Home Erik's Asia Ajam Betawi

Ajam Betawi

krokante kip in ketjapsaus

door SmaakMenutie
Ajam betawi

Klaar in een half uurtje

Binnen een half uur een geurige Indische klassieker serveren? Ajam Betawi is zo’n gerecht dat dit allemaal heeft! Licht krokante kip, een rijke saus met zoet en pit, en een geur die je meteen naar de Indische keuken brengt.

‘Ajam’ betekent kip in het Indonesisch, en ‘Betawi’ verwijst naar de oorspronkelijke bewoners van Jakarta, die bekendstaan om hun smaakvolle en kruidige keuken. Onze versie is een moderne variant die eenvoudig te maken is, zonder in te leveren op smaak.

Ajam betawi recept

Goudbruin en licht krokant

De basis van dit gerecht is malse kipdijfilet. Snijd deze in niet te grote stukjes (hapklaar). Bestrooi de kip met een beetje bloem, zodat ze straks een licht krokant laagje krijgt tijdens het bakken.

Kipdijfilet en de boemboe

Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een wok en bak de kip goudbruin. Roer af en toe, zodat elk stukje evenveel kleur krijgt. Zodra ze knapperig zijn, laat je de kip uitlekken op wat keukenpapier.

De boemboe

Ondertussen maken we de boemboe. Zoals vaak de smaakmaker van Indische gerechten. Deze is lekker simpel. Mix 2 à 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 2 theelepels ketoembar (korianderpoeder) en 1 theelepel sambal tot een grove pasta.

Fruit dit mengsel zachtjes aan in een beetje zonnebloemolie, zodat de smaken en geuren loskomen. Voeg daarna een eetlepel gula djawa (of bruine basterdsuiker), het sap van een halve citroen, 50 ml ketjap manis en 50 ml water toe. Laat het even borrelen en doe dan de kip weer in de pan.

Serveren met rijst en iets erbij

Laat alles nog een paar minuten zachtjes pruttelen, zodat de kip de saus goed opneemt. De geur alleen al is onweerstaanbaar. Serveer de ajam Betawi met gestoomde witte rijst en een bijgerecht zoals sajoer boontjes of urap urap. Dit zijn groentegerechten die heerlijk combineren met de zoet-pittige saus. Wil je een extraatje? Een pittig Indisch eitje maakt het helemaal af.

Boemboe boontjes
Serveer met bijvoorbeeld knapperige sajoer boontjes
Ajam betawi

Ajam Betawi

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 123 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipdijfilet
  • 50 ml ketjap manis
  • 3 sjalotten 
  • 3 tenen knoflook
  • 1/2 citroen
  • 1 el bloem
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 2 tl ketoembar
  • 1 tl sambal oelek
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd de kipdijfilet in hapklare stukjes. Doe in een kom en bestrooi met 1 el bloem. De kip moet een dun laagje bloem hebben (zie de afbeelding hierboven).
  • Doe een laagje (1-2 cm) zonnebloemolie in een wok en bak/frituur de stukjes kip op middelhoog vuur (bij onze inductieplaat is dat stand 6 van 9) in 5 tot 7 minuten rondom goudbruin. Roer geregeld. Laat de kip uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd 2 à 3 sjalotten en 3 tenen knoflook ragfijn en meng hier 2 tl ketoembar en 1 tl sambal doorheen. Of gebruik je hakmolen om alles in fijn te hakken. Dit is je boemboe.
  • Haal de meeste olie uit de wok en fruit de boemboe kort even aan. Voeg 1 el gula djawa toe, het sap van een halve citroen, 50 ml ketjap manis en 50 ml water. Breng aan de kook en zet direct weer op laag vuur.
  • Voeg de stukjes kip toe en meng alles grondig door elkaar. Laat op matig vuur enkele minuten pruttelen tot de kip warm is. Serveer direct.

Ajam betawi

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

64 reacties

Marieke 29 oktober 2020 - 10:08

Erg geslaagd recept!

Reply
SmaakMenutie 29 oktober 2020 - 14:24

Leuk om te horen Marieke, fijn dat ons recept in de smaak viel! 🙂

Reply
Pascale 3 april 2021 - 21:56

Het was heerlijk! Maarrrrr…..niet de bruine kleur van de foto ???!

Reply
SmaakMenutie 4 april 2021 - 13:29

Fijn Pascale! Wellicht heb je een andere ketjap manis gebruikt? Gelukkig was de smaak goed 🙂

Reply
vera 4 september 2020 - 15:43

Hoi wil dit gaan maken maar wat is ketoembar eigenlijk nog nooit van gehoord en waar haal ik dat

Reply
SmaakMenutie 4 september 2020 - 16:00

Hoi Vera, ketoembar is gemalen koriander en is gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt. Bijvoorbeeld van Conimex

Reply
Michel 31 augustus 2020 - 20:02

Lekker makkelijk recept. Alleen de volgen de keer ga ik het ook goed volgen, 2 theelepels ketoembar en niet 2 eetlepel hahaha

Reply
SmaakMenutie 1 september 2020 - 12:08

Haha 2 el is wel veel Michel! Smaakte het wel? 🙂

Reply
Haike 17 februari 2021 - 18:34

Haha, wij hadden precies het zelfde, de koriander was erg overheersend! Beetje fout gelezen. Vandaag ook weer gemaakt, dit keer met 2 theelepels, en het smaakte overheerlijk! En erg makkelijk te maken met ingrediënten die we standaard toch wel al in huis hebben. Zeer lekker recept, thnx!

Reply
SmaakMenutie 18 februari 2021 - 10:15

Haha ja dat is wel heel overheersend dan. Gelukkig is het nu wel goed gegaan 🙂 Fijn dat jullie ervan genoten hebben!

Reply
Michelle 19 mei 2020 - 18:43

Het was wederom weer overheerlijk. Ik had er lekker sajoer boontjes bij gemaakt, mmmm. Mijn ouders en zus hebben het zelfs een cijfer 10 gegeven haha. Goed geslaagd dus 🙂

Reply
SmaakMenutie 20 mei 2020 - 08:51

Wow een groter compliment kunnen we niet krijgen, thanks! En lekkere combi met de boontjes 🙂

Reply
René 5 mei 2020 - 17:16

kan je het ook invriezen nadat je het gemaakt hebt?

Reply
SmaakMenutie 6 mei 2020 - 09:04

Uiteraard, geen enkel probleem! Langzaam weer opwarmen zodra je het uit de vriezer haalt. En eventueel een beetje verdunnen met wat water of ketjap

Reply
1 2 3 4 7