Een klassiek Italiaans voorgerecht
De vertaling van vitello tonnato is letterlijk ‘kalfsvlees met tonijnsaus’. Een combinatie die misschien wat verrassend klinkt, maar in de Italiaanse keuken al jarenlang een geliefde klassieker is.
Dit gerecht is afkomstig uit de regio Piemonte en wordt vaak geserveerd als koud voorgerecht tijdens feestelijke gelegenheden. De heerlijke tonijnsaus en het dun gesneden kalfsvlees zorgen samen voor een perfecte combinatie van smaken. Het mooiste? Je hebt vitello tonnato echt in een handomdraai gemaakt, waardoor het ideaal is voor diners met gasten, zowel in de winter als op een zomerse avond.
De perfecte tonijnsaus
De basis van vitello tonnato is natuurlijk de saus. Deze romige saus maak je eenvoudig zelf met een blikje tonijn (op olie of water), een eetlepel kappertjes, drie tot vier eetlepels mayonaise, een scheutje citroensap en twee tot drie ansjovisfilets. Mix alle ingrediënten tot een gladde, maar niet te dikke saus. Proef en voeg naar smaak extra citroensap of wat versgemalen peper toe. Deze saus is de essentie van het gerecht en zorgt voor die kenmerkende smaak.
De bereiding van het vlees
Traditioneel wordt vitello tonnato bereid met kalfsfricandeau. Dit vlees heeft een zachte structuur en een milde smaak, waardoor het perfect combineert met de tonijnsaus. Mocht kalfsvlees moeilijk verkrijgbaar zijn, dan is varkensfricandeau een prima alternatief. Snijd het vlees in dunne plakjes (als het nog niet is voorgesneden) en verdeel deze over een schaal of bord. Schep vervolgens de tonijnsaus royaal over het vlees, zodat alle plakjes bedekt zijn en de smaken goed kunnen intrekken.
Serveren en variëren
Om het gerecht helemaal af te maken, garneer je de vitello tonnato met extra kappertjes, een handje rucola en een snuf grof zeezout en verse peper. Serveer het gerecht goed gekoeld, eventueel met wat knapperig brood of een frisse salade. Naast vitello tonnato is het ook leuk om een aantal andere Italiaanse klassiekers op tafel te zetten, zoals carpaccio of burrata. Zo creëer je eenvoudig een heerlijke Italiaanse proeverij waar iedereen van kan genieten. Buon appetito!
14 reacties
Vandaag voor het eerst dit recept gemaakt. Het is zo goed bevallen dat wij van plan zijn om het meermalen te eten.
Leuk om te horen! 🙂
Lekker
Thanks Renske!
Gisteravond gemaakt voor onze gasten, super LEKKER!!!!
Leuk dat je dit heerlijke gerecht aan je gasten hebt geserveerd Antoinette! Fijn dat het in de smaak viel 🙂
Hoi Marlein, wij gebruiken meestal op water en laten het water inderdaad weglekken. Maar op olijfolie kan ook hoor. Je voegt later toch nog wat olijfolie toe. Zonnebloemolie zou ik alleen niet doen. Succes! 🙂
Extra olijfolie? Dat staat niet in het recept…..
Net deze versie van vitello tonnato als voorgerecht van het kerstavondmenu gegeten.
Wat was dat smullen! Bedankt voor het delen van dit heerlijke recept.
Wat leuk dat je de vitello als voorgerecht hebt gemaakt! Fijn dat het in de smaak viel 🙂
We hebben genoten van dit recept, is een blijvertje hier.
Leuk om te horen Anneke! 🙂
Vanavond komt dit heerlijke gerechten weer op tafel. Echt voor een feestelijk etentje. Was eerder al groot succes.
Leuk Ria! Hopelijk hebben jullie een gezellige avond gehad 🙂