Home Hoofdgerechten Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana

door SmaakMenutie
Melanzane alla parmigiana

Aubergine met Parmezaanse kaas

Deze typisch Italiaanse ovenschotel betekent letterlijk ‘aubergine met Parmezaanse kaas’ en dat is precies wat het is. Deze klassieker wordt ook wel parmigiana di melanzane genoemd en bestaat uit laagjes gegrilde (of gefrituurde) aubergine, tomatensaus, mozzarella, basilicum en Parmezaanse kaas. Er zijn verschillende manieren om deze Zuid-Italiaanse aubergineschotel te bereiden, echter maken wij vandaag het traditionele recept. Overigens kan je net zoals de Napolitanen een variant erop maken door de aubergine te vervangen door courgette of artisjokken. En als je wat meer vulling wil kan je ervoor kiezen om net als buitenlandse versies vlees toe te voegen als bijvoorbeeld kip of kalfsvlees. Of ga voor wat extra groenten. It’s up to you!

Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana

Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.6/5
( 20 keer gestemd )

Ingrediënten

800 g gepelde tomaten of passata
70 g Parmezaanse kaas
15 g verse basilicum
2 bollen mozzarella
2 aubergines
2 tenen knoflook
1 sjalot of ui
1 el suiker

Zo maak je het

  • Snijd 2 aubergines in plakken van circa een halve centimeter. Bestrooi rondom riant met grof (zee)zout en laat in een vergiet minimaal 30-45 minuten uitlekken. Langer mag ook.
  • Snipper ondertussen 1 ui of sjalot en snijd 2-3 tenen knoflook fijn. Fruit deze aan in een flinke scheut olijfolie (3-4 el) en schenk er vervolgens 800 g (2 blikken) tomatenblokjes of gepelde tomaten bij. Passata kan ook overigens.
  • Voeg ook 1 el suiker en de helft van de basilicumblaadjes gescheurd toe. Laat het geheel op matig vuur pruttelen totdat circa de helft is verdampt en de saus ietwat is ingedikt. Dit duurt ongeveer een half uurtje. Af en toe roeren.
  • Verwarm de oven voor op 190-200 graden.
  • Mix de saus met een staafmixer helemaal glad. Dit hoeft niet per sé maar is wel extra lekker.
  • Spoel de plakken aubergines af en dep grondig droog met keukenpapier zodat er zoveel mogelijk vocht uit is. Bestrijk de aubergines licht met olijfolie en grill enkele minuten beide kanten.
  • Neem een ovenschaal en begin met een klein laagje saus en vervolgens een laag aubergines. Brokkel wat mozzarella erover en wat verscheurde basilicumblaadjes. Herhaal 2-3 keer en eindig met circa 70 g parmezaanse kaas.
  • Plaats ongeveer 15-20 minuten in de voorverwarmde oven en laat vervolgens nog even kort rusten buiten de oven. Serveer eventueel met een frisse salade en met geroosterd stok- of zuurdesembrood. Buon appetito!

Melanzane parmigiana ingrediënten Melanzane alla parmigiana maken Melanzane alla parmigiana origineel recept Aubergineschotel maken Melanzane recept Parmigiana melanzane Melanzane alla parmigiana Melanzane

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

9 reacties

Vivienne 11 augustus 2021 - 08:56

Ziet er heerlijk uit, is dit bedoeld als hoofd of bij gerecht?

Reply
SmaakMenutie 11 augustus 2021 - 10:50

Dankjewel Vivienne! Kan beide, melanzane kan zowel als hoofd- als bijgerecht gegeten worden.

Reply
M@rgo 13 augustus 2021 - 15:23

Lekker, ga ik snel proberen! Op welk moment voeg je de suiker toe? Of is dit optioneel?

Reply
SmaakMenutie 13 augustus 2021 - 15:27

Lekker Margot! En scherp van je, ik heb het er direct bijgezet 🙂

Reply
Rian 18 augustus 2021 - 16:41

Vermelden jullie nooit hoeveel cal. kha eiwit en vetten erin verwerkt zijn ?
Daar moet ik wel rekening mee houden voor mijn kind.

Reply
SmaakMenutie 19 augustus 2021 - 10:36

Hoi Rian, nee maar wellicht wel in de toekomst!

Reply
Vivienne Baltissen 27 augustus 2021 - 12:23

Al verschillende keren gemaakt heerlijk!!! Valt ook goed in de smaak bij mijn vrienden als ze komen eten!

Reply
SmaakMenutie 27 augustus 2021 - 12:44

Leuk om te horen Vivienne! 🙂

Reply
Jolanda 2 oktober 2021 - 19:20

Net dit recept gemaakt en gegeten! Vingers er bij op gegeten! Super lekker!! Dit recept ga ik zeker vaker maken! Top!

Reply