Hollandse klassieker
Soms heb je van die gerechten die nooit vervelen. De oer-Hollandse witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus is er zo één.
Een echte klassieker uit de Hollandse keuken die ons doet denken aan vroeger. Lekker simpel, huiselijk en eigenlijk altijd goed. Onlangs maakten wij nog een witlofschotel met gehakt, maar vandaag gaan we dus voor de traditionele variant: witlofstronken gewikkeld in ham, met daaroverheen een romige saus met een lichte pit van mosterd en natuurlijk een laagje gesmolten kaas uit de oven.
Lichte bitterheid
Witlof is zo’n groente waar je van moet leren houden. Maar wie dat eenmaal doet, wil niet meer zonder. De lichte bitterheid geeft het gerecht zijn unieke smaak, zeker wanneer je het combineert met hartige ingrediënten zoals ham en kaas. Bovendien is witlof rijk aan vezels, vitamine C en foliumzuur. Die vezels ondersteunen een gezonde spijsvertering, terwijl foliumzuur belangrijk is voor de aanmaak van cellen. En dat is iets wat we in de drukte van alledag best kunnen gebruiken.

Leuk weetje: witlof werd in de negentiende eeuw per toeval ontdekt in België. Toen zogenaamde cichoreiwortels in een donkere kelder begonnen te ontkiemen. Zo ontstond de groente die we nu allemaal kennen. En eerlijk is eerlijk, wij zijn blij dat dat ‘foutje’ is gebeurd.
De romige saus met pit
Wat deze schotel natuurlijk helemaal afmaakt is de zelfgemaakte kaas-mosterdsaus. Wij smelten hiervoor boter in een pannetje en roeren er wat bloem doorheen tot een glad mengsel. Vervolgens voegen we in delen melk toe, zodat de saus mooi dik en romig wordt. Daarna mengen we er een flinke eetlepel grove mosterd doorheen, die zorgt voor net dat beetje extra pit en een snufje nootmuskaat voor om de bittere smaak van witlof te verzachten.

Tot slot gaat er een royale hand oude kaas in, die de saus een volle smaak geeft. Het is de moeite waard om deze saus zelf te maken. De variant uit pakjes of zakjes haalt het absoluut niet bij de volle smaak van een huisgemaakte saus. Bovendien weet je precies wat erin zit. Dus geen onnodige toevoegingen, alleen pure ingrediënten.
De oven doet de rest
Terwijl de saus pruttelt, leggen we aardappelschijfjes in een ovenschaal en wikkelen we de gekookte witlofstronken in dunne plakken ham. Vervolgens schenken we de saus gelijkmatig over de witlof en aardappeltjes, zodat alles bedekt is met een romige laag. We strooien er nog wat extra geraspte kaas overheen en schuiven de schaal zo’n 25 tot 30 minuten in de oven, totdat de bovenkant goudbruin is.

Het resultaat: een smeuïge ovenschotel waarin de zachte witlof, hartige ham en volle saus perfect samenkomen. Serveer met een frisse salade of gewoon zo, als compleet hoofdgerecht op een koude dag. Wij maken deze witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus graag op doordeweekse avonden, wanneer we zin hebben in iets klassieks dat niet te veel moeite kost. Comfortfood op z’n best! Eenvoudig, smaakvol en gegarandeerd een succes op tafel.

35 reacties
Heerlijk recept weer!
Fijn dat ons recept in de smaak viel Elly! Leuk om te horen 🙂
Ik had de aardappelen en de witlof niet echt gaar. Maar ga het nog eens maken want de saus was heerlijk.
Hi Mariëtte, houd dan de volgende keer een wat langere kooktijd aan. Ovens willen nog wel eens van elkaar verschillen. Fijn dat de saus in de smaak viel! 🙂
Eigenlijk had ik een foto willen maken van het eindresultaat. Maar het zag er zo lekker uit, dat we gelijk zijn aangevallen op de ovenschotel.
Het was heerlijk, de kaassaus is echt heerlijk (en makkelijk)! Voor herhaling vatbaar.
Haha dat horen we graag Linda, leuk!
Het was erg lekker, heb het vanavond gemaakt. De mosterd maakte het extra lekker. Dit komt vaker op tafel!
Leuk om te horen Josje, fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂
Al een paar keer gemaakt, heerlijk en zo gemaakt. Heel handig om het vooruit te maken, kan het zo de oven een een aanrader
Leuk om te horen Elize! En inderdaad, een ideaal gerecht om van te voren al te maken 🙂
Bij mij was de witlof niet gaar en ook de aardappeltjes waren nog hard ondank de precies opvolgen van het recept. We hebben wat besteld om de teleurstelling weg te werken.
Wat jammer Johan! Heb je de witlof wel gehalveerd en voorgekookte aardappelschijfjes gebruikt? Je zou ook het hart van de witlof de volgende keer kunnen verwijderen. Niet elke oven is hetzelfde overigens en ook de grootte van de witlof verschilt sterk. Wat langer in de oven laten garen kan ook helpen.
Jullie zouden ook eens koolhydraatarme gerechten moeten plaatsen😉