Een feestgerecht vol traditie
Er zijn van die gerechten waarbij je automatisch denkt: dat is vast een dagtaak. Surinaamse pom was er voor ons zo één.
Tot we het gingen maken en ontdekten dat het allemaal wel meevalt. Ja, je moet er wat tijd voor reserveren, maar ingewikkeld? Zeker niet. En de smaak? Die is het dubbel en dwars waard.

Voor het recept klopten we aan bij iemand die het écht kan weten en waarvan wij wisten dat haar pom perfect smaakt. Na uitgebreid testen en proeven kregen we groen licht: deze pom mag gedeeld worden!
Wat is pom eigenlijk?
Pom is een Surinaams ovengerecht dat je vaak tegenkomt op feestdagen, verjaardagen of andere speciale momenten. Het is smeuïg, hartig en een tikkeltje zoet, met een heerlijke kruidige kipvulling in het midden. En dat alles in een soort ovenschotel van geraspte tayer, een knol uit Zuid-Amerika.

Hoewel het dus een echte feestklassieker is, vinden wij dat pom ook op een gewone zondag op tafel mag. Want als je eenmaal weet hoe je het maakt, wil je er nog maar één ding mee doen: nog een keer maken.
Knol van de tayerplant
De basis van pom is tayer, ook wel pomtayer genoemd. Dit is de knol van de tayerplant, die verwant is aan taro. Je komt ‘m hier niet vers tegen, maar gelukkig vind je geraspte tayer gewoon in het vriesvak van de Surinaamse supermarkt of toko. Handig overigens dat hij dan al klaar is voor gebruik.
“Je moet er even de tijd voor nemen, vandaar dat pom voornamelijk wordt gegeten op speciale (feest)dagen”
Tayer heeft een neutrale smaak die perfect samenwerkt met de kruidige kipvulling. Hij zuigt het vocht en de smaken op als een spons, waardoor elke hap precies goed is. En ja, het voelt een beetje als comfortfood, al serveren Surinamers het met trots op hun meest feestelijke gelegenheden.
Kruidige kip als vulling
Voor de vulling kiezen we kipdijfilet. Niet alleen omdat het malser is dan kipfilet, maar ook omdat het minder snel droog wordt. We stoven de kip met tomaat, ketjap manis, laos, citroensap, Maggi-blokjes, fijngesneden selderij en natuurlijk een Madame Jeanette (of adjuma) peper. Die laatste zorgt voor pit, maar geven we geen kans om te overheersen.

Na een half uurtje pruttelen is de kip heerlijk zacht en vol smaak. We halen het pepertje eruit, proeven, en bepalen of we extra pit willen toevoegen met bijvoorbeeld een lepel sambal oelek.
Een frisse, licht zoete pommengsel
Het pommengsel maken we van de geraspte tayer, die we op smaak brengen met verse sinaasappelsap, piccalilly, suiker, een scheut citroensap en peper en zout. Dat klinkt misschien als een vreemde combinatie, maar het werkt. De frisse zuren en lichte zoetheid brengen alles samen en zorgen voor precies de juiste afwisseling in smaak.

De piccalilly is trouwens essentieel. Het geeft die kenmerkende smaak die je direct herkent als ‘pom’. Geen fan van piccalilly? Geef het een kans. In dit gerecht komt het volledig tot z’n recht.
Opbouwen en in de oven
We bouwen onze pom op in laagjes: eerst een bodem van tayer, dan een flinke laag kip met jus, dan weer een laag tayer eroverheen. Belangrijk is dat je voldoende van de kipjus gebruikt, want die maakt de pom smeuïg. Daarna schuiven we de schaal in de oven.

De tijd in de oven ligt tussen de 1,5 en 2 uur, op zo’n 150 tot 160 graden. Even checken met een vork. Als die schoon weer uit het midden komt, is je pom gaar. De bovenkant hoort mooi goudbruin te kleuren en een beetje stevig aan te voelen.

Zo serveer je pom
Traditioneel serveer je pom met witte rijst (of kies voor aardappelen), kouseband of andere groenten, Surinaams zuurgoed, extra piccalilly en wat sambal voor de liefhebbers. Maar eerlijk? Wat je over hebt, is misschien nog wel lekkerder. Op een wit Surinaams puntje met een beetje sambal is koude pom echt een traktatie. En zo gaat er geen kruimel verloren.

Pom is typisch zo’n gerecht dat nog lekkerder wordt als je het een dag later eet. Dus maak gerust deze grote schaal. Je doet jezelf (en anderen) er een plezier mee.
Een ode aan Surinaamse gastvrijheid
Surinaamse pom is veel meer dan alleen een ovenschotel. Het is verbonden met familie en samenzijn. Er wordt niet voor niets gezegd: ‘wie pom serveert, serveert liefde’. En dat proef je! Wij zijn in elk geval blij dat we dit recept mogen delen, want wie eenmaal pom heeft geproefd, wil het blijven maken.
Dus laat je niet afschrikken door het idee dat het ingewikkeld is. Met wat aandacht en de juiste ingrediënten ontstaat er een gerecht dat niet alleen lekker is, maar ook verhalen losmaakt en herinneringen oproept. Zoals Surinaamse gerechten dat zo vaak doen.
26 reacties
Vandaag voor de 2e keer dit recept gemaakt en het was weer heerlijk!
Ik heb wel de helft van de ingredienten genomen en dus de helft gemaakt.
Dus genoeg voor 4 tot 5 personen. Blijvertje dit recept 😋
Leuk te horen Micky! Fijn dat je ervan genoten hebt 🙂
Klein vraagje: heb 2 zakken pomtayer van het merk fawaka. Moet ik het vocht uit die zakken ook gebruiken?
Ja hoor, is gewoon hetzelfde 🙂
Ik maak vaak pom , maar ik zet geen ketjap manis en geen laos erin.
De ingredienten, die ik erbij zet zijn: nootmuskaat, zwarte peper en gesnipperde uien.
Groetjes van Suriname
Hoi,
Ik heb dit recept ook gemaakt, overheerlijk! Voor een wat spicy variant heb ik anderhalf eetlepel surinaamse sambal erin gedaan. En om de bovenkant lekker sappig te laten, heb ik over heel de schotel klontjes boter gedaan, zodat het mooi aanbakt. Maar overheerlijk! De dag daarna koud op een pistoletje met komkommer is ook heerlijk.
Gm. Mocht de Pom 3 of 4 dagen zijn ingevroren wat kun je dan het beste doen om hem weer smeuïg te krijgen???🤭🤭🤭
Als je het langzaam afgedekt ontdooid is de kans op uitdrogen het kleinst!