De smaken van Italië in één ovenschotel
Ben jij ook zo dol op die klassieke Italiaanse salade caprese – met rijpe tomaten, romige mozzarella en frisse basilicum? Dan hebben we goed nieuws: deze warme variant met pasta is minstens zo lekker.
In deze pasta pesto caprese combineren we het beste van de caprese met prosciutto, de volle smaak van groene pesto en het comfort van een goed gevulde ovenschaal. Het resultaat? Een gerecht dat zowel snel als super smaakvol is.
De kracht van groene pesto
Groene pesto – ofwel pesto alla genovese – is een onmisbaar onderdeel van deze ovenschotel. De traditionele versie wordt gemaakt van verse basilicum, knoflook, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en een royale scheut olijfolie. De combinatie van deze simpele ingrediënten zorgt voor een rijke, volle smaak die tegelijkertijd fris en hartig is.
Kies bij voorkeur een kwalitatieve pesto uit de koeling (of maak hem zelf als je tijd hebt) – dat maakt echt verschil. De pesto verbindt alle smaken in dit gerecht met elkaar, zonder te overheersen.
Geroosterde tomaten
Een van de geheimen van deze ovenschotel zit ‘m in de bereiding van de tomaten. Door de cherrytomaten eerst in de oven te roosteren met een geurige dressing, worden ze zoeter, zachter en geconcentreerder van smaak. De dressing maken we van olijfolie, gedroogde oregano en tijm, een snuf chilipeper, zout, peper en drie fijngesneden tenen knoflook. Deze heerlijke olie trekt tijdens het roosteren in de tomaten en maakt het helemaal af.
Snel, simpel en heerlijk
Voor de pasta kiezen we vandaag fusilli – de spiraalvorm houdt de pesto namelijk extra goed vast – maar elke korte pastasoort werkt eigenlijk wel. Terwijl de tomaten in de oven staan kook je de pasta en meng je die daarna met de pesto en spinazie. De warme pasta zorgt ervoor dat de spinazie wat slinkt.
Dan kunnen de geroosterde tomaten er met de olie overheen. Vervolgens gaat alles samen met de prosciutto en mozzarella in de ovenschaal, even kort in de oven om alles goed door te warmen en klaar!
Serveer met liefde (en eventueel een glas wijn)
Wat we zo fijn vinden aan dit recept, is hoe eenvoudig het is om te maken, zonder in te leveren op smaak. Pasta pesto caprese staat binnen een half uur op tafel, oogt gezellig en is net zo geschikt voor een doordeweekse avond als voor een etentje met vrienden. Serveer het met een frisse salade of wat knapperig (stok)brood, en natuurlijk een glas witte wijn erbij – Italiaanser wordt het bijna niet. Buon appetito!
28 reacties
Heerlijk gerecht,wel een extra bol mozzarella en rucola gebruikt na dat het gerecht uit de oven is gekomen