Klaar in een half uurtje
Binnen een half uur een geurige Indische klassieker serveren? Ajam Betawi is zo’n gerecht dat dit allemaal heeft! Licht krokante kip, een rijke saus met zoet en pit, en een geur die je meteen naar de Indische keuken brengt.
‘Ajam’ betekent kip in het Indonesisch, en ‘Betawi’ verwijst naar de oorspronkelijke bewoners van Jakarta, die bekendstaan om hun smaakvolle en kruidige keuken. Onze versie is een moderne variant die eenvoudig te maken is, zonder in te leveren op smaak.
Goudbruin en licht krokant
De basis van dit gerecht is malse kipdijfilet. Snijd deze in niet te grote stukjes (hapklaar). Bestrooi de kip met een beetje bloem, zodat ze straks een licht krokant laagje krijgt tijdens het bakken.
Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een wok en bak de kip goudbruin. Roer af en toe, zodat elk stukje evenveel kleur krijgt. Zodra ze knapperig zijn, laat je de kip uitlekken op wat keukenpapier.
De boemboe
Ondertussen maken we de boemboe. Zoals vaak de smaakmaker van Indische gerechten. Deze is lekker simpel. Mix 2 à 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 2 theelepels ketoembar (korianderpoeder) en 1 theelepel sambal tot een grove pasta.
Fruit dit mengsel zachtjes aan in een beetje zonnebloemolie, zodat de smaken en geuren loskomen. Voeg daarna een eetlepel gula djawa (of bruine basterdsuiker), het sap van een halve citroen, 50 ml ketjap manis en 50 ml water toe. Laat het even borrelen en doe dan de kip weer in de pan.
Serveren met rijst en iets erbij
Laat alles nog een paar minuten zachtjes pruttelen, zodat de kip de saus goed opneemt. De geur alleen al is onweerstaanbaar. Serveer de ajam Betawi met gestoomde witte rijst en een bijgerecht zoals sajoer boontjes of urap urap. Dit zijn groentegerechten die heerlijk combineren met de zoet-pittige saus. Wil je een extraatje? Een pittig Indisch eitje maakt het helemaal af.
64 reacties
Echt een heerlijk recept, we hebben gesmuld. Komt zeker vaker op tafel!
Hoi Hoii,
Zou ik de bloem kunnen vervangen voor maizena oid? Ik moet glutenvrij eten vandaar. Want ik denk dat het wel gepaneerd moet worden voor het knapperige laagje toch?
Bedankt alvast!
Groetjes Bonnie
Ja, dat moet wel kunnen hoor! Houd daarbij wel rekening met een andere verhouding 🙂
Hallo Tim en Erik, ik ken jullie site nog niet zo heel lang. Jammer. Waar waren jullie al die tijd? Ik heb al een aantal van jullie gerechten gemaakt en allemaal heerlijk (nou eh…. de pasta all arrabiata vond ik minder, waarschijnlijk door de chorizo). Maar dit, de ajam betawi is werkelijk verrukkelijk. Ik ga snel verder met maken van jullie recepten. Heel erg dank je wel voor jullie geweldige recepten.
Haha, gewoon hier hoor 😉 Leuk om te horen dat onze recepten in de smaak vallen. Geniet van al het lekkers dat je nog gaat maken!
Gemaakt met kippendijfilet. Volgens mij goed gelukt. Erg lekker. En het is niet vaak dat het op de foto lijkt, haha. Ik had wat over. Maar waarom zijn de kipblokjes een dag later niet langer mals maar best wel hard? Heeft dat met de suiker te maken?
Leuk om te horen, fijn dat het in de smaak viel! De kip is opgewarmd geweest en weer afgekoeld, dus dat gaat wel ten koste van de malsheid 😉
Erg lekker gerecht. Het goudbruine kreeg ik met stand 6 van de inductieplaat niet voor elkaar. Ik denk er over om een grotere batch te maken en in delen in te vriezen. Betekent dit alles maal 2, 4 of bijv. 8. Of moet ik hoeveelheden nog aanpassen?
Je moet het niet 1 op 1 vermenigvuldigen. Dus de hoeveelheden dienen altijd aangepast te worden. Als je bijvoorbeeld dubbel zoveel doet, doe je de rest x1,5. Het is een beetje aftasten 🙂