Een snelle hartige favoriet
Soms heb je van die dagen waarop je trek hebt in iets hartigs, maar geen zin hebt om lang in de keuken te staan. Dan is een plaattaart met champignons en spekjes echt een uitkomst.
Het zit een beetje tussen een quiche en een flammkuchen in. Knapperig bladerdeeg, een romige basis en een topping die je helemaal naar eigen smaak kunt samenstellen. Vandaag gaan wij voor een klassieke en hartige combinatie van champignons, spekjes, rode ui en prei. Vol van smaak en toch best licht. Perfect voor een doordeweekse avond of als makkelijke lunch met een salade erbij.
Knapperige randjes
Voor dit recept bakken we de spekjes en champignons even aan. Zo verliezen ze vocht en krijgen ze al wat extra smaak. Daarna verdelen we ze samen met de fijngesneden prei en rode ui over de crème fraîche. De randen bestrijken we met een beetje losgeklopt ei, zodat ze straks mooi goudbruin kleuren in de oven.
Na zo’n 20 minuten is de plaattaart klaar. Lekker knapperig en precies goed gevuld. Wij serveren ‘m graag met een handje verse rucola voor wat extra frisheid en een tikkie pit.
Het gemak van een plaattaart
Wat een plaattaart ook zo geliefd maakt is het gemak. Je rolt simpelweg het bladerdeeg uit op een bakplaat, bestrijkt het met crème fraîche en legt daar je topping op. Dat is alles. Terwijl de oven zijn werk doet, kun jij de tafel dekken of gewoon even op de bank ploffen.
Wij gebruiken meestal een rol koelvers bladerdeeg uit de supermarkt. Dat is lekker snel, makkelijk en altijd goed. De crème fraîche zorgt voor een frisse romigheid die mooi combineert met het zoute van de spekjes en de gebakken champignons.
Eindeloos te variëren
Hoewel deze combinatie een echte favoriet is, kun je eindeloos variëren met de toppings. Denk aan een vegetarische variant met witlof en brie, of eentje met courgette en zalm. Ook restjes groenten uit de koelkast zijn hier perfect voor. En ook nog eens ideaal tegen voedselverspilling.
Voor wie van wat extra pit houdt, probeer eens een snuf chilivlokken of wat fijngeraspte Parmezaan over de crème fraîche. Ook lekker trouwens met wat verse tijm of rozemarijn.
Makkelijk en toch bijzonder
Het fijne van deze plaattaart met champignons en spekjes is dat je er weinig voor nodig hebt, maar toch iets op tafel zet dat eruitziet alsof je er veel moeite voor hebt gedaan. Of je nu kookt voor jezelf, je gezin of onverwacht bezoek, dit gerecht stelt niemand teleur!
Het is trouwens ook een prima receptje voor een keer een afwisselende lunch. Serveer hem direct uit de oven of laat hem eerst een beetje afkoelen. Eet smakelijk!
5 reacties
Ik heb die vandaag gemaakt en het heeft ons (mijn man en mij) heerlijk gesmaakt
Het is zeker voor herhaling vatbaar
Ik had een rol verse pizzadeeg gebruikt is ook lekker
Is het nodig om het bladerdeeg even blind te bakken om te zorgen dat de de bodem gaar is?
Nee hoor, dat was bij ons in ieder geval niet nodig! 🙂
Waarom worden de groenten en spekjes voor gebakken? Ik doe dit normaal gesproken niet 😄
Het hoeft inderdaad niet, maar wij vinden het persoonlijk lekkerder om het wel te doen!