Home Erik's Asia Be celeng base manis

Be celeng base manis

gestoofd vlees in ketjapsaus

door SmaakMenutie

Zacht gestoofd

We hebben inmiddels al heel wat Indische stoofgerechten gemaakt, maar deze be celeng base manis is stiekem echt een van onze favorieten.

Het is eigenlijk een super simpel gerecht. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig, hoeft weinig voor te bereiden en de smaak doet denken alsof het je uren heeft gekost. Maar niks is minder waar, binnen een kwartier staat de pan op het vuur en daarna heb je er amper omkijken naar.

Be celeng base manis recept

Ketjap en sojasaus

Wat deze stoofpot extra lekker maakt is de saus. Een mix van ketjap manis en sojasaus zorgt voor die karakteristieke zoet-zoute smaak. Ketjap manis is een stroperige Indonesische saus op basis van gefermenteerde sojabonen, verrijkt met palmsuiker en kruiden. Sojasaus daarentegen is dunner, iets zouter, en zorgt voor balans. Samen geven ze het vlees veel smaak en een mooie glans.

Be celeng base manis ingrediënten

Lekker pruttelen

Voor dit gerecht gebruiken wij hamlappen. Dat is lekker stevig vlees dat na een tijdje sudderen heerlijk zacht wordt. We fruiten eerst wat knoflook en sjalotjes en voegen dan djahé (gemberpoeder), ketjap en sojasaus toe. Met een scheut water en een half bouillonblokje mag het vlees dan lekker pruttelen, zo’n 45 minuten met de deksel op de pan. De smaken trekken dan goed in en het vlees wordt lekker zacht.

Babi base manis

Afmaken en serveren maar

Na 45 minuten gaat de deksel van de pan en voegen we rode peper toe in dunne ringetjes. Dat geeft be celeng base manis net dat beetje pit. Laat de saus nog even zonder deksel inkoken tot ‘ie mooi stroperig is. Binnen een kwartier is het klaar. Wij serveren het graag met witte rijst en iets fris erbij, zoals atjar ketimoen en/of een groentegerecht. Denk aan bijvoorbeeld sambal goreng boontjes.

Sambal goreng boontjes boemboe

Be celeng base manis

Personen: 3-4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.3/5
( 73 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g hamlappen
  • 3 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 rode peper
  • 1/2 kippenbouillon blokje
  • 4 el ketjap manis
  • 2 el sojasaus
  • 2 tl djahé
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 500 g hamlappen in kleine stukjes (dobbelsteen formaat).
  • Snipper 2-3 sjalotten en snijd 3 tenen knoflook fijn.
  • Neem een ruime (braad)pan (zoals deze) of wok en braad het vlees op middelhoog vuur in een scheutje zonnebloemolie rondom bruin in circa 3-5 minuten. Het hoeft nog niet gaar te zijn.
  • Zet het vuur wat lager en fruit de fijngesneden sjalot en knoflook even aan bij het vlees. Voeg nu ook 2 ruime tl djahé toe en schep alles even grondig om.
  • Voeg nu 4-5 el ketjap manis toe en 2 el sojasaus.
  • Schenk ongeveer 200-250 ml water op het vlees samen met een 1/2 verkruimeld kippenbouillon blokje. Laat het geheel ongeveer 45 minuten sudderen met deksel op de pan.
  • Haal na 45 minuten de deksel van pan en voeg 1 (of meer) in ringetjes gesneden rode peper toe. Laat het zonder deksel op iets hoger vuur nog wat indikken tot de gewenste dikte. Dit duurt circa 15 minuten.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

30 reacties

Mieneke 21 november 2020 - 07:03

Het is erg lekker dit gerecht, dank je wel.
Wij hebben het gegeten met witte rijst en sambal boontjes met tomaat. Mmmm

Reply
SmaakMenutie 22 november 2020 - 12:05

Fijn dat het in de smaak viel Mieneke! Lekker met rijst en de sambal boontjes 🙂

Reply
marieke 22 december 2020 - 11:07

Kan dit recept ook met varkenshaas?

Reply
SmaakMenutie 22 december 2020 - 13:08

Ja hoor dat kan ook Marieke! 🙂

Reply
Bianca 20 januari 2021 - 19:07

Vandaag gemaakt en was erg lekker, alleen wat aan de zoute kant. Volgende keer maar de zoute ketjap achterwege laten?

Reply
SmaakMenutie 21 januari 2021 - 10:07

Hoi Bianca, welke ketjap heb je gebruikt? Je moet echt ketjap manis (= zoet) in dit gerecht gebruiken 🙂

Reply
Hennie Marree 15 november 2022 - 15:27

Ik las ook : ketjap manis, sojasaus óf KETJAP ASIN.
Asin is toch de zoute ketjap.

Ben het gerecht nu aan’t maken.
Heb ketjap manis en sojasaus gebruikt.
Ben benieuwd hoe het smaakt!

Reply
SmaakMenutie 15 november 2022 - 15:51

Klopt Hennie, sojasaus of ketjap asin gebruiken. Je doet het dus goed 🙂

Reply
Hennie Marree 16 november 2022 - 09:18

Het was héérlijk!
Zeker met rijst, pindasaus en kroepoek.
Dank voor het recept.

Reply
Marion 30 mei 2021 - 10:28

wat een heerlijk recept lijkt me ga van de week maken ,
thanks voor de lekkere recepten…

Reply
SmaakMenutie 31 mei 2021 - 10:42

Graag gedaan Marion! En geniet van deze be celeng 🙂

Reply
Amber 30 mei 2021 - 18:38

Ik zou dit graag in de slowcooker maken. Hoe lang moet dit dan? Recepten klinken heerlijk. Ben net begonnen met “buitenlandse” gerechten en minder bekende kruiden en specerijen te proberen. Ben heel benieuwd naar jullie gerechten!!!

Reply
SmaakMenutie 31 mei 2021 - 10:45

Wij gebruiken zelf geen slowcooker Amber, dus daar kan ik je niet in adviseren. Weet wel dat varkensvlees ook niet te lang in de slowcooker moet anders wordt het taai. Veel plezier op je avontuur met de buitenlandse recepten, geniet ervan! 🙂

Reply
Amber 3 juni 2021 - 21:59

Nou, vandaag heb ik dit recept in de slowcooker gemaakt. Twee uur op low en twee uur op high. Het laatste uur heb ik een gesnipperde rode peper plus een zakje creamed coconut creme (50g) van Go-Tan toegevoegd. En natuurlijk “maar” 75ml water omdat er bij de slowcooker geen water verdampt. Iedereen was hier dol enthousiast. Heerlijk!
Dit gaan we vaker eten. Hartelijk bedankt voor de geweldige recepten. 👍👍👌

Reply
SmaakMenutie 10 juni 2021 - 16:44

Wat fijn dat het de eerste keer zo goed gelukt is in de slowcooker Amber en dat iedereen ervan heeft genoten! Leuk te horen 🙂

Reply
1 2 3