaakMenutie 31 mei 2021 - 10:45

Wij gebruiken zelf geen slowcooker Amber, dus daar kan ik je niet in adviseren. Weet wel dat varkensvlees ook niet te lang in de slowcooker moet anders wordt het taai. Veel plezier op je avontuur met de buitenlandse recepten, geniet ervan! 🙂

Reply
Amber 3 juni 2021 - 21:59

Nou, vandaag heb ik dit recept in de slowcooker gemaakt. Twee uur op low en twee uur op high. Het laatste uur heb ik een gesnipperde rode peper plus een zakje creamed coconut creme (50g) van Go-Tan toegevoegd. En natuurlijk “maar” 75ml water omdat er bij de slowcooker geen water verdampt. Iedereen was hier dol enthousiast. Heerlijk!
Dit gaan we vaker eten. Hartelijk bedankt voor de geweldige recepten. 👍👍👌

Reply
SmaakMenutie 10 juni 2021 - 16:44

Wat fijn dat het de eerste keer zo goed gelukt is in de slowcooker Amber en dat iedereen ervan heeft genoten! Leuk te horen 🙂

Reply
Marion 30 mei 2021 - 10:28

wat een heerlijk recept lijkt me ga van de week maken ,
thanks voor de lekkere recepten…

Reply
SmaakMenutie 31 mei 2021 - 10:42

Graag gedaan Marion! En geniet van deze be celeng 🙂

Reply
Bianca 20 januari 2021 - 19:07

Vandaag gemaakt en was erg lekker, alleen wat aan de zoute kant. Volgende keer maar de zoute ketjap achterwege laten?

Reply
SmaakMenutie 21 januari 2021 - 10:07

Hoi Bianca, welke ketjap heb je gebruikt? Je moet echt ketjap manis (= zoet) in dit gerecht gebruiken 🙂

Reply
Hennie Marree 15 november 2022 - 15:27

Ik las ook : ketjap manis, sojasaus óf KETJAP ASIN.
Asin is toch de zoute ketjap.

Ben het gerecht nu aan’t maken.
Heb ketjap manis en sojasaus gebruikt.
Ben benieuwd hoe het smaakt!

Reply
SmaakMenutie 15 november 2022 - 15:51

Klopt Hennie, sojasaus of ketjap asin gebruiken. Je doet het dus goed 🙂

Reply
Hennie Marree 16 november 2022 - 09:18

Het was héérlijk!
Zeker met rijst, pindasaus en kroepoek.
Dank voor het recept.

Reply
marieke 22 december 2020 - 11:07

Kan dit recept ook met varkenshaas?

Reply
SmaakMenutie 22 december 2020 - 13:08

Ja hoor dat kan ook Marieke! 🙂

Reply
Mieneke 21 november 2020 - 07:03

Het is erg lekker dit gerecht, dank je wel.
Wij hebben het gegeten met witte rijst en sambal boontjes met tomaat. Mmmm

Reply
SmaakMenutie 22 november 2020 - 12:05

Fijn dat het in de smaak viel Mieneke! Lekker met rijst en de sambal boontjes 🙂

Reply
1 2 3