In een handomdraai
Deze heerlijke witlofschotel met gehakt is niet alleen snel en eenvoudig te maken, maar ook een echte smaakbom. Binnen een kwartier zet je hem in de oven, waarna die de rest van het werk doet.
De combinatie van zacht gestoofde witlof, kruidig gehakt en romige kaassaus maakt het echt een ‘hartverwarmend’ gerecht. Ideaal voor een drukke doordeweekse avond of als comfortfood op een koude herfst- of winterdag. Serveer met een klodder grove of scherpe mosterd.
De verrassende smaak van witlof
Witlof is een veelzijdige groente met een licht bittere smaak die perfect combineert met hartige ingrediënten zoals kaas en gehakt. Wist je dat witlof oorspronkelijk ontdekt is in België? Het wordt inmiddels al eeuwenlang gewaardeerd in de Europese keuken en is ook in Nederland erg geliefd. Door de stevige structuur blijft hij goed intact tijdens het bakken en garen, waardoor hij perfect geschikt is voor ovenschotels. De subtiele bitterheid van witlof wordt zachter bij verhitting en gecombineerd perfect met de kaassaus. Net zoals die andere witlof klassieker:
Kruidig gehakt als smaakmaker
Voor deze ovenschotel kruiden we het gehakt met nootmuskaat en flink wat kerriepoeder, wat zorgt voor een krachtige en volle smaak. Je kunt kiezen voor runder-, varkens- of half-om-half gehakt, afhankelijk van je voorkeur. Wil je een extra kruidige twist? Voeg dan specerijen zoals paprikapoeder en een snufje cayennepeper toe. Dit geeft de schotel een subtiele pit die perfect samengaat met de romige saus en de zachte witlof.
Zelfgemaakte kaassaus voor de perfecte smeuïgheid
Geen kant-en-klare sauzen, maar een volle, huisgemaakte kaassaus die de witlofschotel nóg lekkerder maakt. Door een roux te maken van boter en bloem, en daar geleidelijk melk aan toe te voegen, krijg je een zijdezachte basissaus. Voeg vervolgens een royale hoeveelheid geraspte kaas toe, zoals belegen Goudse of -doe eens gek en- kies een pittige cheddar, om de saus extra smaakvol te maken. De kaas smelt mooi en vormt een goudbruine korst in de oven, wat zorgt voor een heerlijke bite.
Serveer met mosterd
Mosterd en witlof zijn een klassieke combinatie. De scherpe tonen van grove of Dijonmosterd versterken de zachte en hartige smaken van de schotel. Serveer een lepel mosterd naast je ovenschotel of roer een klein beetje door de kaassaus voor extra pit.
27 reacties
Het maakt natuurlijk voor de smaak niet uit of je het gehakt voor- of achteraf kruidt. Net zomin het iets uitmaakt hoe je de witlof snijdt. Het is een lekker recept en we hebben er met smaak van gegeten. Zal zeker nog eens zo op tafel komen.
Heerlijk gesmuld van deze witlofschotel. Deze komt vaker op tafel. Ik had nog een puntpaprika die op moest er door heen gedaan.
was heerlijk, komt vaker op tafel!!
Fijn dat ons recept in de smaak viel Ellen, leuk! 🙂
Hallo, deze witlof schotel ziet er heerlijk uit…Ik heb diabetes type 2, en mag eigenlijk geen aardappelen…Heb je een andere optie voor mij dan aardappel schijfjes…
Dankjewel Peggy! Aardappelen zijn best wel essentieel in dit gerecht, maar wellicht kan je een bataat gebruiken?
Dit staat vanavond bij ons op het menu!!!
Alvast bedankt voor al jullie geweldige recepten!!!
Groetjes Bo
Lekker Bo, we hopen dat jullie ervan genoten hebben! En uiteraard heel graag gedaan, bedankt voor het compliment! 🙂
Dag SmaakMenutie,
Is de derde bullet van het recept wel goed? Ik zou denken dat je eerst het gehakt kruid om deze vervolgens te bakken, of zit ik er naast en is het toch de bedoeling de kruiden aan het gerecht toe te voegen door deze los in de pan te gooien?
Groet,
Marcel
Hoi Marcel, klopt hoor! Eerst het gehakt rullen en dan kruiden 🙂
Hallo, deze witlof schotel ziet er heerlijk uit…Ik heb diabetes type 2, en mag eigenlijk geen aardappelen…Heb je een andere optie voor mij dan aardappel schijfjes…