Weggooien is zonde
Heb je net genoten van een bord heerlijke witte asperges, bijvoorbeeld met gerookte zalm, hollandaisesaus en een gekookt eitje? Dan heb je vast een flinke stapel schillen en harde onderkanten over.
Maar gooi die nou niet zomaar in de prullenbak! Wat veel mensen niet weten is dat juist die ‘afvalstukken’ boordevol smaak zitten. Zonde om weg te gooien dus, want je maakt er in een handomdraai een verrukkelijke romige aspergesoep van.
De verborgen kracht van de schil
De schillen en onderkanten van witte asperges bevatten namelijk veel van die kenmerkende, zachte aspergesmaak waar we zo van houden. Door ze te koken geef je de aroma’s de kans om los te komen en je bouillon om te toveren tot een smaakbommetje. Gooi de schillen en stukjes gewoon in een grote pan met water (bij voorkeur het kookwater van de asperges zelf!) en laat dit ongeveer 45 minuten zachtjes koken en trekken. Zeef het vocht daarna en je hebt een perfecte basis voor je soep.
Even laten rusten? Nog beter!
Heb je geen zin of tijd om alles in één keer af te maken? Geen probleem. Laat de getrokken bouillon afkoelen en zet ‘m een nachtje in de koelkast. De volgende dag is de smaak alleen maar voller en intenser. Verwarm het dan opnieuw en voeg het toe aan een roux van roomboter en boter, eventueel wat verse stukjes asperge, hamblokjes en een gekookt eitje erbij… en klaar is je ‘afval’soepje. Een beetje verse peterselie erop en je hebt een gerecht dat nét zo feestelijk is als de originele aspergemaaltijd.
No waste, pure smaak
Deze aspergesoep is niet alleen heerlijk, maar ook een schoolvoorbeeld van duurzaam koken. Waarom iets weggooien dat zoveel smaak in zich heeft? Vanaf nu bewaar je de schillen. En even invriezen als je ze niet meteen gebruikt kan natuurlijk ook. Zo haal je écht alles uit je asperges. En zeg nou zelf, hoe lekker is het om met iets simpels als keukenafval zo’n smaakvolle tweede maaltijd op tafel te toveren?
12 reacties
Wat moet je met dat hart of zacht gekookt ei .Moet dat in de asperge soep
Lekker in stukjes door de soep doen 🙂
Waar zijn de asperges? Je hebt het over de schillen en de harde onderkant van de asperges. Misschien moet je het recept aanpassen. Of gooi je deze weg?😢😉
Als je deze over hebt gooi ze er lekker in, maar wij maken de soep van de schillen van asperges die we al op hebben 😉
De schillen en onderkanten van 500 gram asperges of 500 gram schillen en onderkanten?
De schillen en onderkanten (de resten) van 500 g asperges Edwin!
Vanavond jullie recept van witte asperges maken, en dan van de schillen en onderkanten een heerlijke soep maken.
Super makkelijke recepten waar wij zoals altijd heerlijk van genieten.
Weer heel veel dank.
Groet Henny
Leuk Henny, we hopen dat de asperge-recepten ook in de smaak vielen 🙂
Ja die waren ook heerlijk, beide gemaakt met zalm en ham.
Nogmaals bedankt ervoor.
Ga zo door.
Groet Henny
Heerlijk die asperges, ik heb vers gerookte zalmbuikjes gebruikt, super lekker. Een dag erna de soep ervan, smullen. Maak overigens veel van jullie recepten, altijd lekker.
Perfecte recept ik heb voor resturant van mijn man gemaakt mensen vonden heerlijk alleen ipv gronte bollion heb ik kip bollion gebruikt ik vond meer smaakje .
Heerlijk recept. Dank hiervoor. De asperges kook ik op mijn eigen manier met ham, gekookt ei en nieuwe aardappels en hollandaisesaus. Maar van de schillen en harde uiteinden deze soep gemaakt en de restjes asperge, ei en ham er doorheen gedaan plus een scheutje kookroom..
Een culinair soepje. Heerlijk!