Een gouden combinatie
Wellicht doet deze frisse zalmtartaar met avocado je denken aan onze klassieke avocado-garnalencocktail. En dat is niet zo gek, want de basis van dit recept is vrijwel hetzelfde: romige avocado op smaak gebracht met frisse limoen.
Maar deze variant krijgt een verrassende twist dankzij de rauwe zalm, die we kort laten marineren in een smaakvolle mix van Aziatische ingrediënten. Perfect als voorgerecht, lichte lunch of feestelijk hapje tijdens een diner.
Avocado en vis zijn sowieso een gouden combinatie. Want naast zalm en garnalen is avocado ook prima te combineren met bijvoorbeeld tonijn, zoals in deze tonijntartaar met avocado en mango.
Een marinade met pit
Voor de zalmtartaar starten we met de marinade. Meng een halve rode peper (zonder zaadjes voor minder pit) en een fijn gesneden sjalotje met olijfolie, sojasaus, gembersiroop en limoensap. Snijd de rauwe zalmfilet in kleine blokjes en schep deze voorzichtig door de marinade. Laat dit minimaal 15 minuten in de koelkast staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Romige avocado als frisse tegenhanger
Terwijl de zalm marineert, snijden we de avocado in grove blokjes. Meng deze in een kom met het sap van een halve limoen en een eetlepel mayonaise. Dit zorgt voor een romige, frisse tegenhanger van de zalm. Voor extra pit voeg je wat versgemalen zwarte peper toe. Wanneer de zalm klaar is, mengen we nog een eetlepel mayonaise en een handje fijngehakte verse bieslook door de marinade voor een mooie balans tussen fris, een tikkie romig en mild pittig.
Opmaken
Gebruik een kookring om de tartaar netjes op te maken. Begin met een laag van de avocado en schep daar bovenop de gemarineerde zalm. Druk het geheel lichtjes aan en verwijder voorzichtig de ring. Garneer met nog wat verse bieslook of eventueel wat sesamzaadjes om het helemaal af te maken. Serveer met krokante toast of dunne plakjes geroosterd zuurdesembrood.
Gezond én smaakvol
Deze zalmtartaar is niet alleen een feestje op je bord, maar ook een boost voor je gezondheid. Rauwe zalm is namelijk rijk aan omega-3 vetzuren, die ontstekingsremmend werken en goed zijn voor je hart en hersenen. Daarnaast bevat zalm hoogwaardige eiwitten en essentiële vitamines zoals B12 en D.
Avocado is een bron van gezonde vetten, vezels en antioxidanten. Samen zorgen ze voor een voedzame, vullende én smaakvolle maaltijd die ook nog eens licht verteerbaar is. Ideaal toch?
5 reacties
Echt heerlijk! We hebben er van genoten. Simpel recept maar verrassend lekker, daar houden we van 🙂
Kan je de zalm van tevoren maken? Eventueel in de ochtend.
Dat kan hoor! Bewaar het dan wel afgedekt in de koelkast 🙂
Ik heb dit gerecht nu 2x gemaakt, we vinden het heerlijk. Lekker fris.
De eerste keer waren we eters en ook die vonden het heel lekker
Zoals iedere dag ’n heerlijk recept!