Snel feestmaal
Eerder maakten we al een Stroganoff van kip, maar de beef variant ontbrak nog! Beef Stroganoff (ook wel boeuf Stroganoff genoemd) is een heerlijk vleesgerecht uit de Russische keuken en bestaat uit dun gesneden plakjes biefstuk met een heerlijke saus.
Het recept van die saus is vernoemd naar de familie Stroganov en stamt uit de 19e eeuw die het als een feestmaal serveerden aan vele genodigden. Dit omdat het gerecht makkelijk te bereiden is voor grote groepen en ook nog lekker bleef. En makkelijk is het! In minder dan een half uur zet je het al op tafel. Serveer er net als wij lekker wat noedels bij. Hierbij maakt het weinig uit of je rijst- of eiernoedels neemt. Of kies voor pasta, net waar je zin in hebt.
74 reacties
Dag Tim en Erik,
Heb een vraagje over de beef stroganoff. Ik heb de diepvries vol liggen met bierlappen, dus wilde daar voor een grote groep beef stroganoff van maken volgens jullie recept. Alleen wil ik het graag van tevoren klaarmaken. Zou dat mogelijk zijn? Ik dacht zelf saus maken, vleesreepjes bakken en apart van elkaar bewaren. Op het moment zelf de saus verwarmen en dan de vleesreepjes erdoor scheppen. Ben benieuwd naar jullie mening/ervaring!
Hoi Lisa, zoals je omschrijft zou ik het inderdaad ook doen. Zorg er wel voor dat je de beef reepjes niet te lang bakt, anders zouden ze wel eens taai kunnen worden. En wellicht moet je de saus weer wat verdunnen met wat bouillon of water. Good luck!
Deze heb ik gisteren gemaakt. Was heerlijk! Volgende keer doe ik er iets minder mosterd in. Die overheerste nu net een beetje.
Vraag: wat kan een alternatief zijn voor Worcherster saus? Die heb ik niet in huis.
Groeten, Hielco
Hoi Hielco. Fijn om te horen! Met de mosterd kan je inderdaad variëren ;). De worcherster kan je wel achterwege laten hoor, dat is geen ramp als die ontbreekt.
Mis wel een scheut wodka en de kappertjes in dit recept. Dit maakt het zo zo lekker juist. Verder gebruik vleesfond ipv bouillon vleesfond bevat bijna geen zout.
Geef er vooral je eigen draai aan! Dit is hoe wij de Stroganoff het lekkerst vinden 🙂
Kappertjes! Dat ga ik proberen.
Erg lekker! Ik had iets meer gemaakt en dus wat meer creme fraiche gebruikt waardoor het gerecht iets te zuur werd. Door middel van baksoda kon ik de smaak weer iets neutraliseren.
Bedankt weer!
Gelukkig dat je het wat kon neutraliseren Kirsten! Leuk om te horen dat onze Stroganoff in de smaak viel 🙂
Gisteren klaargemaakt met diamanthaas. Erg lekker recept, komt op het voorkeurslijstje
Lekker zeg met diamanthaas Rob! Leuk dat je ‘m vaker gaat maken 🙂
Vraagje: hoe dik of dun snijd je de reepjes biefstuk, ben zo bang dat het taai gaat worden… maar lijkt me verder een lekker recept…
Gemaakt met eiermie! Snel klaar en puberzoon heeft er ook van gesmuld.
Fijn dat het bij iedereen in de smaak viel Anne! Lekker hoor met eiermie 🙂
Ben zo blij dat ik jullie ben tegengekomen op ……… op mijn PC….. ik woon in Spanje maar heb 40 jaar in de kookwereld gezeten in Nederland, jullie recepten zijn geweldig. Print ze uit en heb een speciale map. Fijne dag…..
Ontzettend leuk om te horen dat onze recepten zelfs over de grens gaan! En ook nog eens worden gemaakt door iemand die in de kookwereld heeft gewerkt, groot compliment, dankjewel! 🙂
Zo, dit was echt meer dan heerlijk. Had het gecombineerd met Lassie Notenrijst waardoor er ook een crunch in zat van de nootjes. De mosterd geeft wat heerlijke pittigheid en de worchestersaus voegt heel subtiel ook een smaak toe. Dit ga ik vaker maken!
Fijn dat ons recept in de smaak viel Frederik! 🙂 En lekker de combinatie met notenrijst, goed idee!
dit was zo zalig Heb er zelf gemaakte aardappel kroketjes bij gemaakt Smullen Thanks
Fijn dat het in de smaak viel Jane! Lekker zeg met aardappel kroketjes 🙂
Een geweldig gerecht. Het wordt een beetje afgezaagd, maar wederom zó zalig gegeten!!!!
Kan bijna niet meer zonder jullie site ?
Haha heel goed Mieke, leuk!! 🙂
Heb dit gerecht gisteren gemaakt. Omdat ik geen worcestersaus in de supermarkt kon vinden heb ik flink wat chili en paprikapoeder toegevoegd… Scheutje Wodka erbij. Het was heerlijk 🙂 Simpel en snel. Vandaag smaakt het nog beter.
Goede tip Mercedes in plaats van de worcestersaus! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂
Deze gisteravond gemaakt en wederom weer top.
Fijn Annie, dat horen we graag! 🙂
Heren, het was weer heerlijk!
Leuk om te horen Mark! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂
Het was zalig!
Leuk om te horen Rens, fijn dat het recept in de smaak viel 🙂
Hoi, ik heb dit gemaakt maar we kregen allebei last van onze darmen door de crème fraiche. We drinken ook geen koemelk. Wat zou een goede vervanger zijn? Kokosmelk?
Hoi Stephanie, wat vervelend! Schijnbaar hebben jullie een allergie? Je kan kokosmelk gebruiken maar kies dan wel voor de dikke variant!
Ok dank je voor het advies en de snelle reactie! Het was wel heel lekker nl. 🙂
Ik mis alleen wel wat groenten.
In de oorspronkelijke versie moet dat niet, maar voeg ze vooral toe Jeroen!
Hebben jullie een alternatief voor de biefstuk?
Runderreepjes of iets anders?
Ja runderreepjes kan ook hoor Anja!
Want smaak dit lekker super 😁 lekker met wat aardappels erbij met peterselie erover heen alleen de mosterd overheers een beetje
Fijn dat het in de smaak viel Deborah! Goede combi met aardappels 🙂
Ik moet koolhydraatarm eten.
Kan ik de rijst vervangen door bloemkoolrijst of liggen de verhoudingen dan anders.
Serveer erbij wat jij lekker vindt Josine! Dus bloemkoolrijst kan prima 🙂
Tabasco I.p.v worcherstersaus ..kan dat ook?
Nee dat zou ik niet doen, dat is toch echt wel iets anders. Mocht je het niet willen of kunnen gebruiken dan zou ik het achterwege laten!
Heel, heel erg lang geleden (ca 50 jaar) heb ik dit eens gegeten in een restaurant ergens in Noord Holland met de oom en tante van mijn man die uit Amerika waren overgekomen en de rest van de familie. We aten Boeuf Stroganoff, die aan tafel werd geflambeerd met wodka en verder werd afgemaakt. Ik had nog nooit zoiets gegeten maar het staat in mijn geheugen gegrift. Nooit meer ergens op die manier klaargemaakt, gegeten.
Mooi verhaal Magda, bedankt voor het delen! We zijn benieuwd wat je van onze versie vindt 🙂
Dag Heren,
Wat doe ik met de lente-uitjes? Staan op de boodschappenlijst maar ik zie ze niet terug in het recept
Hi Jeannette, check de laatste stap 😉
Eindelijk een stroganoff recept zonder tomaat in wat voor vorm ook!! Ik kan niet tegen oxaalzuur. Na de vakantie ga ik het maken
Leuk Gonne, geniet ervan! 🙂
Kan ik wat over is invriezen?
Ja hoor Gerdien!
Kan ik het de avond tevoren maken en de volgende avond opwarmen? Blijft het vlees dan nog sappig?
Ik zou het op de dag zelf maken, dat is toch het lekkerste! 🙂
Het was heerlijk, ik heb er alleen nog een paprika bij gedaan.
Lekker Rianne, paprika kan er heel goed bij! Fijn dat je ervan genoten hebt 🙂
Hallo kan het ook met riblappen !?
Riblap is wel echt stoofvlees, dus dat moet een stuk langer garen. Zou het dan ook niet adviseren voor dit gerecht 🙂
Lijkt me erg lekker! Als je het voor 4/6 pers. klaarmaakt, moet alles dan verdubbeld worden of alleen het vlees!
Ik zou dan wel iets meer doen Joke! Het is een beetje gokken, maar denk dat je het vlees inderdaad moet verdubbelen en de overige ingrediënten x1,5. Succes en geniet ervan!
Hi,
Is het mogelijk om hier ook een soort stoofgerecht van te maken? Dus bijvoorbeeld een goed stuk vlees en dan lekker lang laten sudderen in de saus, of is dat geen aanrader?!
Fijne feestdagen!
Ik denk dat het wel kan! Zou dan wel de deksel op de pan doen en misschien wat meer vocht toevoegen. En de crème fraîche op het laatst 🙂
Leuk, het verhaal van Magda. Ik heb zelf als kind (ben nu 69) een tijd in Turkije gewoond. In Istanboel was een Russisch restaurant waar we wel eens gingen eten en dat serveerde onder andere Bœuf Stroganoff, in een saus zònder tomaten, met knapperige aardappel-lucifertjes. Het was mijn favoriete gerecht; ik wilde altijd alleen maar dàt als we daar gingen eten. Heb later jarenlang gezocht naar een recept zonder tomaten, want die hadden ze in Istanboel er ook niet in. Nooit gevonden, tot nu. En ik heb de oorspronkelijke smaak ook nooit meer teruggevonden, maar wie weet, met jullie recept… ben nu niet in de gelegenheid, maar ik ga het ooit proberen. Ben heel benieuwd 🙂 .
Bedankt voor het delen van je bijzondere verhaal Jaap! Eten zorgt altijd, ook bij ons, voor mooie herinneringen. We zijn benieuwd wat je van onze versie zonder tomaten vindt. Hopelijk ben je gauw in de gelegenheid om het eens te proberen!
Hoi Hoi is creme fraiche eigenlijk zure room? of gewoon kook room? dacht dat zure room alleen best koud te gebruiken was? dankjewel Mira
Hoi Mira, zure room heeft een vetpercentage van 10-20% en crème fraîche heeft een vetpercentage van ongeveer 30%. Zure room is door het lagere vetpercentage beter geschikt voor koude gerechten, omdat het sneller schift als het verwarmd wordt.
5 dagen in de week, koken we jullie recepten, vandaag de witlof schotel gemaakt, was heerlijk, nog wel drumsticks uit de slome er bij gedaan
M’n mannen willen altijd iets van vlees, een zalige maaltijd
Bedankt weer
Heerlijk, heb er nog wel wat wodka erbij gedaan .
Vraagje: hoe dik of dun snijd je de reepjes biefstuk, ben zo bang dat het taai gaat worden… maar lijkt me verder een lekker recept…
Ja dat klopt, het kan beter te kort dan te lang. Neem de dikte aan van ongeveer de voorgesneden reepjes uit de supermarkt
Goede middag, als je dit eet zonder: rijst/noedels/aardappels kom je aardig in de richting van KHA denk ik?
Hoor graag jullie mening?
Jazeker! 🙂
Heerlijk! Wat ik heb gedaan is de biefstuk in zijn geheel medium rare bakken en dan in reepjes snijden. Zó blijft deze mals en kort toevoegen later. 😋
ik ga er wat zilveruitjes doorheen doen!
Heerlijk gerecht, als je de biefstuk in zijn geheel bakt en 5 min ingepakt in aluminiumfolie laat rusten en daarna in reepjes snijd is deze veel malser. Ik heb de kogelbiefstuk sous vide bereidt, heerlijk mals op deze manier.