Home Voor- en tussengerechten Vitello tonnato

Vitello tonnato

kalfsvlees met tonijnsaus

door SmaakMenutie
Vitello tonnato

Een klassiek Italiaans voorgerecht

De vertaling van vitello tonnato is letterlijk ‘kalfsvlees met tonijnsaus’. Een combinatie die misschien wat verrassend klinkt, maar in de Italiaanse keuken al jarenlang een geliefde klassieker is.

Dit gerecht is afkomstig uit de regio Piemonte en wordt vaak geserveerd als koud voorgerecht tijdens feestelijke gelegenheden. De heerlijke tonijnsaus en het dun gesneden kalfsvlees zorgen samen voor een perfecte combinatie van smaken. Het mooiste? Je hebt vitello tonnato echt in een handomdraai gemaakt, waardoor het ideaal is voor diners met gasten, zowel in de winter als op een zomerse avond.

Vitello tonnato recept

De perfecte tonijnsaus

De basis van vitello tonnato is natuurlijk de saus. Deze romige saus maak je eenvoudig zelf met een blikje tonijn (op olie of water), een eetlepel kappertjes, drie tot vier eetlepels mayonaise, een scheutje citroensap en twee tot drie ansjovisfilets. Mix alle ingrediënten tot een gladde, maar niet te dikke saus. Proef en voeg naar smaak extra citroensap of wat versgemalen peper toe. Deze saus is de essentie van het gerecht en zorgt voor die kenmerkende smaak.

Tonijnsaus

De bereiding van het vlees

Traditioneel wordt vitello tonnato bereid met kalfsfricandeau. Dit vlees heeft een zachte structuur en een milde smaak, waardoor het perfect combineert met de tonijnsaus. Mocht kalfsvlees moeilijk verkrijgbaar zijn, dan is varkensfricandeau een prima alternatief. Snijd het vlees in dunne plakjes (als het nog niet is voorgesneden) en verdeel deze over een schaal of bord. Schep vervolgens de tonijnsaus royaal over het vlees, zodat alle plakjes bedekt zijn en de smaken goed kunnen intrekken.

Vitello tonnato maken

Serveren en variëren

Om het gerecht helemaal af te maken, garneer je de vitello tonnato met extra kappertjes, een handje rucola en een snuf grof zeezout en verse peper. Serveer het gerecht goed gekoeld, eventueel met wat knapperig brood of een frisse salade. Naast vitello tonnato is het ook leuk om een aantal andere Italiaanse klassiekers op tafel te zetten, zoals carpaccio of burrata. Zo creëer je eenvoudig een heerlijke Italiaanse proeverij waar iedereen van kan genieten. Buon appetito!

Vitello tonnato

Vitello tonnato

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 130 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 120 g fricandeau
  • 2 ansjovisfilets
  • 1 blikje tonijn
  • 1/2 citroen
  • 3 el mayonaise
  • 1 el kappertjes
  • Handje rucola

Zo maak je het

  • Mix 1 blikje tonijn (150 g) met 1 el kappertjes, 3-4 el mayonaise, een scheutje citroensap en 2-3 ansjovisfilets tot een mooie gladde (niet te dikke) saus.
  • Verdeel circa 120 g (kalfs)fricandeau over 1 of 2 borden. Verdeel de saus riant over de fricandeau. Maak af met extra kappertjes, wat rucola en een snuf (grof zee)zout en verse peper. Voeg naar smaak extra citroensap toe.

Vitello tonnato

TIP

Beleg je (stok)broodje met de lunch er eens mee, heerlijk!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

14 reacties

Ria 23 juli 2021 - 12:36

Vanavond komt dit heerlijke gerechten weer op tafel. Echt voor een feestelijk etentje. Was eerder al groot succes.

Reply
SmaakMenutie 26 juli 2021 - 11:17

Leuk Ria! Hopelijk hebben jullie een gezellige avond gehad 🙂

Reply
Anneke 27 mei 2021 - 12:29

We hebben genoten van dit recept, is een blijvertje hier.

Reply
SmaakMenutie 28 mei 2021 - 09:52

Leuk om te horen Anneke! 🙂

Reply
1 2