Home Vlees en kip Stifado

Stifado

Grieks stoofgerecht van rundvlees

door SmaakMenutie
Stifado

Rijke saus

Stifado is een heerlijk klassiek Grieks stoofgerecht welke wordt gemaakt van rundvlees dat urenlang in een rijke saus van rode wijn, bouillon en een kruidige tomatensaus pruttelt.

Het resultaat is mals vlees dat smelt in je mond! Maar wat stifado echt uniek maakt, zijn de vele sjalotjes die in het gerecht verwerkt worden. Deze zorgen voor een zoetigheid die goed combineert met de andere smaakmakers.

Grieks stoofvlees

Kleine stifado uien

In Griekenland is het gebruik van kleine uien, vaak speciaal voor stifado geteeld, een belangrijk kenmerk van het gerecht. Deze uien hebben een mildere smaak dan de grotere varianten die we in Nederland gewend zijn. Ze worden heel toegevoegd, waardoor ze hun vorm behouden maar hun smaak volledig afgeven aan het stoofvocht. Helaas zijn deze specifieke uien niet altijd te vinden in de Nederlandse supermarkten. Gelukkig zijn kleine sjalotten een uitstekende vervanger. Ze hebben dezelfde zoetige smaak en zachte textuur, waardoor ze het gerecht perfect aanvullen.

Stifado stoofschotel

Kenmerkende smaak

Het rundvlees in stifado wordt langzaam gestoofd, waardoor het super mals wordt. De combinatie van rode wijn en bouillon zorgt voor een diepe smaak, terwijl de tomatensaus het geheel een frisse en licht zure ondertoon geeft. De kruiden die in stifado worden gebruikt, zoals kaneel, laurierblad en piment, geven het gerecht de kenmerkende smaak van de Griekse keuken. Dit stoofgerecht is het ultieme Griekse comfort food!

Stifado recept

Serveertips

Stifado is een veelzijdig gerecht dat zich goed leent voor verschillende bijgerechten. De traditionele manier om het te serveren is met gebakken aardappeltjes of frietjes, die de saus goed kunnen absorberen. Voor een lichtere optie kun je ook voor witte rijst kiezen. En natuurlijk mag een Griekse salade niet ontbreken bij dit stoofgerecht. De frisse komkommer, tomaat, olijven en feta zijn een verfrissende tegenhanger voor de kruidige stifado. Stifado smaakt zowel in de winter als in de zomer heerlijk!

Traditionele griekse salade
Serveer lekker met een frisse Griekse salade.
Stifado

Stifado (Grieks stoofvlees)

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.4/5
( 234 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g runder riblap (of sukadelap)
  • 500 g sjalotten (1 netje)
  • 400 g tomatenblokjes
  • 150 ml rode wijn
  • 3 tenen knoflook
  • 3 blaadjes laurier
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 1 kaneelstokje
  • 1 runderbouillon blokje
  • 2 el (witte wijn)azijn
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gemalen piment (of nootmuskaat)
  • Verse peterselie (optioneel)

Zo maak je het

  • Snijd 750 g runder riblappen in grove stukken en bestrooi rondom met zout en peper.
  • Schroei het vlees in een flinke scheut olijfolie en/of roomboter rondom dicht in 5-10 minuten. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Pel ondertussen de sjalotten en halveer of snijd in vieren. Snijd ook 3 tenen knoflook fijn.
  • Voeg een extra scheut olijfolie toe en stoof de sjalot en knoflook op matig vuur met deksel op de pan enkele minuten glazig.
  • Meng 1 flinke el tomatenpuree door het geheel en bak 1 minuut al omscheppend mee.
  • Schenk 150 ml rode wijn bij de sjalotten samen met 2-3 el azijn. Voeg ook 1 verkruimeld runderbouillonblokje toe. Laat nog 2-3 minuten zachtjes sudderen.
  • Doe het vlees terug in de pan en voeg 1 tl gemalen piment en 2 tl gedroogde oregano toe. Meng goed door het geheel.
  • Voeg nu 1 blik tomatenblokjes toe samen met circa 100 ml lauwwarm water. Voeg tot slot ook 2 takjes rozemarijn toe, 3 laurierblaadjes en 1 kaneelstokje. Laat ongeveer 3 uur stoven met deksel op de pan op laag vuur.
  • Haal eventueel de deksel het laatste half uur van de pan om het wat te laten indikken. Serveer optioneel met fijngehakte verse peterselie.

Stifado kruidenStifado

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

46 reacties

Lilian 14 mei 2025 - 15:35

Heerlijk! Heel lekker met Orzo met wat boter en geraspte kaas erdoor en gewoon een groene salade!

Reply
Marjolein 12 april 2024 - 15:06

Ik ga dit zondag maken voor 12 personen, wat kan ik het beste aanhouden ivm de ingrediënten/kruiden?

Reply
SmaakMenutie 17 april 2024 - 10:28

Hoi marjolein, ik denk dat je het inmiddels al hebt gemaakt, maar voor de volledigheid toch nog even mijn antwoord. Ik zou dan 2 pannen maken, dezelfde hoeveelheid ingrediënten aanhouden maar dan ruim een kilo runderlappen per pan nemen. Hopelijk viel het in de smaak!

Reply
Martin 2 januari 2024 - 10:20

Ik woon in Azië en wil stifado maken. Ik kan hier veel krijgen, ,aar niet die kleine, ronde pareluitjes. Kan ik die bv vervangen door kleine ronde sjalotjes? Die zijn er in overvloed, meestal in een bosje.

Reply
SmaakMenutie 2 januari 2024 - 13:34

Ja hoor, die zijn hier ook lastig te krijgen. Zelf hebben we dan ook kleine sjalotten gebruikt. Geniet ervan!

Reply
1 4 5 6