Home Erik's Asia Ajam Betawi

Ajam Betawi

krokante kip in ketjapsaus

door SmaakMenutie
Ajam betawi

Klaar in een half uurtje

Binnen een half uur een geurige Indische klassieker serveren? Ajam Betawi is zo’n gerecht dat dit allemaal heeft! Licht krokante kip, een rijke saus met zoet en pit, en een geur die je meteen naar de Indische keuken brengt.

‘Ajam’ betekent kip in het Indonesisch, en ‘Betawi’ verwijst naar de oorspronkelijke bewoners van Jakarta, die bekendstaan om hun smaakvolle en kruidige keuken. Onze versie is een moderne variant die eenvoudig te maken is, zonder in te leveren op smaak.

Ajam betawi recept

Goudbruin en licht krokant

De basis van dit gerecht is malse kipdijfilet. Snijd deze in niet te grote stukjes (hapklaar). Bestrooi de kip met een beetje bloem, zodat ze straks een licht krokant laagje krijgt tijdens het bakken.

Kipdijfilet en de boemboe

Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een wok en bak de kip goudbruin. Roer af en toe, zodat elk stukje evenveel kleur krijgt. Zodra ze knapperig zijn, laat je de kip uitlekken op wat keukenpapier.

De boemboe

Ondertussen maken we de boemboe. Zoals vaak de smaakmaker van Indische gerechten. Deze is lekker simpel. Mix 2 à 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 2 theelepels ketoembar (korianderpoeder) en 1 theelepel sambal tot een grove pasta.

Fruit dit mengsel zachtjes aan in een beetje zonnebloemolie, zodat de smaken en geuren loskomen. Voeg daarna een eetlepel gula djawa (of bruine basterdsuiker), het sap van een halve citroen, 50 ml ketjap manis en 50 ml water toe. Laat het even borrelen en doe dan de kip weer in de pan.

Serveren met rijst en iets erbij

Laat alles nog een paar minuten zachtjes pruttelen, zodat de kip de saus goed opneemt. De geur alleen al is onweerstaanbaar. Serveer de ajam Betawi met gestoomde witte rijst en een bijgerecht zoals sajoer boontjes of urap urap. Dit zijn groentegerechten die heerlijk combineren met de zoet-pittige saus. Wil je een extraatje? Een pittig Indisch eitje maakt het helemaal af.

Boemboe boontjes
Serveer met bijvoorbeeld knapperige sajoer boontjes
Ajam betawi

Ajam Betawi

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 123 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipdijfilet
  • 50 ml ketjap manis
  • 3 sjalotten 
  • 3 tenen knoflook
  • 1/2 citroen
  • 1 el bloem
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 2 tl ketoembar
  • 1 tl sambal oelek
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd de kipdijfilet in hapklare stukjes. Doe in een kom en bestrooi met 1 el bloem. De kip moet een dun laagje bloem hebben (zie de afbeelding hierboven).
  • Doe een laagje (1-2 cm) zonnebloemolie in een wok en bak/frituur de stukjes kip op middelhoog vuur (bij onze inductieplaat is dat stand 6 van 9) in 5 tot 7 minuten rondom goudbruin. Roer geregeld. Laat de kip uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd 2 à 3 sjalotten en 3 tenen knoflook ragfijn en meng hier 2 tl ketoembar en 1 tl sambal doorheen. Of gebruik je hakmolen om alles in fijn te hakken. Dit is je boemboe.
  • Haal de meeste olie uit de wok en fruit de boemboe kort even aan. Voeg 1 el gula djawa toe, het sap van een halve citroen, 50 ml ketjap manis en 50 ml water. Breng aan de kook en zet direct weer op laag vuur.
  • Voeg de stukjes kip toe en meng alles grondig door elkaar. Laat op matig vuur enkele minuten pruttelen tot de kip warm is. Serveer direct.

Ajam betawi

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

64 reacties

Rianne 15 april 2025 - 19:25

Echt een heerlijk recept, we hebben gesmuld. Komt zeker vaker op tafel!

Reply
Bonnie 12 juli 2024 - 14:38

Hoi Hoii,

Zou ik de bloem kunnen vervangen voor maizena oid? Ik moet glutenvrij eten vandaar. Want ik denk dat het wel gepaneerd moet worden voor het knapperige laagje toch?

Bedankt alvast!

Groetjes Bonnie

Reply
SmaakMenutie 16 juli 2024 - 14:48

Ja, dat moet wel kunnen hoor! Houd daarbij wel rekening met een andere verhouding 🙂

Reply
Jacqueline 9 mei 2024 - 09:25

Hallo Tim en Erik, ik ken jullie site nog niet zo heel lang. Jammer. Waar waren jullie al die tijd? Ik heb al een aantal van jullie gerechten gemaakt en allemaal heerlijk (nou eh…. de pasta all arrabiata vond ik minder, waarschijnlijk door de chorizo). Maar dit, de ajam betawi is werkelijk verrukkelijk. Ik ga snel verder met maken van jullie recepten. Heel erg dank je wel voor jullie geweldige recepten.

Reply
SmaakMenutie 9 mei 2024 - 10:29

Haha, gewoon hier hoor 😉 Leuk om te horen dat onze recepten in de smaak vallen. Geniet van al het lekkers dat je nog gaat maken!

Reply
Hans 25 april 2024 - 17:53

Gemaakt met kippendijfilet. Volgens mij goed gelukt. Erg lekker. En het is niet vaak dat het op de foto lijkt, haha. Ik had wat over. Maar waarom zijn de kipblokjes een dag later niet langer mals maar best wel hard? Heeft dat met de suiker te maken?

Reply
SmaakMenutie 30 april 2024 - 14:29

Leuk om te horen, fijn dat het in de smaak viel! De kip is opgewarmd geweest en weer afgekoeld, dus dat gaat wel ten koste van de malsheid 😉

Reply
Sikko 16 april 2024 - 20:00

Erg lekker gerecht. Het goudbruine kreeg ik met stand 6 van de inductieplaat niet voor elkaar. Ik denk er over om een grotere batch te maken en in delen in te vriezen. Betekent dit alles maal 2, 4 of bijv. 8. Of moet ik hoeveelheden nog aanpassen?

Reply
SmaakMenutie 18 april 2024 - 10:36

Je moet het niet 1 op 1 vermenigvuldigen. Dus de hoeveelheden dienen altijd aangepast te worden. Als je bijvoorbeeld dubbel zoveel doet, doe je de rest x1,5. Het is een beetje aftasten 🙂

Reply
1 4 5 6 7