Home Erik's Asia Ajam kerrie

Ajam kerrie

Indische kip kerrie

door SmaakMenutie
Ajam kerrie

Een bord vol lekkers

Ajam kerrie is zo’n gerecht dat bij iedereen in de smaak valt. Het is lekker kruidig maar toch fris en heeft precies genoeg pit.

Het is bovendien een hartstikke makkelijk receptje. En dat is precies waar dit gerecht om draait, lekker eenvoudig maar toch heel smaakvol. Deze versie doet denken je misschien denken aan zowel de Indische kare ajam als de Surinaamse kip kerrie.

Indische kip kerrie

Toch is het geen van beide. Waar kare ajam echt een curry is, met kokos en milde specerijen, heeft deze ajam kerrie juist een krachtige smaak, namelijk door het royale gebruik van kerriepoeder.

De kracht van kerriepoeder

Wist je dat kerriepoeder is geen specerij op zich is maar een mengsel van onder andere kurkuma, koriander, komijn en fenegriek? Die combinatie geeft het niet alleen kleur en geur maar heeft ook een aantal voordelen.

Kip kerrie ingrediënten

Kurkuma bijvoorbeeld, bevat curcumine – een stof die bekendstaat om de ontstekingsremmende eigenschappen. Komijn ondersteunt de spijsvertering en koriander zou zelfs bloedzuiverend werken. Kortom, kerriepoeder is dus niet alleen smaakvol, maar ook een verantwoorde aanvulling op je dagelijkse menu. Ideaal toch?

Zo maak je het

We beginnen met stukjes kipdijfilet die kort worden aangebakken tot ze goudbruin kleuren. Daarna gaan ze even uit de pan. In dezelfde pan fruiten we vervolgens de fijngesneden sjalotten en een tenen knoflook aan.

Ajam kerrie recept

Dan komen de smaakmakers: een theelepel sambal (voor pit), trassi, laos voor wat frisheid en natuurlijk een flinke lepel kerriepoeder. Water, limoensap en kokosmelk erbij, een half bouillonblokje, en de kip mag weer terug. Laat het dan rustig sudderen tot de saus indikt en de kip alle smaken goed heeft opgenomen.

Serveer met of zonder ananas

De ananas? Die is optioneel. Wij vinden het net dat tropische tintje dat het gerecht compleet maakt. Maar laat het gerust achterwege als je niet zo van de ananas bent. Serveer sowieso met witte rijst, gebakken uitjes en wat frisse atjar ketimoen.

Indisch zuur
Serveer met frisse atjar ketimoen

Hoe je het ook serveert, ajam kerrie is zo’n gerecht dat je vaker gaat maken. Misschien past het wel prima in de categorie comfortfood, maar dan met een kruidige knipoog. Precies zoals je het soms nodig hebt!

Ajam kerrie

Kip kerrie

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 104 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g kipdijfilet
  • 100 ml kokosmelk
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 limoen
  • 1/2 runderbouillon blokje
  • 3 el kerriepoeder
  • 2 tl gemalen laos
  • 1 tl trassi
  • 1 tl sambal oelek
  • Ananasblokjes (optioneel)
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 500 g kipdijfilet in hapklare stukjes. Snipper tevens alvast 2 sjalotten en 2-3 tenen knoflook.
  • Doe een scheut zonnebloemolie in een wok of (braad)pan en bak de kipdijfilet in 7-10 minuten rondom goudbruin op middelhoog vuur. Als de kip nog niet gaar is geeft dat niet. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Doe in dezelfde pan nu de knoflook en sjalotten en fruit even 2 minuten aan.
  • Zet het vuur nu op de laagste stand en voeg 1 (kleine) tl sambal toe, 1 tl trassi, 2 tl gemalen laos en 2-3 el kerriepoeder. Vermeng alles grondig met elkaar.
  • Voeg nu 200 ml water toe, het sap van 1 limoen en (ongeveer) 100 ml dikke kokosmelk. Verkruimel tevens een 1/2 runderbouillonblokje.
  • Doe nu de kip weer terug in de pan en vermeng alles goed met elkaar. Laat het geheel circa 30 minuten pruttelen of tot een groot deel van het vocht is opgenomen. Roer af en toe wel even.
  • Optioneel: voeg stukjes ananas (uit blik of vers) naar smaak toe en laat deze 5 minuutjes mee sudderen.
  • Serveer met witte rijst, gebakken uitjes en frisse atjar ketimoen.

Ajam kerrie

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

57 reacties

Petra 9 januari 2020 - 21:28

Heerlijk!?

Reply
SmaakMenutie 10 januari 2020 - 11:10

Leuk om te horen Petra! Fijn dat het in de smaak viel 🙂

Reply
Culpa 4 november 2019 - 12:28

Graag gedaan en dank jullie wel! Jullie recepten zien er zo goed uit, de uitleg is goed en alles vinden we lekker. Het helpt ons variatie in ons eetpatroon te krijgen. Iets waar ik enorm veel moeite mee had. Ik heb deze ajam kerrie gemaakt. Ik wist niet dat jullie ook een kip madras hadden haha. Ik ga even zoeken. Vast ook weer heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 6 november 2019 - 10:45

Dat is een heel groot compliment, dankjewel! 🙂 Fijn dat we jullie daar bij kunnen helpen. Er komt nog veel meer lekkers aan!

Reply
Culpa 31 oktober 2019 - 19:00

We hebben het net op en het is werkelijk heerlijk! Schaam me een klein beetje door te vertellen dat ik altijd de knorr kip madras pakjes kocht. Die komen er niet meer in. 😀 Dit in combinatie met lekkere komkommersalade en bali kroepoek was zo lekker dat we bijna onze vingers bij hebben opgegeten.

Reply
SmaakMenutie 2 november 2019 - 10:44

Leuk om te horen Culpa, bedankt voor het compliment! Fijn dat het in de smaak viel. Had je nu deze ajam kerrie gemaakt of onze kip madras? En inderdaad, maken van je eigen boemboe is heel eenvoudig en zoveel lekkerder! 🙂

Reply
Mark 24 januari 2021 - 14:36

Kan ik de kokosmelk veranderen door kookroom, want we er hebben hier eentje die dat niet lust?

Reply
SmaakMenutie 24 januari 2021 - 15:28

Ja hoor dat kan!

Reply
Heidi 20 oktober 2019 - 08:55

Jullie recepten zijn altijd overheerlijk en deze lijkt me ook weer bijzonder lekker! In het recept hebben jullie het over dikke kokosmelk, welke gebruiken jullie?

Reply
SmaakMenutie 20 oktober 2019 - 09:29

Dankjewel Heidi, leuk om te horen 🙂 Wij gebruiken altijd de kokosmelk van de toko, maar die van Go-Tan is ook prima en gewoon bij de supermarkt te koop. Veel kook- en eetplezier alvast!

Reply
Diana 15 februari 2019 - 19:33

Hij is overheerlijk!!

Reply
SmaakMenutie 18 februari 2019 - 09:04

Leuk om te horen, dankjewel! 🙂

Reply
1 2 3 6