Home Hoofdgerechten Witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus

Witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus

een klassieker!

door SmaakMenutie
Witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus

Lekker wat pit

Onlangs nog maakten wij deze heerlijke witlofschotel met gehakt. Vandaag maken we de wat klassiekere versie waarbij we de witlof stronken in een plakje ham wikkelen. En natuurlijk maken we daar een homemade kaas-mosterdsausje bij. De grove mosterd geeft het geheel lekker wat pit. Super makkelijk om te maken en iedereen zal ervan smullen! Enne.. zoveel lekkerder dan de pakjes kaassaus uit de supermarkt 😉

Witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus

Witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 79 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g voorgekookte aardappelschijfjes
  • 150 g geraspte (oude) kaas
  • 30 g (room)boter
  • 250 ml melk
  • 8 plakjes ham naar keuze
  • 4 stronken witlof
  • 3 el bloem
  • 1 el grove mosterd
  • 1/2 tl nootmuskaat

Zo maak je het

  • Verwarm de (hete)lucht oven voor op 180-190 graden.
  • Neem een ovenschaal en beleg de bodem van de ovenschaal met circa 500 g aardappelschijfjes.
  • Snijd de harde onderkant van 4 (of meer) witlofstronken, snijd ze over de lengte doormidden en verwijder eventueel het hart. Omwikkel elke stronk witlof met een plakje ham en leg deze bovenop de aardappelschijfjes.
  • Maak de kaassaus door 30 g boter te smelten in een pannetje. Zet het vuur lager en roer hier 3 el bloem doorheen. Voeg nu in etappes 250 tot 300 ml melk toe. Begin met een klein beetje zodat de saus gaat binden.
  • Voeg 1 flinke el grove mosterd toe en een snuf nootmuskaat (1/2 tl). Voeg ook 100 g geraspte oude kaas toe en blijf roeren zodat een gladde saus ontstaat. Proef en voeg eventueel meer mosterd toe.
  • Schenk de saus gelijkmatig over de aardappeltjes en witlof zodat alles bedekt is. Strooi vervolgens de overgebleven kaas over het geheel.
  • Plaats 25-30 minuten in de oven of totdat er een mooi goudgeel korstje is ontstaan.

Witlofschotel met aardappelschijfjes Witlofschotel makenWitlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus Witlofschotel uit de oven

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

35 reacties

C 21 oktober 2020 - 16:28

Heren

Vandaag lekker lof met ham en kaas, boodschappen gedaan, klaar om te koken, zie ik op het plaatje aardappelschijfjes in plaats van partjes, was heerlijk alleen de partjes hadden langer gemoeten 😉

Reply
SmaakMenutie 22 oktober 2020 - 09:45

Je hebt helemaal gelijk! Ik pas het direct aan. Gelukkig is het allemaal uiteindelijk gelukt 🙂

Reply
Jeanine 13 juli 2020 - 15:18

Zijn de witlof en aardappels wel gaar, als ze niet voorgekookt zijn?

Reply
SmaakMenutie 14 juli 2020 - 11:43

Ja hoor Jeanine! De aardappeltjes zijn overigens al voorgegaard.

Reply
Jeannette 13 oktober 2019 - 11:12

Moet de witlof eerst voorgekookt worden?

Reply
SmaakMenutie 15 oktober 2019 - 09:31

Hoi Jeanette. Nee hoor, je hoeft de witlof niet eerst voor te koken 🙂

Reply
Jan Lourens 10 februari 2019 - 16:36

Ik ga hem nu weer maken, het smaakt heerlijk.
Dankjewel voor dit recept!

Reply
SmaakMenutie 11 februari 2019 - 10:28

Lekker Jan! Fijn dat de ovenschotel in de smaak valt 🙂 En uiteraard heel graag gedaan. Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Laura 20 januari 2019 - 22:13

Was lekker, bedankt!

Reply
SmaakMenutie 21 januari 2019 - 09:23

Hoi Laura, fijn dat de ovenschotel in de smaak viel 😀 En uiteraard heel graag gedaan! Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Jurre 13 oktober 2021 - 13:09

Moet de witlof niet gekookt worden van te voren ?

Reply
SmaakMenutie 13 oktober 2021 - 14:07

Nee hoor, dat hoeft niet! De witlof halveren en voorgekookte aardappelschijfjes gebruiken. Eventueel wat langer in de oven, elke oven is namelijk weer anders 😉

Reply
1 2 3