Home <30 minuten Witte asperges met ham en botersaus

Witte asperges met ham en botersaus

à la Flamande

door SmaakMenutie
Witte asperges met ham en botersaus

De klassieker der klassiekers

Zodra het aspergeseizoen begint, weten wij het wel: tijd voor dé klassieker onder de aspergegerechten – witte asperges met ham en botersaus, oftewel à la Flamande (op z’n Vlaams).

Een bord vol comfort food met verse krieltjes, romige botersaus, een zachtgekookt eitje en een paar plakken (been)ham. Het is een gerecht waar we echt naar uitkijken als de lente is begonnen.

Asperges met ham

Perfect gegaarde asperges

Goede witte asperges zijn zacht en vol van smaak, maar nog wel met een klein beetje beet. Hoe weet je of ze goed zijn? Heel simpel: prik erin met de punt van een scherp mes – als dat soepel gaat, zijn ze klaar. Of leg een asperge op een vork: buigt ‘ie lichtjes door, dan zit je goed. De kooktijd hangt af van de dikte, dus gewoon even testen tussendoor. Liever wat vaker checken dan te lang door laten koken. En het helpt natuurlijk als ze allemaal ongeveer even dik zijn.

Witte asperges met ham recept

Zelfgemaakte botersaus: easy!

De botersaus maken we natuurlijk zelf. Laat 125 gram roomboter op laag vuur smelten. Je ziet dan vanzelf een witte waas (de melkbestanddelen) naar de bodem zakken. Schenk de heldere boter vervolgens heel rustig door een fijn zeefje met een stevig stukje keukenpapier erin. Voilà: geklaarde boter! Voeg er een snufje nootmuskaat aan toe en naar smaak wat zout en peper. Wederom, geen pakjes of zakjes nodig! Dit is puur en simpel, en geloof ons, echt véél lekkerder.

Gezond en lekker

Witte asperges zijn niet alleen een delicatesse (ze worden niet voor niets het witte goud genoemd), maar ook hartstikke gezond. Ze zitten boordevol vitamines (zoals vitamine C, E en K), antioxidanten en foliumzuur. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën en veel vezels, wat goed is voor de spijsvertering. En wist je dat asperges ook bekend staan als een natuurlijke vochtafdrijver? Perfect dus voor een lichte, frisse maaltijd die tegelijkertijd luxe aanvoelt.

Witte asperges met ham krieltjes en botersaus

Serveer je asperges met verse krieltjes (liefst zelf geschild en gekookt), een zacht eitje, goede ham en wat verse peterselie eroverheen, dan heb je een maaltijd waar je U tegen zegt. Simpel en ongelooflijk lekker. Genieten maar!

Witte asperges met ham en botersaus

Witte asperges met ham, krieltjes en botersaus

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.6/5
( 49 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g witte asperges
  • 500 g (voorgekookte) krieltjes
  • 150 g gegrilde beenham
  • 125 g ongezouten roomboter
  • 2 eieren
  • 1/2 tl nootmuskaat (optioneel)
  • Verse peterselie

Zo maak je het

  • Schil 500 g witte asperges met een dunschiller en verwijder 2 cm van de onderkant. Breng een laagje water aan de kook en kook de asperges circa 10 minuten. Laat daarna nog enkele minuten rusten met het vuur uit.
  • De asperges zijn klaar als je er met een mes eenvoudig doorheen prikt. Of als je een asperges op een vork legt en hij buigt lichtjes door. Het is afhankelijk van de dikte hoe lang je ze moet koken. Gewoon even testen tussendoor!
  • Kook ondertussen de krieltjes in een laagje (gezouten) water eveneens ongeveer 20 minuten. Maar je kan natuurlijk ook gebakken krieltjes of schijfjes erbij serveren.
  • Kook ondertussen ook 2 eieren zacht in een minuut of 4-5.
  • Het botersausje is super simpel. Neem een steelpannetje en laat 125 g roomboter op laag vuur smelten. Niet roeren, gewoon laten smelten. De witte 'drap' zakt naar onderen.
  • Schenk de boter nu langzaam door een zeefje met een stuk (stevig) keukenpapier. De witte drap blijft achter. Voeg eventueel nog een snuf nootmuskaat door de boter. Voeg ook een snuf zout en peper toe.
  • Neem een bord en verdeel de helft van de ham, asperges en krieltjes over de borden. Voeg een gehalveerd eitje toe per bord en schenk de warme botersaus over het geheel. Maak af met vers gehakte (krul)peterselie. Mmmm!

Witte asperges met ham en botersaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

10 reacties

Marcel 2 mei 2019 - 16:41

Hoewel het recept vrij traditioneel is, ging er toch een wereld voor mij open. Ik was zo’n persoon die het sausje nog steeds (vanaf nu verleden tijd 🙂 maakte a.d.h.v. de kant en klare poeders. Nooit geweten dat enkel roomboter met een snufje nootmuskaat een nog lekkerder sausje oplevert! Overigens mijn complimenten voor de prachtige foto’s bij de recepten, maken jullie deze zelf?

Reply
SmaakMenutie 6 mei 2019 - 12:36

Goed om te horen Marcel! Fijn dat we je hebben kunnen overtuigen om het zélf te maken. Het is zo eenvoudig en zoveel lekkerder. Maar veel mensen weten dat niet. Bedankt voor het mooie compliment! Yes, deze maken we zelf 🙂 Groet, team SmaakMenutie

Reply
Dini 15 maart 2020 - 18:15

Ben benieuwd wij gaan het morgen eten met patat of zoete aardappel verheug me erop.

Reply
SmaakMenutie 17 maart 2020 - 10:54

Lekker Dini! Vielen ze in de smaak? 🙂

Reply
Henny 13 juni 2021 - 16:13

Vanavond maken, alleen met gerookte zalm erbij mmmmmmmmm, nu al zijn in.
Weer bedankt voor het recept.

Groet Henny

Reply
SmaakMenutie 14 juni 2021 - 10:40

Ook heerlijk Henny!

Reply
Marion 19 april 2023 - 07:41

1e Asperges in huis gehaald. Wat wordt het:aspergesoep of dit recept (wil het ooit eens zelf traditioneel maken ipv alleen eten in restaurant)? Jullie laten het easypeasy lijken. Ben bang dat t gewoon volgende week weer asperges kopen wordt. Bedankt voor het recept!

Reply
SmaakMenutie 19 april 2023 - 08:53

Haha leuk! Het is ook easypeasy als je de juiste handelingen volgt. Geniet van dit witte goud! 🙂

Reply
Walter en dick. 19 april 2023 - 15:22

Ik heb bij de Lydl in Malaga spaanse witte asperges a1 kwaliteit gevonden uit Navarra voor 3,99 een pond. Ze waren fantastisch ,de boterjus was een goeie tip. Ik geef jullie site door in heel Andalusie. Groeten van Walter en Dick.

Reply
SmaakMenutie 20 april 2023 - 08:34

Haha leuk dat onze recepten Andalusië bereiken! Fijn dat de (Spaanse) witte asperges in de smaak vielen 🙂

Reply