De klassieker der klassiekers
Zodra het aspergeseizoen begint, weten wij het wel: tijd voor dé klassieker onder de aspergegerechten – witte asperges met ham en botersaus, oftewel à la Flamande (op z’n Vlaams).
Een bord vol comfort food met verse krieltjes, romige botersaus, een zachtgekookt eitje en een paar plakken (been)ham. Het is een gerecht waar we echt naar uitkijken als de lente is begonnen.
Perfect gegaarde asperges
Goede witte asperges zijn zacht en vol van smaak, maar nog wel met een klein beetje beet. Hoe weet je of ze goed zijn? Heel simpel: prik erin met de punt van een scherp mes – als dat soepel gaat, zijn ze klaar. Of leg een asperge op een vork: buigt ‘ie lichtjes door, dan zit je goed. De kooktijd hangt af van de dikte, dus gewoon even testen tussendoor. Liever wat vaker checken dan te lang door laten koken. En het helpt natuurlijk als ze allemaal ongeveer even dik zijn.
Zelfgemaakte botersaus: easy!
De botersaus maken we natuurlijk zelf. Laat 125 gram roomboter op laag vuur smelten. Je ziet dan vanzelf een witte waas (de melkbestanddelen) naar de bodem zakken. Schenk de heldere boter vervolgens heel rustig door een fijn zeefje met een stevig stukje keukenpapier erin. Voilà: geklaarde boter! Voeg er een snufje nootmuskaat aan toe en naar smaak wat zout en peper. Wederom, geen pakjes of zakjes nodig! Dit is puur en simpel, en geloof ons, echt véél lekkerder.
Gezond en lekker
Witte asperges zijn niet alleen een delicatesse (ze worden niet voor niets het witte goud genoemd), maar ook hartstikke gezond. Ze zitten boordevol vitamines (zoals vitamine C, E en K), antioxidanten en foliumzuur. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën en veel vezels, wat goed is voor de spijsvertering. En wist je dat asperges ook bekend staan als een natuurlijke vochtafdrijver? Perfect dus voor een lichte, frisse maaltijd die tegelijkertijd luxe aanvoelt.
Serveer je asperges met verse krieltjes (liefst zelf geschild en gekookt), een zacht eitje, goede ham en wat verse peterselie eroverheen, dan heb je een maaltijd waar je U tegen zegt. Simpel en ongelooflijk lekker. Genieten maar!
10 reacties
Hoewel het recept vrij traditioneel is, ging er toch een wereld voor mij open. Ik was zo’n persoon die het sausje nog steeds (vanaf nu verleden tijd 🙂 maakte a.d.h.v. de kant en klare poeders. Nooit geweten dat enkel roomboter met een snufje nootmuskaat een nog lekkerder sausje oplevert! Overigens mijn complimenten voor de prachtige foto’s bij de recepten, maken jullie deze zelf?
Goed om te horen Marcel! Fijn dat we je hebben kunnen overtuigen om het zélf te maken. Het is zo eenvoudig en zoveel lekkerder. Maar veel mensen weten dat niet. Bedankt voor het mooie compliment! Yes, deze maken we zelf 🙂 Groet, team SmaakMenutie
Ben benieuwd wij gaan het morgen eten met patat of zoete aardappel verheug me erop.
Lekker Dini! Vielen ze in de smaak? 🙂
Vanavond maken, alleen met gerookte zalm erbij mmmmmmmmm, nu al zijn in.
Weer bedankt voor het recept.
Groet Henny
Ook heerlijk Henny!
1e Asperges in huis gehaald. Wat wordt het:aspergesoep of dit recept (wil het ooit eens zelf traditioneel maken ipv alleen eten in restaurant)? Jullie laten het easypeasy lijken. Ben bang dat t gewoon volgende week weer asperges kopen wordt. Bedankt voor het recept!
Haha leuk! Het is ook easypeasy als je de juiste handelingen volgt. Geniet van dit witte goud! 🙂
Ik heb bij de Lydl in Malaga spaanse witte asperges a1 kwaliteit gevonden uit Navarra voor 3,99 een pond. Ze waren fantastisch ,de boterjus was een goeie tip. Ik geef jullie site door in heel Andalusie. Groeten van Walter en Dick.
Haha leuk dat onze recepten Andalusië bereiken! Fijn dat de (Spaanse) witte asperges in de smaak vielen 🙂