Hollandse klassieker
Soms heb je van die gerechten die nooit vervelen. De oer-Hollandse witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus is er zo één.
Een echte klassieker uit de Hollandse keuken die ons doet denken aan vroeger. Lekker simpel, huiselijk en eigenlijk altijd goed. Onlangs maakten wij nog een witlofschotel met gehakt, maar vandaag gaan we dus voor de traditionele variant: witlofstronken gewikkeld in ham, met daaroverheen een romige saus met een lichte pit van mosterd en natuurlijk een laagje gesmolten kaas uit de oven.
Lichte bitterheid
Witlof is zo’n groente waar je van moet leren houden. Maar wie dat eenmaal doet, wil niet meer zonder. De lichte bitterheid geeft het gerecht zijn unieke smaak, zeker wanneer je het combineert met hartige ingrediënten zoals ham en kaas. Bovendien is witlof rijk aan vezels, vitamine C en foliumzuur. Die vezels ondersteunen een gezonde spijsvertering, terwijl foliumzuur belangrijk is voor de aanmaak van cellen. En dat is iets wat we in de drukte van alledag best kunnen gebruiken.

Leuk weetje: witlof werd in de negentiende eeuw per toeval ontdekt in België. Toen zogenaamde cichoreiwortels in een donkere kelder begonnen te ontkiemen. Zo ontstond de groente die we nu allemaal kennen. En eerlijk is eerlijk, wij zijn blij dat dat ‘foutje’ is gebeurd.
De romige saus met pit
Wat deze schotel natuurlijk helemaal afmaakt is de zelfgemaakte kaas-mosterdsaus. Wij smelten hiervoor boter in een pannetje en roeren er wat bloem doorheen tot een glad mengsel. Vervolgens voegen we in delen melk toe, zodat de saus mooi dik en romig wordt. Daarna mengen we er een flinke eetlepel grove mosterd doorheen, die zorgt voor net dat beetje extra pit en een snufje nootmuskaat voor om de bittere smaak van witlof te verzachten.

Tot slot gaat er een royale hand oude kaas in, die de saus een volle smaak geeft. Het is de moeite waard om deze saus zelf te maken. De variant uit pakjes of zakjes haalt het absoluut niet bij de volle smaak van een huisgemaakte saus. Bovendien weet je precies wat erin zit. Dus geen onnodige toevoegingen, alleen pure ingrediënten.
De oven doet de rest
Terwijl de saus pruttelt, leggen we aardappelschijfjes in een ovenschaal en wikkelen we de gekookte witlofstronken in dunne plakken ham. Vervolgens schenken we de saus gelijkmatig over de witlof en aardappeltjes, zodat alles bedekt is met een romige laag. We strooien er nog wat extra geraspte kaas overheen en schuiven de schaal zo’n 25 tot 30 minuten in de oven, totdat de bovenkant goudbruin is.

Het resultaat: een smeuïge ovenschotel waarin de zachte witlof, hartige ham en volle saus perfect samenkomen. Serveer met een frisse salade of gewoon zo, als compleet hoofdgerecht op een koude dag. Wij maken deze witlofschotel met ham en kaas-mosterdsaus graag op doordeweekse avonden, wanneer we zin hebben in iets klassieks dat niet te veel moeite kost. Comfortfood op z’n best! Eenvoudig, smaakvol en gegarandeerd een succes op tafel.

35 reacties
Was lekker, bedankt!
Hoi Laura, fijn dat de ovenschotel in de smaak viel 😀 En uiteraard heel graag gedaan! Groet, Tim- SmaakMenutie
Moet de witlof niet gekookt worden van te voren ?
Nee hoor, dat hoeft niet! De witlof halveren en voorgekookte aardappelschijfjes gebruiken. Eventueel wat langer in de oven, elke oven is namelijk weer anders 😉
Ik ga hem nu weer maken, het smaakt heerlijk.
Dankjewel voor dit recept!
Lekker Jan! Fijn dat de ovenschotel in de smaak valt 🙂 En uiteraard heel graag gedaan. Groet, Tim- SmaakMenutie
Moet de witlof eerst voorgekookt worden?
Hoi Jeanette. Nee hoor, je hoeft de witlof niet eerst voor te koken 🙂
Zijn de witlof en aardappels wel gaar, als ze niet voorgekookt zijn?
Ja hoor Jeanine! De aardappeltjes zijn overigens al voorgegaard.
Heren
Vandaag lekker lof met ham en kaas, boodschappen gedaan, klaar om te koken, zie ik op het plaatje aardappelschijfjes in plaats van partjes, was heerlijk alleen de partjes hadden langer gemoeten 😉
Je hebt helemaal gelijk! Ik pas het direct aan. Gelukkig is het allemaal uiteindelijk gelukt 🙂