Klaar in een half uurtje
Binnen een half uur een geurige Indische klassieker serveren? Ajam Betawi is zo’n gerecht dat dit allemaal heeft! Licht krokante kip, een rijke saus met zoet en pit, en een geur die je meteen naar de Indische keuken brengt.
‘Ajam’ betekent kip in het Indonesisch, en ‘Betawi’ verwijst naar de oorspronkelijke bewoners van Jakarta, die bekendstaan om hun smaakvolle en kruidige keuken. Onze versie is een moderne variant die eenvoudig te maken is, zonder in te leveren op smaak.
Goudbruin en licht krokant
De basis van dit gerecht is malse kipdijfilet. Snijd deze in niet te grote stukjes (hapklaar). Bestrooi de kip met een beetje bloem, zodat ze straks een licht krokant laagje krijgt tijdens het bakken.
Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een wok en bak de kip goudbruin. Roer af en toe, zodat elk stukje evenveel kleur krijgt. Zodra ze knapperig zijn, laat je de kip uitlekken op wat keukenpapier.
De boemboe
Ondertussen maken we de boemboe. Zoals vaak de smaakmaker van Indische gerechten. Deze is lekker simpel. Mix 2 à 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 2 theelepels ketoembar (korianderpoeder) en 1 theelepel sambal tot een grove pasta.
Fruit dit mengsel zachtjes aan in een beetje zonnebloemolie, zodat de smaken en geuren loskomen. Voeg daarna een eetlepel gula djawa (of bruine basterdsuiker), het sap van een halve citroen, 50 ml ketjap manis en 50 ml water toe. Laat het even borrelen en doe dan de kip weer in de pan.
Serveren met rijst en iets erbij
Laat alles nog een paar minuten zachtjes pruttelen, zodat de kip de saus goed opneemt. De geur alleen al is onweerstaanbaar. Serveer de ajam Betawi met gestoomde witte rijst en een bijgerecht zoals sajoer boontjes of urap urap. Dit zijn groentegerechten die heerlijk combineren met de zoet-pittige saus. Wil je een extraatje? Een pittig Indisch eitje maakt het helemaal af.
64 reacties
Erg geslaagd recept!
Leuk om te horen Marieke, fijn dat ons recept in de smaak viel! 🙂
Het was heerlijk! Maarrrrr…..niet de bruine kleur van de foto ???!
Fijn Pascale! Wellicht heb je een andere ketjap manis gebruikt? Gelukkig was de smaak goed 🙂
Hoi wil dit gaan maken maar wat is ketoembar eigenlijk nog nooit van gehoord en waar haal ik dat
Hoi Vera, ketoembar is gemalen koriander en is gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt. Bijvoorbeeld van Conimex
Lekker makkelijk recept. Alleen de volgen de keer ga ik het ook goed volgen, 2 theelepels ketoembar en niet 2 eetlepel hahaha
Haha 2 el is wel veel Michel! Smaakte het wel? 🙂
Haha, wij hadden precies het zelfde, de koriander was erg overheersend! Beetje fout gelezen. Vandaag ook weer gemaakt, dit keer met 2 theelepels, en het smaakte overheerlijk! En erg makkelijk te maken met ingrediënten die we standaard toch wel al in huis hebben. Zeer lekker recept, thnx!
Haha ja dat is wel heel overheersend dan. Gelukkig is het nu wel goed gegaan 🙂 Fijn dat jullie ervan genoten hebben!
Het was wederom weer overheerlijk. Ik had er lekker sajoer boontjes bij gemaakt, mmmm. Mijn ouders en zus hebben het zelfs een cijfer 10 gegeven haha. Goed geslaagd dus 🙂
Wow een groter compliment kunnen we niet krijgen, thanks! En lekkere combi met de boontjes 🙂
kan je het ook invriezen nadat je het gemaakt hebt?
Uiteraard, geen enkel probleem! Langzaam weer opwarmen zodra je het uit de vriezer haalt. En eventueel een beetje verdunnen met wat water of ketjap