Home Brunch en lunch Tonijnsalade

Tonijnsalade

heerlijk op een stokbroodje of toast

door SmaakMenutie
Zelf tonijnsalade maken

Supersnel en smaakvol

Op zoek naar een snelle, makkelijke én lekkere tonijnsalade?

Deze romige salade staat binnen tien minuten op tafel en is ideaal als lunchsalade op een stokbroodje, toast of als vulling in een avocado. Perfect voor als je weinig tijd hebt, maar toch iets vers en smakelijks op tafel wilt zetten.

Tonijn salade

Boordevol eiwitten

Bliktonijn is een echte uitkomst in je voorraadkast. Het is lang houdbaar, meteen klaar voor gebruik en zit boordevol eiwitten. Ideaal dus voor drukke dagen waarop je snel iets voedzaams in elkaar wilt flansen. Kies voor tonijnstukken in water of (olijf- of zonnebloem)olie, afhankelijk van je voorkeur. Laat het blikje goed uitlekken voordat je aan de slag gaat; zo krijg je een lekkere, smeuïge salade zonder dat het te nat wordt.

Tonijnsalade maken

Een paar simpele ingrediënten

De basis van deze tonijnsalade is echt heel eenvoudig. Een uitgelekt blikje tonijn vormt natuurlijk de basis van het recept. Daarbij komt de frisse en tikkie scherpe fijngesnipperde rode ui en vervolgens de romigheid van twee flinke lepels mayonaise. Een klein lepeltje scherpe mosterd (of mierikswortel) zorgt voor net dat beetje pit. Een paar fijngehakte augurkjes geven een lekkere bite, en met wat verse bieslook erdoor is het helemaal af. Alles even mengen en je hebt een salade die heerlijk in balans is. Maar pas de hoeveelheden gerust aan naar je eigen voorkeur.

Tonijnsalade

Serveer het zoals jij wil

Deze salade is heerlijk op een royaal belegde boterham of op een vers stokbroodje. Liever iets anders dan brood? Vul eens een halve avocado met de salade voor een koolhydraatarme lunch of als basis voor deze gezonde tonijnwrap. Ook lekker als vulling in een wrap of op een geroosterde volkorencracker.

Gevulde avocado
Serveer met avocado als koolhyraatarme lunch

Kortom: met één simpel blikje tonijn zet je in no-time een veelzijdige en verrassend lekkere maaltijd op tafel. Perfect voor thuis, onderweg of zelfs voor een picknick. Eenvoudig, snel én altijd goed!

Zelf tonijnsalade maken

Tonijnsalade

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.5/5
( 152 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 blikje tonijnstukken (160 g)
  • 1/2 rode ui
  • 2 el mayonaise
  • 1 tl Dijon mosterd
  • Paar kleine augurkjes
  • Handje bieslook (optioneel)

Zo maak je het

  • Laat 1 blikje tonijnstukken uitlekken en snipper een halve rode ui heel fijn. Meng de ui bij de tonijn en voeg 2 el mayonaise toe en 1 tl mosterd. Meng het geheel goed door elkaar.
  • Snijd een paar kleine augurkjes in kleine blokjes en voeg deze toe aan het geheel. Meng goed door elkaar.
  • Voeg tot slot wat fijngesneden verse bieslook toe en maak op smaak met peper.

Zelf tonijnsalade maken

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

22 reacties

Bas verhoef 13 december 2020 - 11:24

1/2 gekookte grote aardappel erbij..✌?

Reply
Jess 6 januari 2021 - 12:51

Hoelang kan je dit bewaren in de koelkast?

Reply
SmaakMenutie 6 januari 2021 - 16:01

Hoi Jess, maximaal 2-3 dagen!

Reply
Dennis 18 januari 2021 - 00:21

Je maakt het echt lekker met een twee theelepels tomatenketchup en een goede scheut worcestersaus!

Reply
SmaakMenutie 18 januari 2021 - 11:30

Klinkt ook lekker Dennis, thanks voor de tip!

Reply
Yvonne 26 januari 2021 - 12:25

Feitelijk hebben jullie het over uitlekgewicht 112 gr tonijn toch?

Reply
SmaakMenutie 26 januari 2021 - 12:33

Yes! 🙂

Reply
Leendert 9 juni 2023 - 16:30

Waarom staat er geen vissalade in het progam.

Reply
Soraya 21 februari 2021 - 17:56

super lekker maar misschien kan je het beter met mayonise maken dat is de marrokaanse manier

Reply
SmaakMenutie 22 februari 2021 - 09:07

Wij gebruiken ook Mayonaise Soraya 🙂

Reply
S Donker 12 maart 2021 - 17:21

Ik doe er ook nog een gekookt eitje door!

Reply
SmaakMenutie 13 maart 2021 - 14:42

Lekker, goed idee!

Reply
Evelyne 5 april 2021 - 09:24

Ook voor 1e paasdag gemaakt, wij hadden zelf een garnalencocktail (familierecht) maar die lust onze zoon niet. Dus voor hem deze gemaakt. Makkelijk. En snel te maken, idd nog beetje Worcester sauce toegevoegd.

Reply
SmaakMenutie 6 april 2021 - 11:07

Wat lekker Evelyne! (garnalencocktail overigens ook 🙂 )

Reply
Wim en Ineke den Edel 6 april 2021 - 12:37

Wij hebben de tonijnsalade gemaakt…….werkelijk overheerlijk! Echt superlekker, jammie jammie

Reply
SmaakMenutie 6 april 2021 - 15:09

Leuk te horen Wim en Ineke! Fijn dat jullie ervan genoten hebben 🙂

Reply
Adrie Barnhard 16 maart 2025 - 20:40

Wim en Ineke, Zijn jullie Wim en Ineke, waarvan Ineke bij Centrum Staal in Rotterdam heeft gewerkt, voor Cees Bijl?? Doris, Angela en ik zoeken je…

Reply
Helna 27 juni 2021 - 16:57

Is heerlijk maar heb wel wat meer mayonaise gebruikt. Maakt het wat smeuïger

Reply
SmaakMenutie 28 juni 2021 - 10:28

Lekker Helna, meer mayo wordt inderdaad smeuïger 😉

Reply
Cynthia 28 september 2021 - 09:17

Kleine blokjes appel doe ik er vaak doorheen, erg lekker fris!

Reply
Anneke 28 oktober 2022 - 13:13

Echt heerlijk deze salade.
doe er zelf geen mosterd door maar wat ketchup en klein geraspt stukje appel.

Reply
Tino Oudijk 13 januari 2024 - 18:14

Wederom weer een super lekkere salade.
Wel iets teveel mosterd gebruikt. Moet volgens mij een kleine theelepel zijn.

Reply