Home Brunch en lunch Romige aspergesalade

Romige aspergesalade

met ham en ei

door SmaakMenutie
Aspergesalade met ham en ei

Het aspergeseizoen is begonnen!

Het zal je niet zijn ontgaan: het aspergeseizoen is weer officieel van start gegaan. De winkels liggen vol met deze geliefde seizoensgroente en dat betekent maar één ding… tijd om te genieten van het witte goud!

Hoewel de klassieke bereiding “à la Flamande” met ei, ham en botersaus stiekem toch wel onze echte favoriet blijft, zijn er natuurlijk eindeloos veel andere manieren om witte asperges te bereiden. Wat dacht je van deze verrassende aspergesalade met ham en ei? Fris, romig én een volle aspergesmaak!

Asperge salade

Een verrassende lunchsalade

Onlangs schreven wij overigens nog een artikel hoe je het best deze heerlijke seizoensgroente kan bereiden. Voor deze romige lunchsalade mengen we in een grote kom een paar flinke eetlepels kwark met een paar eetlepel mayonaise en een theelepel scherpe mosterd. Voeg daar ongeveer 125 gram hamblokjes aan toe samen met gekookte en in stukjes gesneden witte asperges.

Aspergesalade voor op toastjes

Snijd of prak een paar hardgekookte eieren fijn en meng ze erdoorheen. Voor een frisse touch voeg je ook een handje fijngehakte verse peterselie toe. Serveer deze romige aspergesalade op een knapperig stokbroodje of gebruik het op een toastje. Kortom, perfect voor een lichte lunch of als borrelhapje.

Aspergesalade maken

Bomvol gezonde voordelen

Witte asperges zijn niet alleen lekker, maar ook super gezond. Ze zijn rijk aan vezels, wat goed is voor de spijsvertering. Daarnaast bevatten ze vitamine C, E en K, foliumzuur en diverse antioxidanten. De groente werkt daarnaast vochtafdrijvend, wat dan weer helpt bij het afvoeren van afvalstoffen uit je lichaam.

Dankzij het lage caloriegehalte zijn asperges ook een ideale keuze voor als je op de lijn let. En laten we eerlijk zijn: het voelt extra goed om te genieten van iets dat én lekker én voedzaam is.

Gooi niets weg, maak soep van de schillen!

Heb je de asperges zelf schoongemaakt en geschild voor deze salade? Gooi die schillen dan vooral niet weg! Van de schillen en kontjes kun je namelijk heel eenvoudig een heerlijke romige aspergesoep maken. Even laten trekken in bouillon, een roux maken en afmaken met stukjes ei, asperge, ham(blokjes) en je hebt een tweede gerecht uit dezelfde lading asperges. Duurzaam én smaakvol!

Aspergesoep
Gooi de schillen niet weg! Maak er dit heerlijke ‘afval’ soepje van.
Aspergesalade met ham en ei

Aspergesalade met ham en ei

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.4/5
( 47 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g witte asperges
  • 125 g hamblokjes
  • 3 eieren
  • 2 el kwark
  • 2 el mayonaise
  • 1 tl Dijon mosterd
  • Verse peterselie
  • Gemalen zwarte peper

Zo maak je het

  • Neem een scherpe dunschiller en schil 500 g witte asperges van boven naar beneden rondom en snijd ongeveer 2 cm van de onderkant van de asperge af.
  • Doe een laagje water in een ruime (soep)pan en breng het water aan de kook. Plaats de asperges in de pan en kook ze ongeveer 10 minuten met deksel op de pan. Zorg dat ze net onder water aan. Teveel water zorgt voor smaakverlies.
  • Doe het vuur uit en laat nog 5-10 minuten rusten. Let op: de dikte van je asperges is medebepalend voor de kooktijd. Als alle asperges van dezelfde dikte zijn is dit het beste.
  • Kook ondertussen 3 eieren in 7 minuten (half)hard.
  • De asperges zijn klaar als je ze op een vork legt en hij lichtjes doorbuigt. Als je er met een scherp mes eenvoudig doorheen prikt is dat ook een goed teken.
  • Laat de asperges uitlekken op keukenpapier en snijd ze vervolgens in klein stukjes.
  • Meng ondertussen in een ruime mengkom 2 el kwark met 2 el mayonaise en 1 tl Dijonmosterd.
  • Doe 125 g ham(blokjes) in de mengkom samen met de gesneden asperges. Snijd of prak de eieren fijn en voeg ook toe aan het geheel. Voeg ook een handje verse fijngesneden peterselie toe.
  • Meng alles voorzichtig door elkaar en voeg een snuf zwarte peper toe. Serveer met vers stokbrood.

Aspergesalade met ham en ei

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

2 reacties

Lucrece 18 mei 2023 - 18:05

Kan je de kwark vervangen door iets anders aub?

Reply
SmaakMenutie 26 mei 2023 - 11:59

Door Griekse yoghurt 🙂

Reply