Home Gastblog Zo maak je gerechten net wat gezonder

Zo maak je gerechten net wat gezonder

door SmaakMenutie

Een gezonde(re) versie van jouw favoriete lekkernij

Annemiek van gezondheidsplatform Nutribites blogt over gezond eten en leven. Special voor SmaakMenutie heeft ze een artikel geschreven hoe je met een paar simpele aanpassingen jouw favoriete lekkernij gezonder maakt, zoals bijvoorbeeld een gezonde vervanging voor suiker.

door Annemiek van der Krogt

Pizza, patat en muffins zijn heerlijk, maar staan helaas niet bekend als het gezondste lekkernijen die er bestaan. Daar kun jij wat aan doen! Binnen een handomdraai tover jij je favoriete maaltijd, gebakje of borrelhapje om in een gezonde versie!

Mini pizza's

Mini pizza’s

Als je courgette kiest als bodem voor deze mini-pizza, dan skip je snelle koolhydraten en dat is gezond voor je gewicht. Gebruik je ricotta van schapenmelk in plaats van mozzarella van buffel- of koemelk, dan is dat prettig voor je darmen. 

In plaats van chorizo kun je gerookt paprikapoeder of paprikapoeder choricero gebruiken. Dan krijg je dezelfde kruidig-pittige smaak als chorizoworst, maar dan zonder de extra calorieën en minder gezonde stoffen die in varkensvlees kunnen zitten.


Ovenfrietjes met Parmezaanse kaas

Ovenfrietjes met kaas en kruiden

Als je van friet houdt in combinatie met kaas en lekkere kruiden, gebruik dan voor dit recept zoet aardappel in plaat van de gewone pieper. Zoete aardappel bevat meer vezels dan gewone aardappels, waardoor je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. Dat is goed voor je gezondheid. Laat de frietjes 15 minuten langer in de oven om ze lekkere knapperig te krijgen.

Gebruik je in dit recept nog fetakaas in plaats van Parmezaanse kaas, dan maak je je darmen blij. Fetakaas is namelijk gemaakt van schapen- of geitenmelk en dat is gemakkelijker verteerbaar dan kaas van koemelk.

Als je kokosolie door de frietjes mengt in plaats van olijfolie, dan krijg je met dit recept enkel gezonde vetten binnen. Kokosolie is namelijk goed bestand tegen hitte en bevat gezonde vetzuren als laurinezuur en middellange ketenvetzuren (MCT’s). Olijfolie die bewerkt is om verhit te kunnen worden, bevat weinig gezonde vetzuren.


Zelf broodje hamburger maken

Broodje hamburger

Een broodje hamburger hoeft helemaal niet ongezond te zijn. Als je twee gegrilde portobello’s gebruikt voor het broodje, voor de hamburger mager rundergehakt kiest en het paneelmeel weglaat, heb je al een gezonde versie.

De portobello’s grill je door een beetje kokosolie in een grillpan te verwarmen en de paddenstoelen hier 10 minuten in te bakken. Met een beetje sesamzaad erop lijken ze net echte hamburgerbroodjes.

Op het ‘broodje’ gebruik je suikervrije ketchup, zure augurk en rosbief of rookvlees in plaats van ontbijtspek. Je kunt ervoor kiezen om geiten- of schapenkaas te gebruiken in plaats van Cheddar cheese. Deze kaassoorten zijn vriendelijk voor de darmen.


Pad Thai

Pad thai

Dit typisch Thaise gerecht is zeker niet ongezond te noemen, want het zit boordevol groenten. Toch kun je het net wat gezonder maken als je in plaats van noedels gebruikmaakt van courgetti. Dan krijg je lekker veel vezels en minder koolhydraten binnen.

Als je het gerecht wilt zoeten, kun je stevia toevoegen in plaats van suiker. Zo krijg je geen snelle koolhydraten en calorieën binnen en geniet je toch van een lekker zoet smaakje. Stevia is veel zoeter dan suiker, dus houd daar rekening mee als je het toevoegt. Zo komt 1 eetlepel suiker overeen met 3 tot 5 druppels stevia.


Blueberry muffins

Blueberry muffins

Een heerlijke lekkernij die ook nog eens heel gezond kan zijn als je de bloem, suiker, melk, olie en boter vervangt door 200 gram havermeel en 3 bananen. Haver is glutenvrij, waardoor dit graan de darmen niet belast. 

Daarnaast bevat haver opvallend veel eiwitten, gezonde koolhydraten en vezels. Dit zijn allemaal voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft voor een goede gezondheid. Bananen leveren eveneens veel vezels en daarnaast gezonde mineralen. Bovendien geven ze de muffins een aangename zoete smaak.

Voor de consistentie voeg je aan dit recept drie eieren toe in plaats van één ei. Zo krijg je meteen lekker veel gezonde eiwitten binnen. Geniet ervan!