Home Brunch en lunch Zalmtartaar met avocado

Zalmtartaar met avocado

als (light) lunch met wat toast of als voorgerecht!

door SmaakMenutie
Zalmtartaar met avocado

Een gouden combinatie

Wellicht doet deze frisse zalmtartaar met avocado je denken aan onze klassieke avocado-garnalencocktail. En dat is niet zo gek, want de basis van dit recept is vrijwel hetzelfde: romige avocado op smaak gebracht met frisse limoen.

Maar deze variant krijgt een verrassende twist dankzij de rauwe zalm, die we kort laten marineren in een smaakvolle mix van Aziatische ingrediënten. Perfect als voorgerecht, lichte lunch of feestelijk hapje tijdens een diner.

Zalmtartaar recept

Avocado en vis zijn sowieso een gouden combinatie. Want naast zalm en garnalen is avocado ook prima te combineren met bijvoorbeeld tonijn, zoals in deze tonijntartaar met avocado en mango.

Een marinade met pit

Voor de zalmtartaar starten we met de marinade. Meng een halve rode peper (zonder zaadjes voor minder pit) en een fijn gesneden sjalotje met olijfolie, sojasaus, gembersiroop en limoensap. Snijd de rauwe zalmfilet in kleine blokjes en schep deze voorzichtig door de marinade. Laat dit minimaal 15 minuten in de koelkast staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Zalmtartaar maken

Romige avocado als frisse tegenhanger

Terwijl de zalm marineert, snijden we de avocado in grove blokjes. Meng deze in een kom met het sap van een halve limoen en een eetlepel mayonaise. Dit zorgt voor een romige, frisse tegenhanger van de zalm. Voor extra pit voeg je wat versgemalen zwarte peper toe. Wanneer de zalm klaar is, mengen we nog een eetlepel mayonaise en een handje fijngehakte verse bieslook door de marinade voor een mooie balans tussen fris, een tikkie romig en mild pittig.

Opmaken

Gebruik een kookring om de tartaar netjes op te maken. Begin met een laag van de avocado en schep daar bovenop de gemarineerde zalm. Druk het geheel lichtjes aan en verwijder voorzichtig de ring. Garneer met nog wat verse bieslook of eventueel wat sesamzaadjes om het helemaal af te maken. Serveer met krokante toast of dunne plakjes geroosterd zuurdesembrood.

Zalmtartaar avocado

Gezond én smaakvol

Deze zalmtartaar is niet alleen een feestje op je bord, maar ook een boost voor je gezondheid. Rauwe zalm is namelijk rijk aan omega-3 vetzuren, die ontstekingsremmend werken en goed zijn voor je hart en hersenen. Daarnaast bevat zalm hoogwaardige eiwitten en essentiële vitamines zoals B12 en D.

Avocado is een bron van gezonde vetten, vezels en antioxidanten. Samen zorgen ze voor een voedzame, vullende én smaakvolle maaltijd die ook nog eens licht verteerbaar is. Ideaal toch?

Zalmtartaar met avocado

Zalmtartaar met avocado

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.7/5
( 27 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 170 g zalmfilet
  • 2 avocado’s
  • 1 sjalot
  • 1 limoen
  • 1/2 rode peper
  • 2 el olijfolie
  • 2 el mayonaise
  • 1 el sojasaus
  • 1 el gembersiroop
  • Verse bieslook

Zo maak je het

  • Snijd een 1/2 rode peper en 1 kleine sjalot ragfijn. Doe in een mengkommetje en voeg 2 el olijfolie toe samen met 1 el sojasaus, 1 el gembersiroop en het sap van een 1/2 limoen. Meng goed door elkaar.
  • Snijd 170 g zalmfilet (van goede kwaliteit) in kleine blokjes. Meng de zalm voorzichtig door de marinade. Zet minimaal 15 minuten weg in de koelkast.
  • Snijd 2 (eet)rijpe avocado’s in grove stukken en doe in een mengkom. Besprenkel met het sap van een 1/2 limoen en meng door elkaar. Meng ook 1 el mayonaise door het geheel en bestrooi met een snuf zout en peper.
  • Haal de gemarineerde zalm uit de koeling en meng voorzichtig 1 el mayonaise door het geheel. Meng tevens een handje fijngehakte bieslook door de zalm.
  • Neem -als je die hebt- een kookring en vul met de helft van de avocado. Voeg de helft van de zalm toe en maak af met wat verse bieslook. Serveer met toast.

Zalmtartaar met avocado

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

5 reacties

Jolanda 14 augustus 2022 - 13:47

Echt heerlijk! We hebben er van genoten. Simpel recept maar verrassend lekker, daar houden we van 🙂

Reply
Lisa 17 augustus 2022 - 09:53

Kan je de zalm van tevoren maken? Eventueel in de ochtend.

Reply
SmaakMenutie 17 augustus 2022 - 16:55

Dat kan hoor! Bewaar het dan wel afgedekt in de koelkast 🙂

Reply
René Tom 24 augustus 2022 - 17:54

Ik heb dit gerecht nu 2x gemaakt, we vinden het heerlijk. Lekker fris.
De eerste keer waren we eters en ook die vonden het heel lekker

Reply
Wim 4 mei 2025 - 15:50

Zoals iedere dag ’n heerlijk recept!

Reply