Home <30 minuten Beef Stroganoff

Beef Stroganoff

biefstukpuntjes in een romige saus

door SmaakMenutie
Beef Stroganoff

Snel feestmaal

Eerder maakten we al een Stroganoff van kip, maar de beef variant ontbrak nog! Beef Stroganoff (ook wel boeuf Stroganoff genoemd) is een heerlijk vleesgerecht uit de Russische keuken en bestaat uit dun gesneden plakjes biefstuk met een heerlijke saus.

“In minder dan een half uur zet je het al op tafel”

Het recept van die saus is vernoemd naar de familie Stroganov en stamt uit de 19e eeuw die het als een feestmaal serveerden aan vele genodigden. Dit omdat het gerecht makkelijk te bereiden is voor grote groepen en ook nog lekker bleef. En makkelijk is het! In minder dan een half uur zet je het al op tafel. Serveer er net als wij lekker wat noedels bij. Hierbij maakt het weinig uit of je rijst- of eiernoedels neemt. Of kies voor pasta, net waar je zin in hebt.

Beef Stroganoff

Beef Stroganoff

Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 153 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g biefstuk
  • 250 g kastanjechampignons
  • 150 g rijst- of eiernoedels
  • 125 g crème fraîche
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 runderbouillonblokje
  • 1 el bloem
  • 2 tl Dijon mosterd
  • 1 tl worcestersaus
  • Handje verse peterselie
  • Paar stengels lente-ui

Zo maak je het

  • Begin met het snijwerk: snijd 250 g kastanje champignons in plakjes of blokjes, snipper 2 sjalotten, snijd 2 tenen knoflook fijn en snijd circa 300 g biefstuk in reepjes.
  • Neem een ruime hapjes- of koekenpan en verhit een flinke scheut olijfolie of boter. Bak de biefstukreepjes op (middelhoog) vuur rondom aan in 1 á 2 minuten. Haal uit de pan en zet afgedekt weg.
  • Voeg extra olie toe aan de pan en fruit de sjalot 1 minuutje aan. Voeg de 250 gr gesneden champignons toe en bak rondom al omscheppend bruin in circa 7-8 minuten.
  • Voeg nu de 2 fijngesneden teentjes knoflook toe en bak deze nog 1 minuutje mee. Vervolgens voeg je 1 ruime el bloem toe en bak de bloem al omscheppend op wat lager vuur even mee.
  • Schenk 250 ml (kokend) heet water toe aan de pan samen met 1 verkruimeld bouillonblokje. Meng alles goed door elkaar en schraap de bodem van de pan schoon. Laat rustig sudderen.
  • Voeg vervolgens (in etappes) 1 bakje crème fraîche toe en blijf enkele minuten geregeld roeren tot dat de saus wat gebonden is. Voeg ook 2 tl scherpe (Dijon) mosterd toe en 1 tl worcestersaus.
  • Voeg tot slot de gebakken biefstukreepjes weer toe aan de saus en laat nog enkele minuten pruttelen (eventueel met deksel).
  • Serveer met (rijst- of eier)noedels, pasta, rijst of aardappeltjes en wat fijngesneden peterselie en lente-ui.

Beef Stroganoff recept Boeuf Stroganoff Beef Stroganoff klassiek

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

74 reacties

Lisa Kempers 23 februari 2020 - 13:37

Dag Tim en Erik,

Heb een vraagje over de beef stroganoff. Ik heb de diepvries vol liggen met bierlappen, dus wilde daar voor een grote groep beef stroganoff van maken volgens jullie recept. Alleen wil ik het graag van tevoren klaarmaken. Zou dat mogelijk zijn? Ik dacht zelf saus maken, vleesreepjes bakken en apart van elkaar bewaren. Op het moment zelf de saus verwarmen en dan de vleesreepjes erdoor scheppen. Ben benieuwd naar jullie mening/ervaring!

Reply
SmaakMenutie 25 februari 2020 - 09:19

Hoi Lisa, zoals je omschrijft zou ik het inderdaad ook doen. Zorg er wel voor dat je de beef reepjes niet te lang bakt, anders zouden ze wel eens taai kunnen worden. En wellicht moet je de saus weer wat verdunnen met wat bouillon of water. Good luck!

Reply
Hielco 24 februari 2020 - 22:06

Deze heb ik gisteren gemaakt. Was heerlijk! Volgende keer doe ik er iets minder mosterd in. Die overheerste nu net een beetje.
Vraag: wat kan een alternatief zijn voor Worcherster saus? Die heb ik niet in huis.

Groeten, Hielco

Reply
SmaakMenutie 25 februari 2020 - 09:20

Hoi Hielco. Fijn om te horen! Met de mosterd kan je inderdaad variëren ;). De worcherster kan je wel achterwege laten hoor, dat is geen ramp als die ontbreekt.

Reply
Marijke 1 maart 2020 - 10:29

Mis wel een scheut wodka en de kappertjes in dit recept. Dit maakt het zo zo lekker juist. Verder gebruik vleesfond ipv bouillon vleesfond bevat bijna geen zout.

Reply
SmaakMenutie 1 maart 2020 - 12:10

Geef er vooral je eigen draai aan! Dit is hoe wij de Stroganoff het lekkerst vinden 🙂

Reply
Hans 20 januari 2024 - 00:31

Kappertjes! Dat ga ik proberen.

Reply
Kirsten 9 maart 2020 - 12:02

Erg lekker! Ik had iets meer gemaakt en dus wat meer creme fraiche gebruikt waardoor het gerecht iets te zuur werd. Door middel van baksoda kon ik de smaak weer iets neutraliseren.
Bedankt weer!

Reply
SmaakMenutie 10 maart 2020 - 11:10

Gelukkig dat je het wat kon neutraliseren Kirsten! Leuk om te horen dat onze Stroganoff in de smaak viel 🙂

Reply
Rob 9 maart 2020 - 18:52

Gisteren klaargemaakt met diamanthaas. Erg lekker recept, komt op het voorkeurslijstje

Reply
SmaakMenutie 10 maart 2020 - 11:07

Lekker zeg met diamanthaas Rob! Leuk dat je ‘m vaker gaat maken 🙂

Reply
Maartje 18 juni 2023 - 20:09

Vraagje: hoe dik of dun snijd je de reepjes biefstuk, ben zo bang dat het taai gaat worden… maar lijkt me verder een lekker recept…

Reply
Anne 14 maart 2020 - 18:32

Gemaakt met eiermie! Snel klaar en puberzoon heeft er ook van gesmuld.

Reply
SmaakMenutie 16 maart 2020 - 15:33

Fijn dat het bij iedereen in de smaak viel Anne! Lekker hoor met eiermie 🙂

Reply
cocx kunen 24 maart 2020 - 12:01

Ben zo blij dat ik jullie ben tegengekomen op ……… op mijn PC….. ik woon in Spanje maar heb 40 jaar in de kookwereld gezeten in Nederland, jullie recepten zijn geweldig. Print ze uit en heb een speciale map. Fijne dag…..

Reply
SmaakMenutie 24 maart 2020 - 12:11

Ontzettend leuk om te horen dat onze recepten zelfs over de grens gaan! En ook nog eens worden gemaakt door iemand die in de kookwereld heeft gewerkt, groot compliment, dankjewel! 🙂

Reply
Frederik Muller 14 april 2020 - 19:48

Zo, dit was echt meer dan heerlijk. Had het gecombineerd met Lassie Notenrijst waardoor er ook een crunch in zat van de nootjes. De mosterd geeft wat heerlijke pittigheid en de worchestersaus voegt heel subtiel ook een smaak toe. Dit ga ik vaker maken!

Reply
SmaakMenutie 15 april 2020 - 10:10

Fijn dat ons recept in de smaak viel Frederik! 🙂 En lekker de combinatie met notenrijst, goed idee!

Reply
jane 28 april 2020 - 10:15

dit was zo zalig Heb er zelf gemaakte aardappel kroketjes bij gemaakt Smullen Thanks

Reply
SmaakMenutie 28 april 2020 - 16:04

Fijn dat het in de smaak viel Jane! Lekker zeg met aardappel kroketjes 🙂

Reply
Mieke Von Harenberg 23 juli 2020 - 12:29

Een geweldig gerecht. Het wordt een beetje afgezaagd, maar wederom zó zalig gegeten!!!!
Kan bijna niet meer zonder jullie site ?

Reply
SmaakMenutie 24 juli 2020 - 08:47

Haha heel goed Mieke, leuk!! 🙂

Reply
Mercedes 30 juli 2020 - 12:26

Heb dit gerecht gisteren gemaakt. Omdat ik geen worcestersaus in de supermarkt kon vinden heb ik flink wat chili en paprikapoeder toegevoegd… Scheutje Wodka erbij. Het was heerlijk 🙂 Simpel en snel. Vandaag smaakt het nog beter.

Reply
SmaakMenutie 1 augustus 2020 - 15:00

Goede tip Mercedes in plaats van de worcestersaus! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Annie Laumen 7 augustus 2020 - 13:38

Deze gisteravond gemaakt en wederom weer top.

Reply
SmaakMenutie 11 augustus 2020 - 11:20

Fijn Annie, dat horen we graag! 🙂

Reply
Mark 11 oktober 2020 - 16:28

Heren, het was weer heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 12 oktober 2020 - 10:42

Leuk om te horen Mark! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Rens 18 november 2020 - 12:00

Het was zalig!

Reply
SmaakMenutie 18 november 2020 - 16:03

Leuk om te horen Rens, fijn dat het recept in de smaak viel 🙂

Reply
Stephanie 27 december 2020 - 07:45

Hoi, ik heb dit gemaakt maar we kregen allebei last van onze darmen door de crème fraiche. We drinken ook geen koemelk. Wat zou een goede vervanger zijn? Kokosmelk?

Reply
SmaakMenutie 27 december 2020 - 12:15

Hoi Stephanie, wat vervelend! Schijnbaar hebben jullie een allergie? Je kan kokosmelk gebruiken maar kies dan wel voor de dikke variant!

Reply
Stephanie 27 december 2020 - 16:02

Ok dank je voor het advies en de snelle reactie! Het was wel heel lekker nl. 🙂

Reply
Jeroen 7 februari 2021 - 22:33

Ik mis alleen wel wat groenten.

Reply
SmaakMenutie 8 februari 2021 - 10:08

In de oorspronkelijke versie moet dat niet, maar voeg ze vooral toe Jeroen!

Reply
Anja 9 februari 2021 - 11:29

Hebben jullie een alternatief voor de biefstuk?
Runderreepjes of iets anders?

Reply
SmaakMenutie 9 februari 2021 - 11:32

Ja runderreepjes kan ook hoor Anja!

Reply
Deborah 13 februari 2021 - 16:48

Want smaak dit lekker super 😁 lekker met wat aardappels erbij met peterselie erover heen alleen de mosterd overheers een beetje

Reply
SmaakMenutie 14 februari 2021 - 11:48

Fijn dat het in de smaak viel Deborah! Goede combi met aardappels 🙂

Reply
Josine 18 februari 2021 - 13:29

Ik moet koolhydraatarm eten.
Kan ik de rijst vervangen door bloemkoolrijst of liggen de verhoudingen dan anders.

Reply
SmaakMenutie 18 februari 2021 - 15:26

Serveer erbij wat jij lekker vindt Josine! Dus bloemkoolrijst kan prima 🙂

Reply
Jenny 2 oktober 2024 - 17:02

Tabasco I.p.v worcherstersaus ..kan dat ook?

Reply
SmaakMenutie 3 oktober 2024 - 11:30

Nee dat zou ik niet doen, dat is toch echt wel iets anders. Mocht je het niet willen of kunnen gebruiken dan zou ik het achterwege laten!

Reply
Magda 28 februari 2021 - 11:50

Heel, heel erg lang geleden (ca 50 jaar) heb ik dit eens gegeten in een restaurant ergens in Noord Holland met de oom en tante van mijn man die uit Amerika waren overgekomen en de rest van de familie. We aten Boeuf Stroganoff, die aan tafel werd geflambeerd met wodka en verder werd afgemaakt. Ik had nog nooit zoiets gegeten maar het staat in mijn geheugen gegrift. Nooit meer ergens op die manier klaargemaakt, gegeten.

Reply
SmaakMenutie 28 februari 2021 - 14:38

Mooi verhaal Magda, bedankt voor het delen! We zijn benieuwd wat je van onze versie vindt 🙂

Reply
Jeannette 6 maart 2021 - 13:14

Dag Heren,
Wat doe ik met de lente-uitjes? Staan op de boodschappenlijst maar ik zie ze niet terug in het recept

Reply
SmaakMenutie 7 maart 2021 - 13:05

Hi Jeannette, check de laatste stap 😉

Reply
Gonne 14 augustus 2021 - 10:44

Eindelijk een stroganoff recept zonder tomaat in wat voor vorm ook!! Ik kan niet tegen oxaalzuur. Na de vakantie ga ik het maken

Reply
SmaakMenutie 16 augustus 2021 - 11:05

Leuk Gonne, geniet ervan! 🙂

Reply
Gerdien 13 maart 2021 - 18:48

Kan ik wat over is invriezen?

Reply
SmaakMenutie 16 maart 2021 - 09:04

Ja hoor Gerdien!

Reply
Evelien 28 april 2021 - 10:59

Kan ik het de avond tevoren maken en de volgende avond opwarmen? Blijft het vlees dan nog sappig?

Reply
SmaakMenutie 28 april 2021 - 15:01

Ik zou het op de dag zelf maken, dat is toch het lekkerste! 🙂

Reply
Rianne 14 augustus 2021 - 09:14

Het was heerlijk, ik heb er alleen nog een paprika bij gedaan.

Reply
SmaakMenutie 16 augustus 2021 - 11:04

Lekker Rianne, paprika kan er heel goed bij! Fijn dat je ervan genoten hebt 🙂

Reply
Angé 16 oktober 2021 - 07:53

Hallo kan het ook met riblappen !?

Reply
SmaakMenutie 18 oktober 2021 - 11:50

Riblap is wel echt stoofvlees, dus dat moet een stuk langer garen. Zou het dan ook niet adviseren voor dit gerecht 🙂

Reply
Joke 1 december 2021 - 21:55

Lijkt me erg lekker! Als je het voor 4/6 pers. klaarmaakt, moet alles dan verdubbeld worden of alleen het vlees!

Reply
SmaakMenutie 6 december 2021 - 11:09

Ik zou dan wel iets meer doen Joke! Het is een beetje gokken, maar denk dat je het vlees inderdaad moet verdubbelen en de overige ingrediënten x1,5. Succes en geniet ervan!

Reply
Mars 23 december 2021 - 03:19

Hi,
Is het mogelijk om hier ook een soort stoofgerecht van te maken? Dus bijvoorbeeld een goed stuk vlees en dan lekker lang laten sudderen in de saus, of is dat geen aanrader?!

Fijne feestdagen!

Reply
SmaakMenutie 23 december 2021 - 10:08

Ik denk dat het wel kan! Zou dan wel de deksel op de pan doen en misschien wat meer vocht toevoegen. En de crème fraîche op het laatst 🙂

Reply
Jaap 10 juni 2022 - 20:18

Leuk, het verhaal van Magda. Ik heb zelf als kind (ben nu 69) een tijd in Turkije gewoond. In Istanboel was een Russisch restaurant waar we wel eens gingen eten en dat serveerde onder andere Bœuf Stroganoff, in een saus zònder tomaten, met knapperige aardappel-lucifertjes. Het was mijn favoriete gerecht; ik wilde altijd alleen maar dàt als we daar gingen eten. Heb later jarenlang gezocht naar een recept zonder tomaten, want die hadden ze in Istanboel er ook niet in. Nooit gevonden, tot nu. En ik heb de oorspronkelijke smaak ook nooit meer teruggevonden, maar wie weet, met jullie recept… ben nu niet in de gelegenheid, maar ik ga het ooit proberen. Ben heel benieuwd 🙂 .

Reply
SmaakMenutie 11 juni 2022 - 12:15

Bedankt voor het delen van je bijzondere verhaal Jaap! Eten zorgt altijd, ook bij ons, voor mooie herinneringen. We zijn benieuwd wat je van onze versie zonder tomaten vindt. Hopelijk ben je gauw in de gelegenheid om het eens te proberen!

Reply
Mirabella 21 juli 2022 - 14:05

Hoi Hoi is creme fraiche eigenlijk zure room? of gewoon kook room? dacht dat zure room alleen best koud te gebruiken was? dankjewel Mira

Reply
SmaakMenutie 22 juli 2022 - 10:35

Hoi Mira, zure room heeft een vetpercentage van 10-20% en crème fraîche heeft een vetpercentage van ongeveer 30%. Zure room is door het lagere vetpercentage beter geschikt voor koude gerechten, omdat het sneller schift als het verwarmd wordt.

Reply
Tonny Pleijte 4 oktober 2022 - 18:00

5 dagen in de week, koken we jullie recepten, vandaag de witlof schotel gemaakt, was heerlijk, nog wel drumsticks uit de slome er bij gedaan
M’n mannen willen altijd iets van vlees, een zalige maaltijd
Bedankt weer

Reply
Lenny 5 oktober 2022 - 20:36

Heerlijk, heb er nog wel wat wodka erbij gedaan .

Reply
Maartje 18 juni 2023 - 20:10

Vraagje: hoe dik of dun snijd je de reepjes biefstuk, ben zo bang dat het taai gaat worden… maar lijkt me verder een lekker recept…

Reply
SmaakMenutie 22 juni 2023 - 11:00

Ja dat klopt, het kan beter te kort dan te lang. Neem de dikte aan van ongeveer de voorgesneden reepjes uit de supermarkt

Reply
Silvia 9 januari 2024 - 17:30

Goede middag, als je dit eet zonder: rijst/noedels/aardappels kom je aardig in de richting van KHA denk ik?
Hoor graag jullie mening?

Reply
SmaakMenutie 10 januari 2024 - 15:28

Jazeker! 🙂

Reply
Dorine Vermeulen 24 januari 2024 - 19:23

Heerlijk! Wat ik heb gedaan is de biefstuk in zijn geheel medium rare bakken en dan in reepjes snijden. Zó blijft deze mals en kort toevoegen later. 😋

Reply
Wilma 12 september 2024 - 16:30

ik ga er wat zilveruitjes doorheen doen!

Reply
Jan 17 september 2024 - 19:45

Heerlijk gerecht, als je de biefstuk in zijn geheel bakt en 5 min ingepakt in aluminiumfolie laat rusten en daarna in reepjes snijd is deze veel malser. Ik heb de kogelbiefstuk sous vide bereidt, heerlijk mals op deze manier.

Reply