Home Salades en soepen Aspergesoep

Aspergesoep

door SmaakMenutie
Aspergesoep

Weggooien is zonde

Heb je net genoten van een bord heerlijke witte asperges, bijvoorbeeld met gerookte zalm, hollandaisesaus en een gekookt eitje? Dan heb je vast een flinke stapel schillen en harde onderkanten over.

Maar gooi die nou niet zomaar in de prullenbak! Wat veel mensen niet weten is dat juist die ‘afvalstukken’ boordevol smaak zitten. Zonde om weg te gooien dus, want je maakt er in een handomdraai een verrukkelijke romige aspergesoep van.

Asperge soep

De verborgen kracht van de schil

De schillen en onderkanten van witte asperges bevatten namelijk veel van die kenmerkende, zachte aspergesmaak waar we zo van houden. Door ze te koken geef je de aroma’s de kans om los te komen en je bouillon om te toveren tot een smaakbommetje.

Aspergesoep recept

Gooi de schillen en stukjes gewoon in een grote pan met water (bij voorkeur het kookwater van de asperges zelf!) en laat dit ongeveer 45 minuten zachtjes koken en trekken. Zeef het vocht daarna en je hebt een perfecte basis voor je soep.

Even laten rusten? Nog beter!

Heb je geen zin of tijd om alles in één keer af te maken? Geen probleem. Laat de getrokken bouillon afkoelen en zet ‘m een nachtje in de koelkast. De volgende dag is de smaak alleen maar voller en intenser.

Verwarm het dan opnieuw en voeg het toe aan een roux van roomboter en boter, eventueel wat verse stukjes asperge, hamblokjes en een gekookt eitje erbij… en klaar is je ‘afval’soepje. Een beetje verse peterselie erop en je hebt een gerecht dat nét zo feestelijk is als de originele aspergemaaltijd.

No waste, pure smaak

Deze aspergesoep is niet alleen heerlijk, maar ook een schoolvoorbeeld van duurzaam koken. Waarom iets weggooien dat zoveel smaak in zich heeft? Vanaf nu bewaar je de schillen. En even invriezen als je ze niet meteen gebruikt kan natuurlijk ook. Zo haal je écht alles uit je asperges. En zeg nou zelf, hoe lekker is het om met iets simpels als keukenafval zo’n smaakvolle tweede maaltijd op tafel te toveren?

Aspergesoep

Aspergesoep

Personen: 2 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.2/5
( 70 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g witte asperges (de schillen)
  • 125 g ham(blokjes) (optioneel)
  • 20 g ongezouten roomboter
  • 1 ei
  • 1 groentebouillon blokje
  • 2 el bloem
  • Verse peterselie (optioneel)

Zo maak je het

  • Breng 750 ml water aan de kook (of gebruik het aspergewater) samen met 1 verkruimeld groentebouillon blokje. Voeg de schillen en de harde onderkanten van de asperges toe en laat het geheel zo'n 45 minuten licht koken.
  • Haal de soep door een zeef en schenk de heldere bouillon over in een andere pan of schaal.
  • Gebruik de soeppan van zojuist om 20 g roomboter te smelten op laag vuur. Roer hier 2 el bloem doorheen tot de bloem is opgenomen en je een roux hebt.
  • Voeg nu een flinke soeplepel van de gezeefde bouillon toe en roer met een garde. Je zal zien dat de soep gebonden wordt. Voeg nu stap voor stap de rest van de bouillon toe.
  • Kook een eitje en voeg het toe samen met eventueel wat ham(blokjes), stukjes asperge en gesneden verse peterselie.

Aspergesoep

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

12 reacties

Ernst 26 april 2024 - 17:08

Heerlijk recept. Dank hiervoor. De asperges kook ik op mijn eigen manier met ham, gekookt ei en nieuwe aardappels en hollandaisesaus. Maar van de schillen en harde uiteinden deze soep gemaakt en de restjes asperge, ei en ham er doorheen gedaan plus een scheutje kookroom..
Een culinair soepje. Heerlijk!

Reply
Roya 15 juni 2023 - 20:02

Perfecte recept ik heb voor resturant van mijn man gemaakt mensen vonden heerlijk alleen ipv gronte bollion heb ik kip bollion gebruikt ik vond meer smaakje .

Reply
Roel Smeding 3 mei 2022 - 16:33

Heerlijk die asperges, ik heb vers gerookte zalmbuikjes gebruikt, super lekker. Een dag erna de soep ervan, smullen. Maak overigens veel van jullie recepten, altijd lekker.

Reply
1 2