Home Hoofdgerechten Witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus

Witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus

een klassieker!

door SmaakMenutie
Witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus

Lekker wat pit

Onlangs nog maakten wij deze heerlijke witlofschotel met gehakt. Vandaag maken we de wat klassiekere versie waarbij we de witlof stronken in een plakje ham wikkelen. En natuurlijk maken we daar een homemade kaas-mosterdsausje bij. De grove mosterd geeft het geheel lekker wat pit. Super makkelijk om te maken en iedereen zal ervan smullen! Enne.. zoveel lekkerder dan de pakjes kaassaus uit de supermarkt 😉

Witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus

Witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 79 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g voorgekookte aardappelschijfjes
  • 150 g geraspte (oude) kaas
  • 30 g (room)boter
  • 250 ml melk
  • 8 plakjes ham naar keuze
  • 4 stronken witlof
  • 3 el bloem
  • 1 el grove mosterd
  • 1/2 tl nootmuskaat

Zo maak je het

  • Verwarm de (hete)lucht oven voor op 180-190 graden.
  • Neem een ovenschaal en beleg de bodem van de ovenschaal met circa 500 g aardappelschijfjes.
  • Snijd de harde onderkant van 4 (of meer) witlofstronken, snijd ze over de lengte doormidden en verwijder eventueel het hart. Omwikkel elke stronk witlof met een plakje ham en leg deze bovenop de aardappelschijfjes.
  • Maak de kaassaus door 30 g boter te smelten in een pannetje. Zet het vuur lager en roer hier 3 el bloem doorheen. Voeg nu in etappes 250 tot 300 ml melk toe. Begin met een klein beetje zodat de saus gaat binden.
  • Voeg 1 flinke el grove mosterd toe en een snuf nootmuskaat (1/2 tl). Voeg ook 100 g geraspte oude kaas toe en blijf roeren zodat een gladde saus ontstaat. Proef en voeg eventueel meer mosterd toe.
  • Schenk de saus gelijkmatig over de aardappeltjes en witlof zodat alles bedekt is. Strooi vervolgens de overgebleven kaas over het geheel.
  • Plaats 25-30 minuten in de oven of totdat er een mooi goudgeel korstje is ontstaan.

Witlofschotel met aardappelschijfjes Witlofschotel makenWitlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus Witlofschotel uit de oven

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

35 reacties

Johan 21 maart 2021 - 18:42

Bij mij was de witlof niet gaar en ook de aardappeltjes waren nog hard ondank de precies opvolgen van het recept. We hebben wat besteld om de teleurstelling weg te werken.

Reply
SmaakMenutie 22 maart 2021 - 10:32

Wat jammer Johan! Heb je de witlof wel gehalveerd en voorgekookte aardappelschijfjes gebruikt? Je zou ook het hart van de witlof de volgende keer kunnen verwijderen. Niet elke oven is hetzelfde overigens en ook de grootte van de witlof verschilt sterk. Wat langer in de oven laten garen kan ook helpen.

Reply
Ron 30 september 2021 - 12:30

Jullie zouden ook eens koolhydraatarme gerechten moeten plaatsen😉

Reply
Josje Kroes 23 januari 2021 - 20:40

Het was erg lekker, heb het vanavond gemaakt. De mosterd maakte het extra lekker. Dit komt vaker op tafel!

Reply
SmaakMenutie 24 januari 2021 - 15:36

Leuk om te horen Josje, fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Elize 23 maart 2021 - 17:14

Al een paar keer gemaakt, heerlijk en zo gemaakt. Heel handig om het vooruit te maken, kan het zo de oven een een aanrader

Reply
SmaakMenutie 24 maart 2021 - 09:02

Leuk om te horen Elize! En inderdaad, een ideaal gerecht om van te voren al te maken 🙂

Reply
Linda 18 januari 2021 - 11:20

Eigenlijk had ik een foto willen maken van het eindresultaat. Maar het zag er zo lekker uit, dat we gelijk zijn aangevallen op de ovenschotel.

Het was heerlijk, de kaassaus is echt heerlijk (en makkelijk)! Voor herhaling vatbaar.

Reply
SmaakMenutie 18 januari 2021 - 11:29

Haha dat horen we graag Linda, leuk!

Reply
Mariëtte 12 januari 2021 - 18:47

Ik had de aardappelen en de witlof niet echt gaar. Maar ga het nog eens maken want de saus was heerlijk.

Reply
SmaakMenutie 13 januari 2021 - 11:21

Hi Mariëtte, houd dan de volgende keer een wat langere kooktijd aan. Ovens willen nog wel eens van elkaar verschillen. Fijn dat de saus in de smaak viel! 🙂

Reply
Elly 15 november 2020 - 14:23

Heerlijk recept weer!

Reply
SmaakMenutie 16 november 2020 - 10:04

Fijn dat ons recept in de smaak viel Elly! Leuk om te horen 🙂

Reply
1 2 3