Zacht gestoofd
We hebben inmiddels al heel wat Indische stoofgerechten gemaakt, maar deze be celeng base manis is stiekem echt een van onze favorieten.
Het is eigenlijk een super simpel gerecht. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig, hoeft weinig voor te bereiden en de smaak doet denken alsof het je uren heeft gekost. Maar niks is minder waar, binnen een kwartier staat de pan op het vuur en daarna heb je er amper omkijken naar.

Ketjap en sojasaus
Wat deze stoofpot extra lekker maakt is de saus. Een mix van ketjap manis en sojasaus zorgt voor die karakteristieke zoet-zoute smaak. Ketjap manis is een stroperige Indonesische saus op basis van gefermenteerde sojabonen, verrijkt met palmsuiker en kruiden. Sojasaus daarentegen is dunner, iets zouter, en zorgt voor balans. Samen geven ze het vlees veel smaak en een mooie glans.

Lekker pruttelen
Voor dit gerecht gebruiken wij hamlappen. Dat is lekker stevig vlees dat na een tijdje sudderen heerlijk zacht wordt. We fruiten eerst wat knoflook en sjalotjes en voegen dan djahé (gemberpoeder), ketjap en sojasaus toe. Met een scheut water en een half bouillonblokje mag het vlees dan lekker pruttelen, zo’n 45 minuten met de deksel op de pan. De smaken trekken dan goed in en het vlees wordt lekker zacht.

Afmaken en serveren maar
Na 45 minuten gaat de deksel van de pan en voegen we rode peper toe in dunne ringetjes. Dat geeft be celeng base manis net dat beetje pit. Laat de saus nog even zonder deksel inkoken tot ‘ie mooi stroperig is. Binnen een kwartier is het klaar. Wij serveren het graag met witte rijst en iets fris erbij, zoals atjar ketimoen en/of een groentegerecht. Denk aan bijvoorbeeld sambal goreng boontjes.

30 reacties
Het is erg lekker dit gerecht, dank je wel.
Wij hebben het gegeten met witte rijst en sambal boontjes met tomaat. Mmmm
Fijn dat het in de smaak viel Mieneke! Lekker met rijst en de sambal boontjes 🙂
Kan dit recept ook met varkenshaas?
Ja hoor dat kan ook Marieke! 🙂
Vandaag gemaakt en was erg lekker, alleen wat aan de zoute kant. Volgende keer maar de zoute ketjap achterwege laten?
Hoi Bianca, welke ketjap heb je gebruikt? Je moet echt ketjap manis (= zoet) in dit gerecht gebruiken 🙂
Ik las ook : ketjap manis, sojasaus óf KETJAP ASIN.
Asin is toch de zoute ketjap.
Ben het gerecht nu aan’t maken.
Heb ketjap manis en sojasaus gebruikt.
Ben benieuwd hoe het smaakt!
Klopt Hennie, sojasaus of ketjap asin gebruiken. Je doet het dus goed 🙂
Het was héérlijk!
Zeker met rijst, pindasaus en kroepoek.
Dank voor het recept.
wat een heerlijk recept lijkt me ga van de week maken ,
thanks voor de lekkere recepten…
Graag gedaan Marion! En geniet van deze be celeng 🙂
Ik zou dit graag in de slowcooker maken. Hoe lang moet dit dan? Recepten klinken heerlijk. Ben net begonnen met “buitenlandse” gerechten en minder bekende kruiden en specerijen te proberen. Ben heel benieuwd naar jullie gerechten!!!
Wij gebruiken zelf geen slowcooker Amber, dus daar kan ik je niet in adviseren. Weet wel dat varkensvlees ook niet te lang in de slowcooker moet anders wordt het taai. Veel plezier op je avontuur met de buitenlandse recepten, geniet ervan! 🙂
Nou, vandaag heb ik dit recept in de slowcooker gemaakt. Twee uur op low en twee uur op high. Het laatste uur heb ik een gesnipperde rode peper plus een zakje creamed coconut creme (50g) van Go-Tan toegevoegd. En natuurlijk “maar” 75ml water omdat er bij de slowcooker geen water verdampt. Iedereen was hier dol enthousiast. Heerlijk!
Dit gaan we vaker eten. Hartelijk bedankt voor de geweldige recepten. 👍👍👌
Wat fijn dat het de eerste keer zo goed gelukt is in de slowcooker Amber en dat iedereen ervan heeft genoten! Leuk te horen 🙂