Home Pasta Pasta pesto caprese

Pasta pesto caprese

met prosciutto en spinazie

door SmaakMenutie
Pasta pesto caprese

De smaken van Italië in één ovenschotel

Ben jij ook zo dol op die klassieke Italiaanse salade caprese – met rijpe tomaten, romige mozzarella en frisse basilicum? Dan hebben we goed nieuws: deze warme variant met pasta is minstens zo lekker.

In deze pasta pesto caprese combineren we het beste van de caprese met prosciutto, de volle smaak van groene pesto en het comfort van een goed gevulde ovenschaal. Het resultaat? Een gerecht dat zowel snel als super smaakvol is.

Pasta caprese oven

De kracht van groene pesto

Groene pesto – ofwel pesto alla genovese – is een onmisbaar onderdeel van deze ovenschotel. De traditionele versie wordt gemaakt van verse basilicum, knoflook, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en een royale scheut olijfolie. De combinatie van deze simpele ingrediënten zorgt voor een rijke, volle smaak die tegelijkertijd fris en hartig is.

Pasta pesto caprese recept

Kies bij voorkeur een kwalitatieve pesto uit de koeling (of maak hem zelf als je tijd hebt) – dat maakt echt verschil. De pesto verbindt alle smaken in dit gerecht met elkaar, zonder te overheersen.

Geroosterde tomaten

Een van de geheimen van deze ovenschotel zit ‘m in de bereiding van de tomaten. Door de cherrytomaten eerst in de oven te roosteren met een geurige dressing, worden ze zoeter, zachter en geconcentreerder van smaak. De dressing maken we van olijfolie, gedroogde oregano en tijm, een snuf chilipeper, zout, peper en drie fijngesneden tenen knoflook. Deze heerlijke olie trekt tijdens het roosteren in de tomaten en maakt het helemaal af.

Pasta caprese maken

Snel, simpel en heerlijk

Voor de pasta kiezen we vandaag fusilli – de spiraalvorm houdt de pesto namelijk extra goed vast – maar elke korte pastasoort werkt eigenlijk wel. Terwijl de tomaten in de oven staan kook je de pasta en meng je die daarna met de pesto en spinazie. De warme pasta zorgt ervoor dat de spinazie wat slinkt.

Pasta pesto caprese maken

Dan kunnen de geroosterde tomaten er met de olie overheen. Vervolgens gaat alles samen met de prosciutto en mozzarella in de ovenschaal, even kort in de oven om alles goed door te warmen en klaar!

Serveer met liefde (en eventueel een glas wijn)

Wat we zo fijn vinden aan dit recept, is hoe eenvoudig het is om te maken, zonder in te leveren op smaak. Pasta pesto caprese staat binnen een half uur op tafel, oogt gezellig en is net zo geschikt voor een doordeweekse avond als voor een etentje met vrienden. Serveer het met een frisse salade of wat knapperig (stok)brood, en natuurlijk een glas witte wijn erbij – Italiaanser wordt het bijna niet. Buon appetito!

Pasta caprese pesto
Pasta pesto caprese

Pasta pesto caprese

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 131 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g cherry tomaten
  • 200 g fusilli
  • 100 g baby spinazie
  • 100 g prosciutto di Parma (of Serrano)
  • 90 g groene pesto
  • 3 tenen knoflook
  • 1 bol mozzarella
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl chilipeper
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 190-200 graden.
  • Neem een kommetje en meng hierin 3-4 el olijfolie met 1 tl gedroogde oregano, 1 tl gedroogde tijm, een flinke snuf chilipeper, een goede snuf zout en peper en 3 fijngehakte (of geperste) tenen knoflook.
  • Neem 250 g cherrytomaatjes en plaats deze in een ovenschaal. Verdeel de zojuist gemaakte dressing grondig over de tomaatjes en plaats 10-15 min in de oven
  • Kook ondertussen circa 200 g fusilli (of andere pasta) in 10-11 min al dente.
  • Giet de pasta af en vermeng direct met 1 klein potje (groene) pesto van 90 g (of maak deze zelf!). Meng ook de baby spinazie erdoor.
  • Voeg de cherrytomaatjes toe aan het geheel en meng goed door elkaar. Voeg tevens een extra snuf peper en zout toe.
  • Doe alles (terug) in de ovenschaal en verbrokkel de mozzarella en de prosciutto gelijkmatig over de schaal. Plaats ongeveer 15 minuten terug in de oven. Serveer eventueel met verse basilicum en extra peper.

Pasta pesto caprese

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

28 reacties

Frans 22 mei 2024 - 19:58

Heerlijk gerecht,wel een extra bol mozzarella en rucola gebruikt na dat het gerecht uit de oven is gekomen

Reply
1 2 3 4