Home Voor- en tussengerechten ‘Steak’ tartare van tomaat

‘Steak’ tartare van tomaat

een heerlijke vegetarische variant van deze klassieker!

door SmaakMenutie
Vegetarische steak tartare van tomaat

Super simpel

Als je niet zo gek bent op rauw vlees, of vegetariër bent, dan ga je deze variant van de ‘steak tartare’ van tomaat heel lekker vinden. Bovendien lijkt het alsof het onwijs veel werk is, terwijl het super simpel is om te maken. Heerlijk als voorgerecht bij het kerstdiner. Wij, als vleesliefhebbers, moeten ook eerlijk zeggen dat we het vlees totaal niet missen en dat het een hele goede vervanging is voor de steak tartaar van biefstuk of tonijn. Maak het eens, je zal het heerlijk vinden!

Vegetarische steak tartare van tomaat

Steak tartare van tomaat

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 36 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 2 grote (vlees)tomaten
  • 2 kwarteleitjes
  • 1 sjalot
  • 1 el mayonaise
  • 1 el ketchup
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl worcestersaus
  • Mini augurkjes
  • Verse bieslook
  • Tabasco (optioneel)
  • Extra vierge olijfolie
  • Balsamicoazijn
  • Kappertjes

Zo maak je het

  • Ontvel de tomaten door een kruisje te snijden op de plek waar het kroontje zat en ze vervolgens 20 seconden in kokend water te dompelen. Haal ze uit het kokende water en leg ze direct in een bak (ijs)water. Het velletje haal je er nu eenvoudig af.
  • Snijd de tomaat in vieren en verwijder de zaadjes. Snijd de tomaten in mooie kleine blokjes van ongeveer een halve centimeter. Doe ze in een grote (meng)kom.
  • Snijd 1 sjalotje en een paar mini augurkjes ragfijn (dus superfijn!) en doe bij de tomaat in de kom.
  • Neem een handje bieslook en snijd (of knip) in hele kleine stukjes. Voeg deze ook bij de tomaten. Meng alles voorzichtig maar goed door elkaar. Meng ook 1 tl worcestersaus er doorheen.
  • Meng in een kommetje 1 el mayonaise met 1 el ketchup en 1 tl mosterd tot een gladde 'marinade'.
  • Roer beetje bij beetje de marinade bij de tomaten tot het voldoende bindt. Proef of het voldoende op smaak is. Voor extra pit kan je een paar druppels tabasco toevoegen.
  • Bak 2 kwarteleitjes op middelhoog vuur als een spiegelei.
  • Gebruik een kookring voor een mooie ronde tartare en plaats hier bovenop het kwarteleitje.
  • Besprenkel rondom de tartare wat olijfolie met balsamicoazijn en een paar kappertjes. That's it! Een overheerlijke vega steak tartare!

Vegetarische steak tartare van tomaat recept Vegetarische steak tartare

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

2 reacties

Gerrit de Groot 28 februari 2023 - 07:14

Dit gerecht onlangs gemaakt, helaas waren er op dat moernet geen vlees tomaten in onze supers, gewone tomaten gebruikt maar dat ging niet helmaal goed. De tomaten zijn te nat waardoor de vorm niet te verkrijgen is. Maar de smaak, die is geweldig. Wanneer de vlees tomaten te verkrijgen zin ga ik dit recept zeker nog een keer maken. Nog even vraagje over account, er is geen andere manier van inloggen zodat ik ook op mijn iPad bij de bewaarde recepten kan?

Reply
SmaakMenutie 28 februari 2023 - 09:06

Volgende keer maar vlees tomaten Gerrit. Maar gelukkig was de smaak goed 🙂 Helaas hebben we nog geen login functionaliteit, hopelijk in de toekomst!

Reply