Home Erik's Asia Atjar ketimoen

Atjar ketimoen

Indisch zuur van komkommer

door SmaakMenutie
Atjar ketimoen

Lekker bij kruidige gerechten

Atjar (Indisch voor zuur) is een bijgerecht dat, door zijn zure en frisse smaak, uitermate goed past bij Indische, gekruide gerechten. Atjar ketimoen is net als atjar tjampoer verkrijgbaar bij elke willekeurige supermarkt op de hoek. Maar waarom zou je het niet zelf maken? Leuk om te doen en echt heel erg makkelijk. Gesneden stukjes komkommer (ketimoen) in zuur: heerlijk bij Indische vleesgerechten als ajam smoor en babi pangang. Maar bijvoorbeeld ook bij nasi goreng of wat dacht je van bami goreng.

Atjar ketimoen

Atjar ketimoen

Personen: 8 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 154 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 ml azijn
  • 2 komkommers
  • 2 tenen knoflook
  • 2 kemirinoten (optioneel)
  • 1 rode peper
  • 1 sjalot
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen laos
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Gebruik de beker van de staafmixer waarin alles fijn gehakt wordt. Mix hiervoor 1 sjalot, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 2 kemirinoten (optioneel), 1 tl kurkuma en 1 tl gemalen laos tot een boemboe.
  • Verwijder de zaadlijsten van de komkommers en snijd in halve maantjes van ongeveer een halve centimeter.
  • Bak de boemboe kort aan in een scheutje zonnebloemolie en voeg hier vervolgens 1 el gula djawa (of suiker) en 150 ml azijn aan toe. Breng even aan de kook en zet het vuur zodra het kookt laag.
  • Voeg de komkommer toe en verwarm nog even kort (2-3 minuutjes) mee. Voeg ook een snufje zout toe.
  • Verdeel over (weck)potten en zorg dat de komkommer zover mogelijk onder staat. Sluit het deksel en zet het potje 15 minuten op zijn kop. Draai om en je kan het afgesloten weken gekoeld bewaren. Serveer bij voorkeur wanneer het zuur volledig afgekoeld is.

Atjar ketimoen ingrediënten Atjar ketimoen maken Atjar komkommer Ketimoen Indisch zuur

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

50 reacties

Mandy 8 september 2021 - 09:57

Wellicht lees ik eroverheen. Maar moet het mengsel eerst afgekoeld zijn voordat je het afsluit en op zijn kop zet?

Reply
SmaakMenutie 8 september 2021 - 13:03

Hoeft niet helemaal koud te zijn hoor Mandy, als je het maar even een beetje laat afkoelen 🙂

Reply
Lydia 9 juli 2021 - 10:54

Ik wil dit ook gaan maken en vraag mij af of ik dit ook nog kan wecken?

Reply
SmaakMenutie 11 juli 2021 - 15:18

Dit is uitstekend geschikt om te wecken Lydia! 🙂

Reply
RONIN 27 april 2021 - 20:04

Deze Atjar blijft een feestje.
Bij gebrek aan kemirinoten heb ik 1,5 el Seroendeng in de mixer erbij gegooid voor de boemboe, dat blijkt een waar succes!

Ipv Gula Djawa gewoon bruine basterd suiker gebruikt en een klein scheutje ketjap manis voor de donkere kleur. Alvast prep voor de Be Celeng Base Manis morgen, met boontjes.

Reply
SmaakMenutie 28 april 2021 - 09:40

Leuk te horen Ronin! En goed te horen dat seroendeng ook kan ipv kemirinoten. Geniet van de be celeng en boontjes! 🙂

Reply
Judy 19 maart 2021 - 18:45

Lekker!! Gemaakt voor bij mijn rijsttafel!

Reply
SmaakMenutie 20 maart 2021 - 12:52

Lekker Judy! Atjar is echt onmisbaar bij de rijsttafel, dus heel goed 🙂

Reply
tonnie 16 maart 2021 - 13:40

Hi, wat is Gula djawa en waar haal je dat?

Reply
SmaakMenutie 16 maart 2021 - 16:05

Dat is (vloeibare) palmsuiker en haal je bij de toko. Maar is tegenwoordig ook gewoon bij de supermarkt te koop. Mocht je er niet aan kunnen komen, gebruik dan wat bruine basterd suiker!

Reply
1 2 3 4 5