Een feestgerecht vol traditie
Er zijn van die gerechten waarbij je automatisch denkt: dat is vast een dagtaak. Surinaamse pom was er voor ons zo één.
Tot we het gingen maken en ontdekten dat het allemaal wel meevalt. Ja, je moet er wat tijd voor reserveren, maar ingewikkeld? Zeker niet. En de smaak? Die is het dubbel en dwars waard.

Voor het recept klopten we aan bij iemand die het écht kan weten en waarvan wij wisten dat haar pom perfect smaakt. Na uitgebreid testen en proeven kregen we groen licht: deze pom mag gedeeld worden!
Wat is pom eigenlijk?
Pom is een Surinaams ovengerecht dat je vaak tegenkomt op feestdagen, verjaardagen of andere speciale momenten. Het is smeuïg, hartig en een tikkeltje zoet, met een heerlijke kruidige kipvulling in het midden. En dat alles in een soort ovenschotel van geraspte tayer, een knol uit Zuid-Amerika.

Hoewel het dus een echte feestklassieker is, vinden wij dat pom ook op een gewone zondag op tafel mag. Want als je eenmaal weet hoe je het maakt, wil je er nog maar één ding mee doen: nog een keer maken.
Knol van de tayerplant
De basis van pom is tayer, ook wel pomtayer genoemd. Dit is de knol van de tayerplant, die verwant is aan taro. Je komt ‘m hier niet vers tegen, maar gelukkig vind je geraspte tayer gewoon in het vriesvak van de Surinaamse supermarkt of toko. Handig overigens dat hij dan al klaar is voor gebruik.
“Je moet er even de tijd voor nemen, vandaar dat pom voornamelijk wordt gegeten op speciale (feest)dagen”
Tayer heeft een neutrale smaak die perfect samenwerkt met de kruidige kipvulling. Hij zuigt het vocht en de smaken op als een spons, waardoor elke hap precies goed is. En ja, het voelt een beetje als comfortfood, al serveren Surinamers het met trots op hun meest feestelijke gelegenheden.
Kruidige kip als vulling
Voor de vulling kiezen we kipdijfilet. Niet alleen omdat het malser is dan kipfilet, maar ook omdat het minder snel droog wordt. We stoven de kip met tomaat, ketjap manis, laos, citroensap, Maggi-blokjes, fijngesneden selderij en natuurlijk een Madame Jeanette (of adjuma) peper. Die laatste zorgt voor pit, maar geven we geen kans om te overheersen.

Na een half uurtje pruttelen is de kip heerlijk zacht en vol smaak. We halen het pepertje eruit, proeven, en bepalen of we extra pit willen toevoegen met bijvoorbeeld een lepel sambal oelek.
Een frisse, licht zoete pommengsel
Het pommengsel maken we van de geraspte tayer, die we op smaak brengen met verse sinaasappelsap, piccalilly, suiker, een scheut citroensap en peper en zout. Dat klinkt misschien als een vreemde combinatie, maar het werkt. De frisse zuren en lichte zoetheid brengen alles samen en zorgen voor precies de juiste afwisseling in smaak.

De piccalilly is trouwens essentieel. Het geeft die kenmerkende smaak die je direct herkent als ‘pom’. Geen fan van piccalilly? Geef het een kans. In dit gerecht komt het volledig tot z’n recht.
Opbouwen en in de oven
We bouwen onze pom op in laagjes: eerst een bodem van tayer, dan een flinke laag kip met jus, dan weer een laag tayer eroverheen. Belangrijk is dat je voldoende van de kipjus gebruikt, want die maakt de pom smeuïg. Daarna schuiven we de schaal in de oven.

De tijd in de oven ligt tussen de 1,5 en 2 uur, op zo’n 150 tot 160 graden. Even checken met een vork. Als die schoon weer uit het midden komt, is je pom gaar. De bovenkant hoort mooi goudbruin te kleuren en een beetje stevig aan te voelen.

Zo serveer je pom
Traditioneel serveer je pom met witte rijst (of kies voor aardappelen), kouseband of andere groenten, Surinaams zuurgoed, extra piccalilly en wat sambal voor de liefhebbers. Maar eerlijk? Wat je over hebt, is misschien nog wel lekkerder. Op een wit Surinaams puntje met een beetje sambal is koude pom echt een traktatie. En zo gaat er geen kruimel verloren.

Pom is typisch zo’n gerecht dat nog lekkerder wordt als je het een dag later eet. Dus maak gerust deze grote schaal. Je doet jezelf (en anderen) er een plezier mee.
Een ode aan Surinaamse gastvrijheid
Surinaamse pom is veel meer dan alleen een ovenschotel. Het is verbonden met familie en samenzijn. Er wordt niet voor niets gezegd: ‘wie pom serveert, serveert liefde’. En dat proef je! Wij zijn in elk geval blij dat we dit recept mogen delen, want wie eenmaal pom heeft geproefd, wil het blijven maken.
Dus laat je niet afschrikken door het idee dat het ingewikkeld is. Met wat aandacht en de juiste ingrediënten ontstaat er een gerecht dat niet alleen lekker is, maar ook verhalen losmaakt en herinneringen oproept. Zoals Surinaamse gerechten dat zo vaak doen.
26 reacties
Hi Tim & Erik, ik wil dit gerecht klaarmaken voor zo’n 3 personen. Raden jullie hierbij aan voor alle ingrediënten de hoeveelheid door ongeveer 3 te delen?
Leuk Timo! Wij hadden het zelfde dilemma, maar het is gebruikelijk om een grote hoeveelheid te maken. Dus ik zou het je niet kunnen vertellen. Maar wij hebben de rest ingevroren zodat we het een volgende keer lekker op een (Surinaams) broodje kunnen doen 🙂
Hoi. Ziet er goed uit. Uiteraard maakt elke familie op zijn manier pom. Van een hele oude buurvrouw uit Coronie heb ik het beste recept van pom leren maken zoals de oude dames het in Suriname maakten. Hoewel mij moeder haar pom ook heerlijk was heb ik toch het recept van deze buurvrouw gehouden. Ik weet wel dat ketjap noch picallily ooit gebruikt wordt in pom .
Hi jongens van smaakmenutie, als ik Pom maak bij speciale gelegenheden dan doe ik er (naast wat jullie gebruiken) altijd zwarte peper bij en nootmuskaat bij de kip en ipv sjalotten, gewone uien. Ik doe er niet zoveel piccalilly in, 2 eetlepels meer niet voor de smaak ipv kappertjes, wat sommige doen. Zo heb ik het geleerd van mijn surinaamse schoonmoeder.
Ha mannen, wat een timing! Ik was van de week weer bij mijn favoriete Marokkaanse toko, Tagzout in winkelcentrum De Terp hier in Capelle, ik kom daar meerdere keren per week. Geweldig goed vlees, enorm assortiment aan kruiden, kaas, yoghurt en verder zo’n beetje alles wat je voor de Indische, Oosterse, Turkse, Marokkaanse, Caribische en Surinaamse keuken maar nodig kan hebben.
Nu stond ik van de week te kijken bij de diepvries-sectie en viel mijn oog op diepgevroren pom tayer.
En stond ik me te bedenken dat ik daarover al eens gelezen had in het Rotterdams Kookboek van Linda Roodenburg.
En prompt komen jullie met een watertandend lekker recept voor pom! Dus van de week eten we een keer pom! À la Smaakmenutie uiteraard! Thanks, guys!
Nou, wat tof Peter en wat een toeval! Een beter moment hadden we dus niet kunnen kiezen om ons recept te publiceren, leuk 🙂 Thanks voor de toko-tip en geniet van de pom. Laat je ons nog wel weten wat je ervan vond?
Absoluut, alsof jullie het wisten….grinnik…
Yep, ga ik zeker doen, jullie horen van me!
Hey mannen, vandaag dan toch eindelijk jullie pom gemaakt. Na wat opgetrokken wenkbrauwen van onze jongens toen ik vertelde dat er een pot piccalilly door de pom zat, verdween de lichte scepsis na de eerste happen als sneeuw voor de zon! Ik had de helft gemaakt van jullie recept en de schaal was schoon op en er werd gelijk gevraagd wanneer weer….grinnik…
Ik heb nog wel een vraagje, het eindresultaat was niet zo stevig als bij jullie op de foto. Ben ik iets te royaal geweest met de goddelijke jus van de kip misschien? De oventijd was ruim voldoende, 2 uur op 150 graden.
Hoe dan ook, het was heerlijk!!
Erg leuk om te horen dat ons recept bij jullie allemaal in de smaak viel! En dat de scepsis bij de jongens verdween. Er gaat inderdaad veel piccalilly in, maar dat is echt hoe het hoort 🙂 Fijn dat het gelukt was om de helft te maken, een volgende keer zou ik onze hoeveelheden aanhouden en lekker invriezen. Scheelt weer een keer koken en net zo lekker, doen wij ook altijd!
Dat het niet zo stevig was zou inderdaad kunnen komen door te veel jus, of wellicht te veel piccalilly (wij gebruiken 1,5 pot), hoe dan ook het was wat te nat maar als de smaak maar goed was!
Nou, lekker was het zeker! Ik had iets van 300 gr. piccallily gebruikt (netjes omgerekend….) dus het het zal de jus wel geweest zijn. Maar ook die was zo gruwlendig lekker…. Bewaar hem de volgende keer wel om het broodje Pom mee in te kwasten…grinnik…
Anyway, met stip in de top tien, jullie Pom! 👍
Wij hebben gister de pom gemaakt, en net een broodje pom gegeten. Het was echt heerlijk!!
Leuk Cindy, fijn dat de pom in de smaak viel!
Hoi hoi, ben bezig jullie ook recept te maken. Wat ik me afvraag: ik heb ooit een Surinaamse kookcursus gevolgd en daar werd zoutvlees gebruikt in het recept, dat staat ook op de verpakking de pomtayer. Wat is de reden dat jullie geen zoutvlees gebruiken ?
Met vriendelijke groet,
Regina Klein
Lekker Regina! Zoutvlees hebben wij niet bewust achterwege gelaten. Dat is echt optioneel, maar voeg het vooral toe als je het lekker vindt. Ook zonder geeft het voldoende smaak 🙂
Pom is een creoolse/joods gerecht. Ze eten wel rund vlees maar de hindoestanen zelf niet. Daarom word er doorgaans pom zonder zoutvlees gemaakt. Als je een broodje pom besteld krijg je 98% zonder zoutvlees.
Mijn complimenten voor jullie recept! Vandaag jullie pom recept gemaakt en wat heb ik gesmuld! De hoeveelheid is idd voor een weeshuis maar het restant ingevroren om een andere keer weer te genieten!
Haha ja het is inderdaad veel! En invriezen kan heel goed. Doe je het een volgende keer lekker op een broodje bijvoorbeeld! Bedankt voor het compliment Channa, leuk om te horen 🙂