Rode wijnsaus

heerlijk bij vlees

door SmaakMenutie
Rode wijnsaus

Onmisbaar

In de wintermaanden, en dan bedoel ik vooral de feestdagen, verschijnt rode wijnsaus vaak op tafel. Maar ook als het geen feestdag is, dan is deze saus onmisbaar bij je entrecôte, biefstuk of lamsrack. Laat de saus even goed indikken en je serveert een heerlijke zelfgemaakte rode wijnsaus!

Rode wijnsaus

Rode wijnsaus

Print dit recept
Personen: 4-6 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.3/5
( 99 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 350 ml rode wijn
  • 125 g roomboter
  • 2 sjalotten
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 runderbouillon blokje

Zo maak je het

  • Snipper 2 sjalotten en snijd 1 teen knoflook ragfijn. Fruit aan in een (steel)pannetje in een klont boter. Laat met deksel 5 minuten zachtjes stoven. Voeg ook alvast 2 laurierblaadjes toe.
  • Schenk 300-350 ml rode wijn bij de ui samen met 200 ml runderbouillon van een 1/2 blokje.
  • Laat het geheel zonder deksel nu 15-20 minuten zachtjes koken tot ongeveer de helft is verdampt.
  • Schenk de saus door een zeef in een (ander) pannetje en breng opnieuw tegen de kook.
  • Zet het vuur nu heel laag en voeg in etappes kleine klontjes 125 g ijskoude roomboter toe om het geheel te binden. Dit wordt ook wel 'monteren' genoemd. Je bindt de saus dus met de ijskoude boter. Gebruik hiervoor een kleine garde.
  • Tip: wil je wat minder boter gebruiken? Maak dan een papje van 1 el maizena en 1 el water en voeg dit toe. Maizena werkt ook als je de saus wat dikker wil hebben. Van origine is rode wijnsaus sowieso wat dunner dan andere sauzen.

Rode wijnsaus recept Rode wijnsaus maken Wijnsaus Klassieke rode wijnsaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

16 reacties

Ben de Koning 7 november 2020 - 11:40

Dag Tim en Erik,
Hebben jullie een voorkeur voor de rode wijn of specifieke druif. Slobber of een Amerone, italiaans of frans?

Reply
SmaakMenutie 9 november 2020 - 13:19

Hi Ben, ik zou kiezen voor een “medium” wijn voor zowel smaaknuance als ook in prijs. Kies niet voor de allergoedkoopste slobberwijn want deze wijnen verliezen vaak hun smaak bij het koken. Maar een dure Amerone hoeft zeker niet! En Frans of Italiaans mag je zelf kiezen 🙂

Reply
Willy 8 november 2020 - 19:39

Hoi Tim en Erik,
Welke wijn kan ik hier het beste voor gebruiken.

Groetjes Willy

Reply
SmaakMenutie 9 november 2020 - 13:20

Hi Willy, zie ons antwoord hierboven 🙂

Reply
sjors 24 december 2020 - 12:57

Hi ik wil toch verder ingaan op de wijn keuze.

Want je hebt veel verschillende soorten rode wijn.
Je hebt ze gewoon lekker fruitig maar ook een beetje straf doordat ze vol van tannine zitten. waardoor het een volle donkere wijn is om het maar zo te zeggen . wat is het beste en dan in combi met een stukje wild zo als hert.

Reply
SmaakMenutie 24 december 2020 - 16:39

Dat klopt Sjors! Ik heb altijd geleerd dat je bij hert of ree een niet al te zware wijn serveert. Misschien een syrah of een cabernet sauvignon. Een merlot kan ook maar dat is niet mijn favoriete druif. Dus dan zou ik ook kiezen voor dezelfde wijn in de saus. Succes en fijne dagen 🙂

Reply
Sjors 25 december 2020 - 14:32

Dankje voor de reactie. ik heb inderdaad voor syrah gekozen. ik heb zelf een stukje van de koksopleiding gedaan maar doe er helaas niks meer mee behalve met de dagen. en de wijn en spijs kennis is wat minder geworden dus het is heel leuk om te lezen dat je mijn keuze bevestig. Ik wil je ook hele fijne dagen wensen en alvast een gezond en gelukkig en smakelijk 2021

Reply
SmaakMenutie 28 december 2020 - 12:07

Goede keuze Sjors! Fijn dat de saus in de smaak viel. En dankjewel, jij ook fijne dagen gewenst en een gezond en culinair 2021! 🙂

Reply
Tim 31 januari 2021 - 17:05

Jullie zijn fantastisch bezig! Ik ben voor/door de Indische recepten op jullie site terecht gekomen en gebruik nu steeds meer van jullie recepten!
Keep it up guys!
Groetjes van een enthousiaste fan!

Reply
SmaakMenutie 1 februari 2021 - 10:37

Thanks voor het compliment Tim! Leuk om te horen dat je enthousiast bent over onze recepten 🙂

Reply
Ralph 12 februari 2021 - 09:35

Kan je deze saus ook een dag van tevoren maken en daarna opwarmen?

Reply
SmaakMenutie 12 februari 2021 - 10:43

Ja dat kan hoor Ralph!

Reply
Nathalie 13 mei 2021 - 08:56

Heel erg smaakvol, bedankt voor het recept!

Reply
SmaakMenutie 13 mei 2021 - 10:45

Fijn dat de wijnsaus in de smaak viel Nathalie! 🙂

Reply
Jan 17 april 2023 - 13:29

Kan je de ingekookte wijn voor dat je ‘m bindt ook invriezen?

Reply
SmaakMenutie 18 april 2023 - 10:24

Ja ik denk het wel hoor! 🙂

Reply