Home Hoofdgerechten Plaattaart met champignons en spekjes

Plaattaart met champignons en spekjes

ideaal als je weinig tijd hebt!

door SmaakMenutie
Plaattaart met champignons en spekjes

Een snelle hartige favoriet

Soms heb je van die dagen waarop je trek hebt in iets hartigs, maar geen zin hebt om lang in de keuken te staan. Dan is een plaattaart met champignons en spekjes echt een uitkomst.

Het zit een beetje tussen een quiche en een flammkuchen in. Knapperig bladerdeeg, een romige basis en een topping die je helemaal naar eigen smaak kunt samenstellen. Vandaag gaan wij voor een klassieke en hartige combinatie van champignons, spekjes, rode ui en prei. Vol van smaak en toch best licht. Perfect voor een doordeweekse avond of als makkelijke lunch met een salade erbij.

Plaattaart recept

Knapperige randjes

Voor dit recept bakken we de spekjes en champignons even aan. Zo verliezen ze vocht en krijgen ze al wat extra smaak. Daarna verdelen we ze samen met de fijngesneden prei en rode ui over de crème fraîche. De randen bestrijken we met een beetje losgeklopt ei, zodat ze straks mooi goudbruin kleuren in de oven.

Plaattaart champignons en spek

Na zo’n 20 minuten is de plaattaart klaar. Lekker knapperig en precies goed gevuld. Wij serveren ‘m graag met een handje verse rucola voor wat extra frisheid en een tikkie pit.

Het gemak van een plaattaart

Wat een plaattaart ook zo geliefd maakt is het gemak. Je rolt simpelweg het bladerdeeg uit op een bakplaat, bestrijkt het met crème fraîche en legt daar je topping op. Dat is alles. Terwijl de oven zijn werk doet, kun jij de tafel dekken of gewoon even op de bank ploffen.

Plaattaart maken

Wij gebruiken meestal een rol koelvers bladerdeeg uit de supermarkt. Dat is lekker snel, makkelijk en altijd goed. De crème fraîche zorgt voor een frisse romigheid die mooi combineert met het zoute van de spekjes en de gebakken champignons.

Eindeloos te variëren

Hoewel deze combinatie een echte favoriet is, kun je eindeloos variëren met de toppings. Denk aan een vegetarische variant met witlof en brie, of eentje met courgette en zalm. Ook restjes groenten uit de koelkast zijn hier perfect voor. En ook nog eens ideaal tegen voedselverspilling.

Voor wie van wat extra pit houdt, probeer eens een snuf chilivlokken of wat fijngeraspte Parmezaan over de crème fraîche. Ook lekker trouwens met wat verse tijm of rozemarijn.

Makkelijk en toch bijzonder

Het fijne van deze plaattaart met champignons en spekjes is dat je er weinig voor nodig hebt, maar toch iets op tafel zet dat eruitziet alsof je er veel moeite voor hebt gedaan. Of je nu kookt voor jezelf, je gezin of onverwacht bezoek, dit gerecht stelt niemand teleur!

Plaattaart

Het is trouwens ook een prima receptje voor een keer een afwisselende lunch. Serveer hem direct uit de oven of laat hem eerst een beetje afkoelen. Eet smakelijk!

Plaattaart met champignons en spekjes

Plaattaart met champignons en spekjes

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 42 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g kastanjechampignons
  • 125 g crème fraiche
  • 125 g gerookte spekreepjes
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 1 ei
  • 1 prei
  • 1 rode ui
  • Rucola

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd 250 g kastanjechampignons in plakjes, 1 prei en 1 rode ui in halve ringen en snijd 2 tenen knoflook fijn.
  • Bak 125 g spekreepjes zonder olie in een koekenpan enkele minuten aan. Voeg de champignons toe en bak in circa 8 minuten bruin tot ze vocht afgeven. Voeg de knoflook toe en bak nog al omscheppend 1-2 minuten mee tot het vocht verdampt is.
  • Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat en bestrijk met (circa) 125 g crème fraîche. Verdeel eerst de rode ui over het geheel en vervolgens de champignons en spekjes samen met de prei.
  • Bestrijk de randen van de plaattaart met wat geklutst ei(geel) en plaats 20 minuten in de voorverwarmde oven of tot deze goudbruin is. Serveer met rucola.

Plaattaart met champignons en spekjes

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

5 reacties

T.Schepers Schleepen 6 april 2024 - 18:55

Ik heb die vandaag gemaakt en het heeft ons (mijn man en mij) heerlijk gesmaakt
Het is zeker voor herhaling vatbaar
Ik had een rol verse pizzadeeg gebruikt is ook lekker

Reply
Jacqueline 14 april 2024 - 14:39

Is het nodig om het bladerdeeg even blind te bakken om te zorgen dat de de bodem gaar is?

Reply
SmaakMenutie 17 april 2024 - 10:29

Nee hoor, dat was bij ons in ieder geval niet nodig! 🙂

Reply
Marloes 9 april 2025 - 14:41

Waarom worden de groenten en spekjes voor gebakken? Ik doe dit normaal gesproken niet 😄

Reply
SmaakMenutie 11 april 2025 - 12:38

Het hoeft inderdaad niet, maar wij vinden het persoonlijk lekkerder om het wel te doen!

Reply