Home Erik's Asia Kip karahi

Kip karahi

Pakistaanse pittige en kruidige curry

door SmaakMenutie
Kip karahi

Een ontdekking

De tip voor het maken van dit overheerlijke Pakistaanse gerecht kwam van een lezer. Zelf hadden wij nog niet eerder van kip karahi gehoord, maar wat een ontdekking! Dit gerecht barst van de smaak en is verrassend eenvoudig te bereiden.

Pakistaanse kip

Wat is kip karahi?

Kip karahi is een populaire Pakistaanse curry die zijn naam dankt aan de ‘karahi’, de traditionele pan waarin het gerecht wordt bereid. Een karahi is een dikke, ronde en diepe kookpot die veel weg heeft van een de wok. Die we natuurlijk in de Aziatische keukens veelvuldig gebruiken (en natuurlijk nu ook gebruikt hebben). Het gerecht staat bekend om zijn rijke kruiden, intense smaken en de kenmerkende tomatensaus waarin de kip heerlijk suddert. Hoewel er vele varianten bestaan, wordt kip karahi doorgaans zonder veel vocht bereid, waardoor de saus een hele geconcentreerde en volle smaak krijgt. Net even wat anders dan veel andere gerechten uit die regio.

Kip karahi ingrediënten

De perfecte balans van kruiden

Voor onze versie van kip karahi hebben we ons laten inspireren door verschillende traditionele recepten en hier onze eigen draai aan gegeven. Na wat uitproberen hebben we de perfecte basis gevonden. En die basis bestaat uit malse kip, gepelde tomaten (uit blik) en gemberpasta, die samen een saus vormen. De unieke smaak komt van de juiste mix (en hoeveelheid) van specerijen. Wij gebruiken gemalen koriander, djintan (komijn), cayennepeper, kurkuma en garam masala. Deze kruiden zorgen voor een warme, kruidige en licht pittige smaak die heel kenmerkend is voor het gerecht. Om de saus extra romig te maken voegen we 2-3 eetlepels Griekse yoghurt toe, wat de smaken mooi in balans brengt.

Kip karahi maken
Zelfgemaakte gemberpasta

Afwerking en serveren

De finishing touch van kip karahi zit in de toppings. Een handje verse koriander, julienne gesneden gember en ringetjes lente-ui zorgen voor een frisse touch. Voor wie van extra pit houdt, kan een rode of groene peper in dunne ringetjes naar smaak worden toegevoegd. Serveer dit heerlijke gerecht simpelweg met wat witte rijst, knapperig naanbrood of zachte roti om de saus lekker op te nemen.

Chicken karagi

Snel en verrukkelijk

Weet je wat zo fijn is aan kip karahi? Je zet deze pittige en kruidige curry al binnen een half uur op tafel! Een ideaal gerecht voor wie snel een smaakvolle en authentieke maaltijd wil bereiden zónder uren in de keuken te staan. Of je nu een liefhebber bent van de Pakistaanse keuken of gewoon eens iets nieuws wilt proberen, kip karahi is een absolute aanrader die je vaker zal maken!

Kip karahi

Kip karahi

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 105 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 450 g kipdijfilet
  • 400 g gepelde tomaten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper (optioneel)
  • 1 bosje lente-ui
  • 3 el Griekse yoghurt
  • 2 tl garam masala
  • 1 tl djintan
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl kurkuma
  • Verse koriander
  • Verse gember (5 cm)
  • Naanbrood of roti(vellen)
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 450-500 g kipdijfilet in grove stukken. Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in de wok en bak de kip in enkele minuten al omscheppend bruin. De kip hoeft nog niet helemaal gaar te zijn.
  • Pers alvast 2 tenen knoflook en stamp met een vijzel een stukje gember van ca 3 cm tot pasta (je kan eventueel ook kant-en-klare gemberpasta gebruiken).
  • Voeg de knoflook en gember toe aan de kip en bak al omscheppend een minuutje mee.
  • Voeg nu 1 blik (400 g) gepelde tomaten toe. Zet het vuur wat lager en laat circa 10 minuten pruttelen. Geregeld even omscheppen. De saus zal behoorlijk indikken.
  • Voeg 1 tl gemalen koriander, 1 (flinke) tl djintan, 1 (kleine) tl cayennepeper, 1 tl kurkuma en 2 tl garam masala toe. Vermeng grondig door het geheel.
  • Voeg tot slot 2-3 el Griekse yoghurt toe en schep door het geheel. Laat nog even zachtjes pruttelen.
  • Snijd ondertussen een handje verse koriander fijn. Snijd ook een stukje gember julienne, een bosje lente-ui en een rode of groene peper in ringetjes (optioneel) en voeg naar smaak toe aan het geheel.
  • Serveer met witte rijst, naan of roti.

Kip karahi

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

23 reacties

Joop 28 december 2023 - 19:39

Heerlijk. Maar ik geef altijd graag een eigen draai aan de super recepten van onze vriendelijke heren smaakmenutie. Niks Pakistaans meer: de kip gaat in hapklare stukjes in de cajunkruiden max. 7 dagen in een afgesloten bakje marineren in de koelkast (<7'C). En nadat de wokgroente wat geslonken is, gaat er 1 tl van elk: koriander, basilicium, oregano en gember plus 2 el ketjap manis en 2 el vissaus er goed gemengd doorheen. Ik had geen garam masala dus werd dat 3 tl kerrie. Dan kun je de rode peper weglaten. Dat was wel even smaakschieten geblazen…

Reply
Trees 27 november 2022 - 09:57

Wat hebben jullie toch altijd heerlijke recepten. De meeste maak ik meteen en altijd plezier in de keuken en aan tafel.
Kijk al weer uit naar het volgende.

Reply
1 2 3