Barbecuesaus

maak het voortaan zelf!

door SmaakMenutie
Barbecuesaus

Talloze varianten

Barbecuesaus is misschien wel de ultieme smaakmaker.

Zo’n saus die het barbecuevlees nét even die glans geeft, die frietjes extra lekker maakt en pulled chicken in een handomdraai naar iets heel bijzonders transformeert. Wereldwijd zijn er talloze varianten. Van pittig en kruidig tot stroperig zoet of juist heel erg rokerig. En wat ons betreft is dat precies wat barbecuesaus zo leuk maakt, je kunt er alle kanten mee op.

Bbq saus recept

Makkelijk zelf te maken

Hoewel de supermarkt vol staat met kant-en-klare flessen, kiezen wij natuurlijk het liefst voor zelfgemaakt. Niet alleen weet je dan precies wat erin zit, je kunt ook moeiteloos spelen met de smaak. Met dit basisrecept maak je een klassieke barbecuesaus, met ketchup, citroensap, specerijen en een vleugje zoet van de bruine suiker.

Bbq saus maken

Wil je ‘m liever pittiger? Dan gaat er gewoon wat meer cayennepeper in. Mag het juist iets milder? Laat die achterwege en voeg wat extra suiker of honing toe.

Een saus met een verhaal

Barbecuesaus kent zijn oorsprong in het zuiden van de Verenigde Staten, waar elke regio z’n eigen draai eraan gaf. Zo is de saus in Kansas City vaak dik en zoet, terwijl men in North Carolina juist houdt van een dunne, azijnachtige variant. De rokerige smaak waar wij zo dol op zijn, komt vaak van gerookt paprikapoeder. En dat geeft die typisch ‘barbecue-achtige’ geur, ook als de grill uit blijft.

Meer dan alleen voor de BBQ

We gebruiken barbecuesaus natuurlijk graag op gegrild vlees of een hamburger van de barbecue, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Denk aan royaal door je pulled chicken nacho’s, of gewoon als dip bij groentesticks. Zelfs een simpele tosti krijgt er ineens karakter van.

Bbq saus

Dus wat ons betreft is het een blijvertje in de koelkast. En als je ‘m eenmaal zelf hebt gemaakt, wil je eigenlijk niet meer anders.

Barbecuesaus

Barbecuesaus

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 51 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 ml ketchup
  • 1 teen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1/2 citroen
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 1 el Worcestersaus
  • 1 el Dijon mosterd
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Snipper 1 sjalot en snijd 1-2 tenen knoflook fijn. Fruit kort aan in een scheutje olijfolie.
  • Voeg 100 ml water, het sap van een halve citroen, 2 el bruine basterdsuiker, 1 el scherpe mosterd, 1 el Worcestersaus, 1 tl paprikapoeder, 1 (kleine) tl cayennepeper, een goede snuf zout en 3 el ketchup toe.
  • Roer goed door elkaar en laat op laag vuur al roerende 3-4 minuten inkoken.
  • Voeg nu in etappes de overige ketchup toe. Laat rustig indikken. Proef geregeld of de smaak naar wens is.  Het indikken duurt ongeveer 10 minuten. Roer wel geregeld.

Barbecuesaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

14 reacties

Marcel 15 april 2022 - 09:59

Lekker sausje. Ik heb jullie bereidingswijze aangehouden, maar ik vroeg me af wat erop tegen is om alle ketchup er direct in te gooien i.p.v. in etappes.

Reply
SmaakMenutie 18 april 2022 - 10:59

Dat heeft te maken met het indikken van de saus. Maar wellicht zou het ook in 1x kunnen inderdaad 🙂

Reply
Regina 4 juli 2022 - 22:42

De BBQ saus was erg lekker ga hem vaker maken.Bedankt voor het recept.

Reply
Lotte 14 november 2023 - 18:04

Njom! Kan ik de overige saus gewoon invriezen? Tnx!

Reply
SmaakMenutie 15 november 2023 - 10:06

Oei, nee dat zou ik niet doen!

Reply
Simone 30 september 2024 - 17:59

Wat een heerlijke saus!!
Dankjewel.

Reply
Gerrit Blokzijl 19 augustus 2025 - 08:25

Hoe lang kun je de bbq saus bewaren?

Reply
SmaakMenutie 19 augustus 2025 - 11:01

Ik zou ‘m een week bewaren

Reply
1 2