Home Hoofdgerechten Witlof quiche met ham en kaas

Witlof quiche met ham en kaas

door SmaakMenutie
Witlof quiche met ham en kaas

Hartige herfsttaart

Zodra het buiten weer wat guurder wordt krijgen wij altijd direct zin in witlof. Veelal grijpen wij naar de klassieke witlofschotel met ham en kaas maar een variatie verwerkt in een quiche leek ons ook wel een leuk idee. En zie hier een heerlijke witlof quiche met ham en kaas. Wij vonden het niet persé nodig, maar voeg vooral voor wat extra pit een eetlepel grove mosterd toe. Deze hartige taart is super makkelijk om te maken en zet je zo op tafel. Ideaal voor een drukke doordeweekse dag en je de oven het meeste werk laat doen! Zowel warm als koud lekker.

Witlof quiche met ham en kaas

Witlof quiche met ham en kaas

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 37 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 g beenham reepjes
  • 125 g crème fraîche
  • 100 g geraspte kaas (belegen)
  • 6 plakken hartig taartdeeg
  • 4 stronken witlof
  • 4 eieren
  • 2 sjalotten
  • 1 el grove mosterd (optioneel)

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180-200 graden.
  • Maak 4 witlof stronken schoon door de buitenste bladen te verwijderen. Verwijder tevens de harde onderkant en kern.
  • Snijd 2 kleine sjalotten fijn en fruit kort aan in een scheutje olijfolie. Voeg 150 g hamreepjes toe en bak al omscheppend op matig vuur even mee.
  • Voeg de grof gesneden witlof toe en bak al omscheppend circa 5-7 minuten. Laat het geheel vervolgens goed uitlekken in een vergiet.
  • Klop in een mengkom 4 eieren los samen met 125 g crème fraîche (en optioneel 1 el grove mosterd). Meng vervolgens 100 g (belegen) geraspte kaas door het geheel. Voeg ook een goede snuf zout en peper toe.
  • Neem een quichevorm van ongeveer 26 cm (of springvorm), bedek deze met bakpapier en verdeel 6 (ontdooide) plakjes taartdeeg over de bodem en wanden. Prik gaatjes met een vork in de bodem. 
  • Verdeel het witlofmengsel over de taartbodem, bestrooi met peper en zout en giet het ei-kaasmengsel vervolgens over het geheel.
  • Plaats de quiche circa 40 minuten in de voorverwarmde oven of tot deze goudbruin is. Serveer (half)warm.

Quiche witlof ingrediëntenQuiche makenQuiche receptWitlof quiche met ham en kaasQuiche met witlof en hamHartige taart witlof

TIP

Smaakt deze witlof quiche naar meer? Maak dan ook eens een plaattaart met witlof!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

14 reacties

Marloes 12 oktober 2022 - 07:36

Deze ga ik zeker maken. Heb wel een vraag, bij mij wordt de bodem altijd zo zompig, wat kan ik hier aan doen?

Reply
SmaakMenutie 13 oktober 2022 - 10:42

Leuk Marloes! Zorg ervoor dat de groenten (in dit geval witlof) heel goed uitgelekt zijn en geen vocht meer bevatten (trek naar beneden). Dat zorgt al voor een minder zompige bodem. Geniet ervan!

Reply
Paula 13 oktober 2022 - 14:23

Naast het uitknijpen van de witlof helpt het ook als je de bodem bedekt met bloem of paneermeel.

Reply
Fransje Spiljard 12 december 2022 - 22:37

Ha Marloes,
Mijn ervaring is dat je de bodem “doorzeeft” met gaatjes prikken met een vork en dan geen zompige bodem meer hebt. Sinds ik dat doe heb ik er geen last meer van. Ook zou je de bakvorm, wat lager in de oven kunnen zetten.

Reply
Alma Goldbach 13 oktober 2022 - 20:02

Lijkt me heerlijk maar mag je de crème fraiche er ook uit laten , überhaupt helemaal geen melk of room

Reply
SmaakMenutie 14 oktober 2022 - 15:47

Ja hoor, ik zou dan wel een extra eitje toevoegen en wat meer kaas en eventueel een el bloem voor de stevigheid!

Reply
Marika 4 januari 2024 - 12:33

Hallo bedankt voor het lekkere recept😘

Reply
Nicole 17 oktober 2022 - 18:52

Vandaag gemaakt! Het was erg lekker, alleen mocht van ons de smaak van de mosterd wat meer aanwezig zijn. Dus maak hem zeker nog een keer en voeg dan iets meer mosterd toe.

Reply
Fransje Spiljard 12 december 2022 - 22:39

Wat een heerlijk recept!
Ik maak echter wel altijd het deeg zelf, dat vind ik lekkerder en dat is niet veel werk.

Reply
Hinke 22 december 2022 - 12:14

Bekleed je de wanden van de springvorm ook met taartdeeg?

Reply
SmaakMenutie 23 december 2022 - 11:06

Yes! Geniet ervan 🙂

Reply
Wil 3 januari 2024 - 21:30

Kan je ook bladerdeeg gebruiken ipv hartige taart deeg?

Reply
SmaakMenutie 4 januari 2024 - 11:09

Kan wel maar is wel minder lekker en stevig!

Reply
Coen 2 oktober 2024 - 13:37

Vandaag gegeten erg lekker voor herhaling vatbaar.

Reply