Guacamole

Mexicaanse smeuïge dip

door SmaakMenutie
Guacamole

Zoals bij de Mexicaan

Guacamole is inmiddels niet meer weg te denken uit onze keukens.

Waar het vroeger nog echt een exotische dip was die we alleen in Mexicaanse restaurants proefden, staat het nu steeds vaker bij ons thuis op tafel. Supermarkten spelen daar slim op in met kant-en-klare guacamolepakketten.

Guacamole ingrediënten

Heel handig, want je krijgt direct alles wat je nodig hebt. Toch merken wij dat onze eigen verhoudingen nét iets beter in balans zijn. Bovendien geeft het zelf snijden en mengen een smaak die dichterbij de authentieke Mexicaanse versie komt.

Het geheim

We horen vaak dat guacamole gepureerd of geprakt wordt, maar wij zijn ervan overtuigd dat juist het snijden voor de beste structuur zorgt. Door de avocado, tomaat, sjalot, rode peper en knoflook superfijn te snijden, blijven er kleine stukjes zichtbaar.

Taco's met gehakt
Serveer guacamole lekker bij taco’s

Dat maakt het geheel frisser en minder zwaar. Besprenkel alles met wat vers limoensap en de smaken komen direct tot leven. Het resultaat? Een guacamole die precies doet denken aan die ene schaal die je bij een Mexicaanse taquería krijgt. Serveer het met tortillachips, nacho’s of gebruik het als frisse topping op taco’s met gehakt of bijvoorbeeld wraps.

Een stukje geschiedenis

Guacamole vindt zijn oorsprong in Mexico en werd al in de tijd van de Azteken gegeten. Het woord komt van het Nahuatl (de taal van de Azteken), waarin ahuacatl “avocado” betekent en molli “saus”. Het is dus letterlijk een avocadosaus.

Wat ooit een eenvoudig gerecht van slechts avocado en zout was, groeide in de loop der eeuwen uit tot de rijke variatie die we nu kennen. Vandaag de dag voegt bijna iedereen er zijn eigen draai aan toe, met tomaat, ui, knoflook en rode peper. En dat maakt guacamole misschien wel zo geliefd: het is eenvoudig, maar altijd vol smaak.

De kracht van avocado’s

Naast de smaak is er nóg een reden waarom wij graag guacamole maken: avocado’s zijn namelijk ontzettend voedzaam. Ze zitten vol gezonde vetten, voornamelijk onverzadigde vetten, die een positief effect kunnen hebben op je cholesterol. Daarnaast bevatten ze veel vezels, wat goed is voor je spijsvertering en het zorgt ook nog eens voor een langdurig verzadigd gevoel.

Guacamole dipsaus

Avocado’s zijn ook rijk aan vitamines en mineralen, zoals kalium, vitamine K, vitamine E en foliumzuur. Kortom, een avocado is niet alleen romig en smaakvol, maar ook een mooie aanvulling op een gebalanceerd eetpatroon.

Lekker bij (bijna) alles

Wat wij zo fijn vinden aan guacamole, is dat het zich moeiteloos aanpast aan elke gelegenheid. Voor een snelle snack scheppen we het gewoon in een schaaltje naast een kom knapperige tortillachips. Voor een uitgebreide maaltijd leggen we een royale lepel guacamole bovenop onze zelfgemaakte nacho’s met gehakt en gesmolten kaas. En ook bij een zomerse barbecue of Mexicaanse avond doet guacamole het altijd goed.

Guacamole

Guacamole

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 39 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 2 avocado's
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tomaat
  • 1 rode peper
  • 1 limoen
  • 1 sjalot
  • Tortilla chips (optioneel)

Zo maak je het

  • Snijd 1 grote tomaat in hele kleine blokjes. Verwijder de zaadlijsten. Doe alles in een ruime mengkom.
  • Snijd 1 sjalot, 2 tenen knoflook en 1 kleine rode peper ragfijn en voeg toe aan de tomatenblokjes.
  • Snijd 2 avocado's in de lengte doormidden en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees over de lengte en breedte (in de schil) in hele kleine stukjes. Verwijder het vruchtvlees met een lepel uit de schil en voeg toe aan de kom.
  • Besprenkel het geheel met het sap van een 1/2 limoen en voeg tevens een snuf zout en peper toe. Meng alles grondig maar voorzichtig door elkaar. Voeg naar smaak de rest van de limoensap toe.

Guacamole

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

8 reacties

Linda van Gestel 29 januari 2018 - 13:18

Als ik deze hoeveelheid ingrediënten gebruik, hoeveel heb ik dan uiteindelijk als bereid product?
Ik heb organiseer binnenkort een borrel en verwacht ongeveer 100 mensen. Nou wil ik dit op tafel zetten met nacho’s erbij. Hoeveel zal ik dan van alles nodig hebben?

Reply
SmaakMenutie 29 januari 2018 - 18:53

Hallo Linda, zo dat zijn aardig wat mensen! Je hebt ongeveer 300 gr bereid product. Maar ik kan je zeggen dat mensen gemiddeld meer guacamole nemen dan bij de standaard kant-en-klare potjes. Omdat deze grover én veel lekkerder is. Maar ik ga er vanuit dat je meerdere hapjes hebt, dus laten we zeggen deze hoeveelheid keer 10? Reken trouwens ook op flink wat snijwerk 😉 Maar ook flink wat complimenten van je gasten! Succes!

Reply
Jos 9 november 2019 - 16:07

Ik maak deze versie al jaren, maar vond hem in het begin altijd wat te vochtig. De laatste tijd haal ik de zaadjes uit de tomaat en gebruik alleen het vlees, en voeg geraspte limoenzest toe, in plaats van het sap. Hierdoor wordt de guacemole veel minder klef.
Enne… Een snufje komijn maakt het helemaal af! De avocadopit erin tegen verkleuring en smullen maar!

Reply
SmaakMenutie 11 november 2019 - 14:02

Bedankt voor de goede tip Jos!

Reply
Hester 20 mei 2021 - 20:12

Vanavond gemaakt, en alles is opgegaan, met 2 personen 😁.

Reply
SmaakMenutie 21 mei 2021 - 10:10

Leuk om te horen Hester! Fijn jullie ervan genoten hebben 🙂

Reply
Chantal 7 november 2022 - 19:06

Hij was heerlijk👏🏼
Gegeten bij de tortilla’s

Reply
Anja 11 april 2025 - 18:35

Zalig al een paar keer gemaakt!

Reply

Reacties