Een bord vol lekkers
Ajam kerrie is zo’n gerecht dat bij iedereen in de smaak valt. Het is lekker kruidig maar toch fris en heeft precies genoeg pit.
Het is bovendien een hartstikke makkelijk receptje. En dat is precies waar dit gerecht om draait, lekker eenvoudig maar toch heel smaakvol. Deze versie doet denken je misschien denken aan zowel de Indische kare ajam als de Surinaamse kip kerrie.
Toch is het geen van beide. Waar kare ajam echt een curry is, met kokos en milde specerijen, heeft deze ajam kerrie juist een krachtige smaak, namelijk door het royale gebruik van kerriepoeder.
De kracht van kerriepoeder
Wist je dat kerriepoeder is geen specerij op zich is maar een mengsel van onder andere kurkuma, koriander, komijn en fenegriek? Die combinatie geeft het niet alleen kleur en geur maar heeft ook een aantal voordelen.
Kurkuma bijvoorbeeld, bevat curcumine – een stof die bekendstaat om de ontstekingsremmende eigenschappen. Komijn ondersteunt de spijsvertering en koriander zou zelfs bloedzuiverend werken. Kortom, kerriepoeder is dus niet alleen smaakvol, maar ook een verantwoorde aanvulling op je dagelijkse menu. Ideaal toch?
Zo maak je het
We beginnen met stukjes kipdijfilet die kort worden aangebakken tot ze goudbruin kleuren. Daarna gaan ze even uit de pan. In dezelfde pan fruiten we vervolgens de fijngesneden sjalotten en een tenen knoflook aan.
Dan komen de smaakmakers: een theelepel sambal (voor pit), trassi, laos voor wat frisheid en natuurlijk een flinke lepel kerriepoeder. Water, limoensap en kokosmelk erbij, een half bouillonblokje, en de kip mag weer terug. Laat het dan rustig sudderen tot de saus indikt en de kip alle smaken goed heeft opgenomen.
Serveer met of zonder ananas
De ananas? Die is optioneel. Wij vinden het net dat tropische tintje dat het gerecht compleet maakt. Maar laat het gerust achterwege als je niet zo van de ananas bent. Serveer sowieso met witte rijst, gebakken uitjes en wat frisse atjar ketimoen.
Hoe je het ook serveert, ajam kerrie is zo’n gerecht dat je vaker gaat maken. Misschien past het wel prima in de categorie comfortfood, maar dan met een kruidige knipoog. Precies zoals je het soms nodig hebt!
57 reacties
Heerlijk!?
Leuk om te horen Petra! Fijn dat het in de smaak viel 🙂
Graag gedaan en dank jullie wel! Jullie recepten zien er zo goed uit, de uitleg is goed en alles vinden we lekker. Het helpt ons variatie in ons eetpatroon te krijgen. Iets waar ik enorm veel moeite mee had. Ik heb deze ajam kerrie gemaakt. Ik wist niet dat jullie ook een kip madras hadden haha. Ik ga even zoeken. Vast ook weer heerlijk!
Dat is een heel groot compliment, dankjewel! 🙂 Fijn dat we jullie daar bij kunnen helpen. Er komt nog veel meer lekkers aan!
We hebben het net op en het is werkelijk heerlijk! Schaam me een klein beetje door te vertellen dat ik altijd de knorr kip madras pakjes kocht. Die komen er niet meer in. 😀 Dit in combinatie met lekkere komkommersalade en bali kroepoek was zo lekker dat we bijna onze vingers bij hebben opgegeten.
Leuk om te horen Culpa, bedankt voor het compliment! Fijn dat het in de smaak viel. Had je nu deze ajam kerrie gemaakt of onze kip madras? En inderdaad, maken van je eigen boemboe is heel eenvoudig en zoveel lekkerder! 🙂
Kan ik de kokosmelk veranderen door kookroom, want we er hebben hier eentje die dat niet lust?
Ja hoor dat kan!
Jullie recepten zijn altijd overheerlijk en deze lijkt me ook weer bijzonder lekker! In het recept hebben jullie het over dikke kokosmelk, welke gebruiken jullie?
Dankjewel Heidi, leuk om te horen 🙂 Wij gebruiken altijd de kokosmelk van de toko, maar die van Go-Tan is ook prima en gewoon bij de supermarkt te koop. Veel kook- en eetplezier alvast!
Hij is overheerlijk!!
Leuk om te horen, dankjewel! 🙂