Home HoofdgerechtenZuurkoolschotel met gehakt

Zuurkoolschotel met gehakt

ideaal voor een doordeweekse dag

door SmaakMenutie
Zuurkoolschotel met gehakt en spekjes

Een echte (winterse) klassieker

Wanneer de temperaturen dalen, grijpen wij al snel naar ovenschotels. Ze geven een heerlijke geur in huis en je hebt meteen een volledige maaltijd in één schaal.

Deze zuurkoolschotel met gehakt en spekjes is zo’n gerecht dat we ieder jaar meerdere keren opnieuw maken. Het is een vertrouwd recept dat niet veel vraagt en toch altijd in de smaak valt. De combinatie van romige aardappelpuree, zuurkool, appel, spekjes en een beetje mosterd is echt een super lekkere combinatie.

Zuurkoolschotel met gehakt

Waarom zuurkool zo goed is

Zuurkool is fijngesneden witte kool die is gefermenteerd. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het betekent vooral dat de kool in aanraking komt met melkzuurbacteriën die de kool zachtzuur en fris maken. Dit proces bestaat al eeuwen en werd gebruikt om groente langer houdbaar te maken.

Zuurkoolschotel recept

Wat wij er ook zo fijn aan vinden, is dat zuurkool licht verteerbaar is. Bovendien bevat het vitamine C en goede bacteriën die kunnen bijdragen aan een gezonde darmflora. Zuurkool is dus niet alleen smakelijk in ovenschotels, maar ook best voedzaam.

Het gemak van een ovenschotel

Het fijne aan een ovenschotel is dat je al het werk vooraf doet. Zodra de schaal in de oven staat, kun jij mooi even op adem komen. Ideaal op een drukke dag. Deze schotel vraagt geen ingewikkelde handelingen. Terwijl de oven zijn werk doet, kun je de tafel dekken of alvast een kop warme thee drinken of lekker een glas wijn drinken. Bovendien kun je hem goed voorbereiden. Maak hem bijvoorbeeld ’s ochtends of de avond ervoor en zet hem later alleen nog in de oven. Zo staat het eten zó op tafel.

Zuurkoolschotel maken

Lagen met smaak

Voor deze schotel beginnen we met het koken van de aardappels voor een romige aardappelpuree. Wij maken die zelf met een scheutje melk, een klontje boter, nootmuskaat en wat verse bieslook. Het geeft net wat meer geur en kleur. Dan bakken we een ui glazig in de pan. Daar gaan spekreepjes en rundergehakt bij. We bakken het tot het mooi gekleurd is.

Zuurkoolschotel uit de oven

De stukjes appel voegen we daarna toe samen met de uitgelekte zuurkool. De appel geeft een lichte zoetheid die goed combineert met het hartige van de spekjes en het friszure van de kool. Alles goed omscheppen, zodat de smaken goed mengen. Vervolgens mengen we een bakje crème fraîche met een paar flinke theelepels grove mosterd. Dit roeren we door het geheel, wat zorgt voor een zachte basis met natuurlijk een klein zuurtje.

De schaal in de oven

We nemen een flinke ovenschaal en vullen de bodem met het zuurkoolmengsel. Daarbovenop komt de aardappelpuree. Met een vork trekken we mooie strepen in de puree. Dit geeft de bovenkant straks een mooi kleurtje in de oven. Vijfentwintig tot dertig minuten op 200-220 graden is vaak voldoende. Je ziet vanzelf dat de schotel licht begint te kleuren. En dan is het tijd om deze heerlijke zuurkoolschotel met gehakt en spekjes op te dienen!

Zuurkool ovenschotel
Zuurkoolschotel met gehakt en spekjes

Zuurkoolschotel met gehakt

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.5/5
( 257 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 900 g kruimige aardappelen
  • 500 g zuurkool
  • 300 g rundergehakt
  • 125 g spekreepjes
  • 125 g crème fraîche
  • 50 g roomboter
  • 1 zoete appel
  • 1 witte ui
  • 5 el melk
  • 3 tl grove mosterd
  • 1 tl nootmuskaat
  • Handje verse bieslook
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200-220 graden.
  • Schil circa 900 g aardappels (of gebruik een kant-en-klaar zakje) en kook de aardappels in 14-15 minuten in een laagje gezouten water gaar.
  • Laat ondertussen de zuurkool even goed uitlekken in een vergiet.
  • Snipper 1 ui en fruit deze in een scheutje olijfolie (of roomboter) even aan. Voeg 125 g spekjes toe en bak deze even mee.
  • Voeg nu 300 g rundergehakt toe en bak deze al omscheppend bruin. Voeg ook een goede snuf zout en peper toe.
  • Schil ondertussen 1 of 2 appels en snijd deze in kleine blokjes. Voeg toe aan het gehaktmengsel.
  • Voeg nu ook de uitgelekte zuurkool toe en schep alles goed door elkaar.
  • Zet het vuur wat zachter en meng ondertussen 125 g crème fraîche (1 bakje) met 2-3 flinke tl grove mosterd. Meng dit door het zuurkool-gehaktmengsel.
  • Giet de aardappels af en stamp tot een puree. Voeg voor een romige smaak een paar flinke klonten boter toe en 5 el melk. Voeg ook verse peper, een goede snuf zout en een kleine tl nootmuskaat toe. Meng tot slot een handje gesneden verse bieslook door het geheel.
  • Neem een ovenschaal en bedek de bodem met het zuurkoolmengsel. Bedek met de aardappelpuree en maak met een vork mooie strepen. Plaats nu 25-30 minuten in de oven tot het een mooi bruin kleurtje heeft. Eet smakelijk!

Zuurkoolschotel met gehakt en spekjes

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

25 reacties

Ab 3 januari 2023 - 18:12

Het gerecht smaakte heerlijk maar vonden wij iets te droog. Hoe kunnen we dit voorkomen?

Reply
SmaakMenutie 4 januari 2023 - 11:43

Je kan de aardappelpuree iets romiger maken door toevoeging van roomboter en/of warme melk

Reply
Anique 8 maart 2023 - 18:11

Dit gerecht staat vanavond voor de tweede keer bij ons op tafel. Heerlijk! Ik heb overigens het gehakt op smaak gebracht met paprikapoeder en er zit geraspte kaas als topping op onze schotel. Ook erg lekker moet ik zeggen. 😁

Reply
Muks 13 november 2023 - 17:18

Echt de beste die ik ook gegeten heb! Zuur van de kool, zoet van de appel, zout van het vlees, heerlijk!

Reply
Hennie 26 februari 2024 - 18:39

Ik heb redelijk was van de zuurkoolmix over….kan ik dat invriezen zodat ik er alleen nog maar aardappelpuree hoef bij te maken?

Reply
SmaakMenutie 27 februari 2024 - 10:26

Ja ik denk het wel hoor!

Reply
Diana 1 juni 2024 - 19:58

Wij vonden het lekker,prima gerecht!

Reply
1 2 3

Reacties