Home Hoofdgerechten Witlofschotel met gehakt

Witlofschotel met gehakt

en zelfgemaakte kaassaus!

door SmaakMenutie
Witlofschotel met gehakt

In een handomdraai

Deze heerlijke witlofschotel met gehakt is niet alleen snel en eenvoudig te maken, maar ook een echte smaakbom. Binnen een kwartier zet je hem in de oven, waarna die de rest van het werk doet.

De combinatie van zacht gestoofde witlof, kruidig gehakt en romige kaassaus maakt het echt een ‘hartverwarmend’ gerecht. Ideaal voor een drukke doordeweekse avond of als comfortfood op een koude herfst- of winterdag. Serveer met een klodder grove of scherpe mosterd.

Witlofovenschotel met gehakt

De verrassende smaak van witlof

Witlof is een veelzijdige groente met een licht bittere smaak die perfect combineert met hartige ingrediënten zoals kaas en gehakt. Wist je dat witlof oorspronkelijk ontdekt is in België? Het wordt inmiddels al eeuwenlang gewaardeerd in de Europese keuken en is ook in Nederland erg geliefd. Door de stevige structuur blijft hij goed intact tijdens het bakken en garen, waardoor hij perfect geschikt is voor ovenschotels. De subtiele bitterheid van witlof wordt zachter bij verhitting en gecombineerd perfect met de kaassaus. Net zoals die andere witlof klassieker:

Witlofschotel recept

Kruidig gehakt als smaakmaker

Voor deze ovenschotel kruiden we het gehakt met nootmuskaat en flink wat kerriepoeder, wat zorgt voor een krachtige en volle smaak. Je kunt kiezen voor runder-, varkens- of half-om-half gehakt, afhankelijk van je voorkeur. Wil je een extra kruidige twist? Voeg dan specerijen zoals paprikapoeder en een snufje cayennepeper toe. Dit geeft de schotel een subtiele pit die perfect samengaat met de romige saus en de zachte witlof.

Witlof ovenschotel recept

Zelfgemaakte kaassaus voor de perfecte smeuïgheid

Geen kant-en-klare sauzen, maar een volle, huisgemaakte kaassaus die de witlofschotel nóg lekkerder maakt. Door een roux te maken van boter en bloem, en daar geleidelijk melk aan toe te voegen, krijg je een zijdezachte basissaus. Voeg vervolgens een royale hoeveelheid geraspte kaas toe, zoals belegen Goudse of -doe eens gek en- kies een pittige cheddar, om de saus extra smaakvol te maken. De kaas smelt mooi en vormt een goudbruine korst in de oven, wat zorgt voor een heerlijke bite.

Witlofschotel oven

Serveer met mosterd

Mosterd en witlof zijn een klassieke combinatie. De scherpe tonen van grove of Dijonmosterd versterken de zachte en hartige smaken van de schotel. Serveer een lepel mosterd naast je ovenschotel of roer een klein beetje door de kaassaus voor extra pit.

Witlof ovenschotel met gehakt
Witlofschotel met gehakt

Witlofschotel met gehakt

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 184 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g aardappelschijfjes (voorgekookt)
  • 700 g witlof
  • 500 g rundergehakt
  • 150 g geraspte kaas (belegen)
  • 30 g boter
  • 300 ml melk
  • 3 tenen knoflook
  • 3 el bloem
  • 2 el kerriepoeder
  • 1 tl scherpe mosterd
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • Bosje verse peterselie
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 190-200 graden.
  • Maak de witlofstronken schoon en snijd de harde onderkant eraf. Haal de bladen van de stronk en zet even weg. Snijd ook alvast 3 tenen knoflook fijn.
  • Neem een ruime pan of wok en rul hierin het gehakt in een scheutje olijfolie samen met de fijngesneden knoflook. Kruid het gehakt vervolgens met 1 tl zout, 2 (kleine) el kerriepoeder en een 1/2 tl nootmuskaat.
  • Voeg als het gehakt bruin is de witlof toe samen met wat fijngehakte platte peterselie. Bak al omscheppend nog enkele minuten mee. Zet het vuur uit.
  • Maak ondertussen de kaassaus door een flinke klont boter (ca. 30 g) op laag vuur te smelten in een (steel)pannetje. Roer hier vervolgens ongeveer 3 el (30 g) bloem doorheen zodat er een roux ontstaat.
  • Voeg nu in etappes 300 ml (halfvolle) melk toe. De saus zal vrij snel binden. Voeg nu 100 g kaas toe, een snuf nootmuskaat, 1 tl scherpe mosterd en een snuf zout. Roer goed door elkaar tot je een mooie gebonden kaassaus hebt.
  • Neem een ruime ovenschaal en vet in met een beetje olijfolie. Plaats op de bodem eerst een laag aardappelpartjes.
  • Vervolgens een deel kaassaus en daarover het witlof-gehaktmengsel. Eindig met een volgende laag aardappelschijfjes en tot slot de rest van de kaassaus. Maak af met de rest van de geraspte kaas.
  • Zet het geheel nu 30-40 minuten in de oven of tot de bovenkant mooi bruin is. En vergeet niet om er lekker wat scherpe mosterd bij te serveren!

Witlof ovenschotel makenWitlofschotel met gehakt

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

27 reacties

Bert 13 mei 2022 - 14:05

Het maakt natuurlijk voor de smaak niet uit of je het gehakt voor- of achteraf kruidt. Net zomin het iets uitmaakt hoe je de witlof snijdt. Het is een lekker recept en we hebben er met smaak van gegeten. Zal zeker nog eens zo op tafel komen.

Reply
Margit 29 september 2021 - 18:33

Heerlijk gesmuld van deze witlofschotel. Deze komt vaker op tafel. Ik had nog een puntpaprika die op moest er door heen gedaan.

Reply
Ellen 5 maart 2021 - 09:03

was heerlijk, komt vaker op tafel!!

Reply
SmaakMenutie 5 maart 2021 - 10:48

Fijn dat ons recept in de smaak viel Ellen, leuk! 🙂

Reply
Peggy 27 september 2021 - 11:56

Hallo, deze witlof schotel ziet er heerlijk uit…Ik heb diabetes type 2, en mag eigenlijk geen aardappelen…Heb je een andere optie voor mij dan aardappel schijfjes…

Reply
SmaakMenutie 28 september 2021 - 10:41

Dankjewel Peggy! Aardappelen zijn best wel essentieel in dit gerecht, maar wellicht kan je een bataat gebruiken?

Reply
Bo 4 januari 2021 - 15:55

Dit staat vanavond bij ons op het menu!!!
Alvast bedankt voor al jullie geweldige recepten!!!
Groetjes Bo

Reply
SmaakMenutie 5 januari 2021 - 11:09

Lekker Bo, we hopen dat jullie ervan genoten hebben! En uiteraard heel graag gedaan, bedankt voor het compliment! 🙂

Reply
Marcel 7 juni 2019 - 12:18

Dag SmaakMenutie,

Is de derde bullet van het recept wel goed? Ik zou denken dat je eerst het gehakt kruid om deze vervolgens te bakken, of zit ik er naast en is het toch de bedoeling de kruiden aan het gerecht toe te voegen door deze los in de pan te gooien?

Groet,
Marcel

Reply
SmaakMenutie 7 juni 2019 - 12:53

Hoi Marcel, klopt hoor! Eerst het gehakt rullen en dan kruiden 🙂

Reply
Peggy 27 september 2021 - 11:54

Hallo, deze witlof schotel ziet er heerlijk uit…Ik heb diabetes type 2, en mag eigenlijk geen aardappelen…Heb je een andere optie voor mij dan aardappel schijfjes…

Reply
1 2 3 4