Tiramisu

Italiaans nagerecht

door SmaakMenutie
Tiramisu

Iconisch dessert

Tiramisu… alleen al het woord brengt ons meteen in gedachten naar een zonnig terras in Italië.

Dit iconische dessert betekent letterlijk “trek mij omhoog” oftewel “beur mij op”. En dat doet het ook. De romige mascarpone, de luchtige eieren en de intense smaak van koffie tillen iedere maaltijd naar een feestelijk hoogtepunt. Het is niet voor niets misschien wel het meest geliefde Italiaanse dolci ter wereld.

Klassieke tiramisu

De oorsprong van tiramisu

Hoewel de exacte herkomst onderwerp van discussie blijft, wordt vaak de regio Veneto genoemd als bakermat van dit dessert. Daar werd het voor het eerst geserveerd in de jaren zestig of zeventig. De combinatie van sterke koffie, romige mascarpone en een vleugje alcohol was toen al een schot in de roos. Het gerecht is sindsdien uitgegroeid tot een culinaire klassieker die je echt overal ter wereld tegenkomt. Van kleine Italiaanse trattoria’s tot de kaart van chique restaurants.

Tiramisu ingrediënten

De klassieke versie

In onze ogen hoort een traditionele tiramisu maar een paar dingen te bevatten. En dat zijn lange vingers (savoiardi), mascarpone, sterke koffie, marsala (een Italiaanse versterkte wijn) en cacaopoeder. En ja, wij maken ‘m uiteraard op de authentieke manier. Dus met rauwe eieren en zónder slagroom. Dat maakt de structuur zijdezacht en luchtig tegelijk. Het resultaat? Een nagerecht dat romig en zacht is, maar tegelijk zijn lagen perfect behoudt.

Tiramisu recept

Het opbouwen van de lagen

We beginnen met het luchtig kloppen van eierdooiers en suiker in de keukenmachine. Ondertussen maken we de mascarpone los met een beetje marsala en mengen dit door het opgeklopte eigeel. In een aparte kom kloppen we het eiwit tot zacht schuim, om het vervolgens voorzichtig door het mascarponemengsel te spatelen. Zo blijft het mengsel luchtig.

Zelf tiramisu maken

De bodem van de ovenschaal krijgt eerst een dun laagje mascarponemengsel. Daarna dippen we de lange vingers kort in een mengsel van koffie, marsala en een beetje suiker. Snel (maar goed) onderdompelen is belangrijk, zodat de koekjes niet te nat worden. Vervolgens leggen we een laag koekjes in de schaal, gevolgd door een royale laag mascarponecrème. Dit herhalen nog een keer tot de schaal vol is.

Tiramisu maken

Geduld wordt beloond

Hoewel de bereiding zelf amper 20 minuten kost, zit het echte geheim van tiramisu in het wachten. Door het dessert minstens vier uur (liever nog een hele nacht) in de koelkast te laten rusten, trekken de smaken volledig in en krijgt het geheel de juiste stevigheid. Voor het serveren strooien we er een laag cacaopoeder overheen. Dat geeft niet alleen een prachtige afwerking, maar ook een licht bittere snaak die perfect contrasteert met de romige lagen eronder.

Variaties en bewaartips

We hebben in het verleden ook al eens gespeeld met andere smaken, zoals een frisse tiramisu-taart met limoncello en zelfs een mini variant voor een feestelijk diner. Toch blijft deze klassieke versie onze favoriet. Let bij gebruik van rauwe eieren wel op de versheid en hygiëne, en bewaar het dessert maximaal twee dagen in de koelkast.

Italiaanse tiramisu

Tiramisu is hét bewijs dat je met eenvoudige ingrediënten en een beetje geduld iets kunt maken dat indruk maakt op iedereen aan tafel. Of je het nu serveert na een uitgebreid Italiaans diner of gewoon als verwenmomentje op een (druilige) zondagmiddag: één hap en je begrijpt waarom dit toetje wereldwijd zo geliefd is.

Tiramisu

Tiramisu

Personen: 6 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.6/5
( 34 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g mascarpone
  • 3 eieren
  • 1 kop sterke koffie
  • 1 pak lange vingers
  • 5 el kristalsuiker
  • 2 el cacaopoeder
  • 3 el marsala wijn

Zo maak je het

  • Maak een sterke kop koffie (of dubbele espresso) en schenk in een diep bord. Voeg 2 el marsala wijn (of een koffielikeur) toe samen met 1 el suiker. Mix goed door elkaar en laat afkoelen.
  • Splits van 3 verse eieren het eigeel (eierdooier) en het eiwit. Klop met behulp van de keukenmachine de 3 eierdooiers met 4 flinke el suiker tot een luchtig geheel.
  • Klop ondertussen de mascarpone in een andere kom los met 1 el marsala wijn. Meng de mascarpone door het opgeklopte eigeel. Dit kan in etappes mee in de mixer of handmatig.
  • Klop het eiwit stijf tot het een helder en luchtig mengsel is. Spatel vervolgens beetje bij beetje door het mascarponemengsel.
  • Neem een kleine ovenschaal (circa 15x25 cm) en bestrijk de bodem met een hele dunne laag van circa 1-2 el van het mascarponemengsel.
  • Dip de lange vingers kort in het koffiemengsel zodat ze stevig blijven en verdeel, met de gesuikerde kant onder, in de ovenschaal. Verdeel de helft van het mascarponemengsel over de schaal en herhaal eenmaal.
  • Dek de schaal (eventueel) af met folie en plaats minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven. Een hele nacht is nog beter. Bestrooi voor serveren riant met cacaopoeder door dit in een zeefje te verdelen over de tiramisu.

Tiramisu

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

4 reacties

SmaakMenutie 29 juli 2023 - 17:46

Een beetje van het mascarpone-mengsel 🙂

Reply
Ria de Oude 10 december 2023 - 11:14

Hele fijne recepten , goede uitleg en smaken heerlijk.
Zeer blij mee.

Reply
Kevin 21 december 2023 - 10:37

Zodra ik het mascapone mengsel bij het opgeklopte eiwit voeg wordt het geheel weer een vloeistof?
Zoals in de beschrijving langzaam toegevoegd en meegeklopt

Reply
SmaakMenutie 21 december 2023 - 10:48

Er komt luchtigheid in het mascarpone mengsel, het wordt zeker geen vloeistof. Je moet het voorzichtig mengen

Reply