Pom

Surinaamse ovenschotel

door SmaakMenutie
Surinaamse pom

Tayer

Je hebt van die gerechten waarvan je denkt dat het enorm veel werk is en ontzettend moeilijk. Dat dacht ik dus ook van Surinaamse pom. Maar wist je dat het reuze meevalt? Om tot het beste recept te komen hebben we uiteraard advies gevraagd aan een expert. En aangezien mijn broer getrouwd is met een Surinaamse was advies dichterbij huis dan gedacht. Uiteraard hebben we de pom laten testen en deze werd volmondig goedgekeurd. Tijd om hem te delen met jullie!

“Je moet er even de tijd voor nemen, vandaar dat pom voornamelijk wordt gegeten op speciale (feest)dagen”

De basis van pom is trouwens tayer. Tayer is een Zuid-Amerikaanse plant waarvan zowel de bladeren als de wortelknollen worden gegeten. Deze laatste worden gebruikt bij de bereiding van pom. Aangezien tayer niet in Nederland groeit is deze kant-en-klaar (geraspt en bevroren) verkrijgbaar bij de Surinaamse supermarkt (of toko). Je moet er even de tijd voor nemen, vandaar dat pom voornamelijk wordt gegeten op speciale (feest)dagen. Serveer met rijst of aardappelen en groenten (bijvoorbeeld kouseband). Maak er ook lekker wat Surinaams zuurgoed bij. En wat je over hebt doe je op een broodje.

Surinaamse pom

Surinaamse pom

Personen: 8-10 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.4/5
( 169 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 2 kg pomtayer
  • 1,5 kg kipdijfilet
  • 4 tenen knoflook
  • 3 sjalotten
  • 3 Maggi kubor bouillonblokjes
  • 2 tomaten
  • 2 potten piccalilly (360 g)
  • 1 madame Jeanette (of adjuma) peper
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen
  • 1 bosje selderij
  • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
  • 2 el kristalsuiker
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el gemalen laos

Zo maak je het

  • Ontdooi een avond van te voren 2 zakken pomtayer (merk Lufo of Rens) van 1 kilo per stuk.
  • Snijd circa 1,5 kilo kipdijfilet in grove stukken en bak rondom aan op middelhoog vuur in een ruime scheut olie of boter. De kip hoeft nog niet helemaal gaar te zijn. Haal de kip uit de pan en zet even weg.
  • Voeg wat extra olie toe en fruit 3 fijngesneden sjalotten en 4 tenen knoflook op matig vuur. Voeg 1 klein blikje tomatenpuree toe en bak kort mee.
  • Snijd 2-3 tomaten in kleine blokjes en voeg toe aan het geheel. Bak al omscheppend en schraap met het vrijgekomen vocht eventueel de bodem van de pan schoon.
  • Voeg nu 300 ml water toe samen met 3 Maggi blokjes, 1 el gemalen laos, 2 el ketjap manis, een scheut vers citroensap, een flinke snuf zout en een flinke snuf peper. Breng tegen de kook en voeg de kip weer toe aan de pan.
  • Voeg tevens 1 hele madame Jeanette (of adjuma) peper toe en een handje fijngesneden selderij. Laat circa 30 minuten zachtjes pruttelen tot de kip goed gaar is. Proef of je hem pittiger wilt. Voeg dan wat sambal oelek toe. Het pepertje kan eruit.
  • Neem een ruime mengkom en doe de pomtayer erin. Voeg 100 ml verse sinaasappelsap toe samen met 1,5 pot piccalilly (360 g per stuk), 2 el suiker, een scheutje citroensap, een flinke snuf zout en peper en wat gesneden selderij. 
  • Neem een grote ovenschaal (of 2 kleinere) en bedek de bodem met een laagje pomtayer.
  • Bestrijk de pomtayer vervolgens met wat jus van de kip. En verdeel vervolgens de kip riant over de pomtayer.
  • Doe nu de rest van de pomtayer over de kip en bestrijk wederom ruim met jus.
  • Plaats het geheel nu 1,5 tot 2 uur in een op 150-160 graden voorverwarmde oven. Let op: soms moet het iets korter en soms wat langer. Dit verschilt per oven.
  • Test door met een vork of satéprikker in het geheel te prikken. Als er niets meer aan de vork blijft zitten is het gaar.
  • Serveer met witte rijst, Surinaams zuurgoed, extra piccalilly en sambal. Of maak er lekker een broodje pom van.

Ingrediënten pom Pom recept Surinaamse pom maken Surinaamse pom recept Surinaamse pom Pom Surinaams

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

26 reacties

WL 27 februari 2024 - 16:51

Gm. Mocht de Pom 3 of 4 dagen zijn ingevroren wat kun je dan het beste doen om hem weer smeuïg te krijgen???🤭🤭🤭

Reply
SmaakMenutie 28 februari 2024 - 11:51

Als je het langzaam afgedekt ontdooid is de kans op uitdrogen het kleinst!

Reply
David 28 januari 2023 - 14:28

Hoi,

Ik heb dit recept ook gemaakt, overheerlijk! Voor een wat spicy variant heb ik anderhalf eetlepel surinaamse sambal erin gedaan. En om de bovenkant lekker sappig te laten, heb ik over heel de schotel klontjes boter gedaan, zodat het mooi aanbakt. Maar overheerlijk! De dag daarna koud op een pistoletje met komkommer is ook heerlijk.

Reply
Lindy 29 december 2022 - 16:53

Ik maak vaak pom , maar ik zet geen ketjap manis en geen laos erin.
De ingredienten, die ik erbij zet zijn: nootmuskaat, zwarte peper en gesnipperde uien.

Groetjes van Suriname

Reply
Maarten 2 januari 2022 - 12:19

Klein vraagje: heb 2 zakken pomtayer van het merk fawaka. Moet ik het vocht uit die zakken ook gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 3 januari 2022 - 10:11

Ja hoor, is gewoon hetzelfde 🙂

Reply
Micky 29 april 2021 - 18:45

Vandaag voor de 2e keer dit recept gemaakt en het was weer heerlijk!
Ik heb wel de helft van de ingredienten genomen en dus de helft gemaakt.
Dus genoeg voor 4 tot 5 personen. Blijvertje dit recept 😋

Reply
SmaakMenutie 30 april 2021 - 08:51

Leuk te horen Micky! Fijn dat je ervan genoten hebt 🙂

Reply
1 2 3