Pom

Surinaamse ovenschotel

door SmaakMenutie
Surinaamse pom

Tayer

Je hebt van die gerechten waarvan je denkt dat het enorm veel werk is en ontzettend moeilijk. Dat dacht ik dus ook van Surinaamse pom. Maar wist je dat het reuze meevalt? Om tot het beste recept te komen hebben we uiteraard advies gevraagd aan een expert. En aangezien mijn broer getrouwd is met een Surinaamse was advies dichterbij huis dan gedacht. Uiteraard hebben we de pom laten testen en deze werd volmondig goedgekeurd. Tijd om hem te delen met jullie!

“Je moet er even de tijd voor nemen, vandaar dat pom voornamelijk wordt gegeten op speciale (feest)dagen”

De basis van pom is trouwens tayer. Tayer is een Zuid-Amerikaanse plant waarvan zowel de bladeren als de wortelknollen worden gegeten. Deze laatste worden gebruikt bij de bereiding van pom. Aangezien tayer niet in Nederland groeit is deze kant-en-klaar (geraspt en bevroren) verkrijgbaar bij de Surinaamse supermarkt (of toko). Je moet er even de tijd voor nemen, vandaar dat pom voornamelijk wordt gegeten op speciale (feest)dagen. Serveer met rijst of aardappelen en groenten (bijvoorbeeld kouseband). Maak er ook lekker wat Surinaams zuurgoed bij. En wat je over hebt doe je op een broodje.

Surinaamse pom

Surinaamse pom

Print dit recept
Personen: 8-10 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.5/5
( 154 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 2 kg pomtayer
  • 1,5 kg kipdijfilet
  • 4 tenen knoflook
  • 3 sjalotten
  • 3 Maggi kubor bouillonblokjes
  • 2 tomaten
  • 2 potten piccalilly (360 g)
  • 1 madame Jeanette (of adjuma) peper
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen
  • 1 bosje selderij
  • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
  • 2 el kristalsuiker
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el gemalen laos

Zo maak je het

  • Ontdooi een avond van te voren 2 zakken pomtayer (merk Lufo of Rens) van 1 kilo per stuk.
  • Snijd circa 1,5 kilo kipdijfilet in grove stukken en bak rondom aan op middelhoog vuur in een ruime scheut olie of boter. De kip hoeft nog niet helemaal gaar te zijn. Haal de kip uit de pan en zet even weg.
  • Voeg wat extra olie toe en fruit 3 fijngesneden sjalotten en 4 tenen knoflook op matig vuur. Voeg 1 klein blikje tomatenpuree toe en bak kort mee.
  • Snijd 2-3 tomaten in kleine blokjes en voeg toe aan het geheel. Bak al omscheppend en schraap met het vrijgekomen vocht eventueel de bodem van de pan schoon.
  • Voeg nu 300 ml water toe samen met 3 Maggi blokjes, 1 el gemalen laos, 2 el ketjap manis, een scheut vers citroensap, een flinke snuf zout en een flinke snuf peper. Breng tegen de kook en voeg de kip weer toe aan de pan.
  • Voeg tevens 1 hele madame Jeanette (of adjuma) peper toe en een handje fijngesneden selderij. Laat circa 30 minuten zachtjes pruttelen tot de kip goed gaar is. Proef of je hem pittiger wilt. Voeg dan wat sambal oelek toe. Het pepertje kan eruit.
  • Neem een ruime mengkom en doe de pomtayer erin. Voeg 100 ml verse sinaasappelsap toe samen met 1,5 pot piccalilly (360 g per stuk), 2 el suiker, een scheutje citroensap, een flinke snuf zout en peper en wat gesneden selderij. 
  • Neem een grote ovenschaal (of 2 kleinere) en bedek de bodem met een laagje pomtayer.
  • Bestrijk de pomtayer vervolgens met wat jus van de kip. En verdeel vervolgens de kip riant over de pomtayer.
  • Doe nu de rest van de pomtayer over de kip en bestrijk wederom ruim met jus.
  • Plaats het geheel nu 1,5 tot 2 uur in een op 150-160 graden voorverwarmde oven. Let op: soms moet het iets korter en soms wat langer. Dit verschilt per oven.
  • Test door met een vork of satéprikker in het geheel te prikken. Als er niets meer aan de vork blijft zitten is het gaar.
  • Serveer met witte rijst, Surinaams zuurgoed, extra piccalilly en sambal. Of maak er lekker een broodje pom van.

Ingrediënten pom Pom recept Surinaamse pom maken Surinaamse pom recept Surinaamse pom Pom Surinaams

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

26 reacties

Timo 14 februari 2021 - 16:44

Hi Tim & Erik, ik wil dit gerecht klaarmaken voor zo’n 3 personen. Raden jullie hierbij aan voor alle ingrediënten de hoeveelheid door ongeveer 3 te delen?

Reply
SmaakMenutie 15 februari 2021 - 10:08

Leuk Timo! Wij hadden het zelfde dilemma, maar het is gebruikelijk om een grote hoeveelheid te maken. Dus ik zou het je niet kunnen vertellen. Maar wij hebben de rest ingevroren zodat we het een volgende keer lekker op een (Surinaams) broodje kunnen doen 🙂

Reply
Ingrid 11 augustus 2023 - 18:50

Hoi. Ziet er goed uit. Uiteraard maakt elke familie op zijn manier pom. Van een hele oude buurvrouw uit Coronie heb ik het beste recept van pom leren maken zoals de oude dames het in Suriname maakten. Hoewel mij moeder haar pom ook heerlijk was heb ik toch het recept van deze buurvrouw gehouden. Ik weet wel dat ketjap noch picallily ooit gebruikt wordt in pom .

Reply
Thea 20 augustus 2024 - 15:05

Hi jongens van smaakmenutie, als ik Pom maak bij speciale gelegenheden dan doe ik er (naast wat jullie gebruiken) altijd zwarte peper bij en nootmuskaat bij de kip en ipv sjalotten, gewone uien. Ik doe er niet zoveel piccalilly in, 2 eetlepels meer niet voor de smaak ipv kappertjes, wat sommige doen. Zo heb ik het geleerd van mijn surinaamse schoonmoeder.

Reply
Peter 14 februari 2021 - 17:48

Ha mannen, wat een timing! Ik was van de week weer bij mijn favoriete Marokkaanse toko, Tagzout in winkelcentrum De Terp hier in Capelle, ik kom daar meerdere keren per week. Geweldig goed vlees, enorm assortiment aan kruiden, kaas, yoghurt en verder zo’n beetje alles wat je voor de Indische, Oosterse, Turkse, Marokkaanse, Caribische en Surinaamse keuken maar nodig kan hebben.
Nu stond ik van de week te kijken bij de diepvries-sectie en viel mijn oog op diepgevroren pom tayer.
En stond ik me te bedenken dat ik daarover al eens gelezen had in het Rotterdams Kookboek van Linda Roodenburg.
En prompt komen jullie met een watertandend lekker recept voor pom! Dus van de week eten we een keer pom! À la Smaakmenutie uiteraard! Thanks, guys!

Reply
SmaakMenutie 15 februari 2021 - 10:10

Nou, wat tof Peter en wat een toeval! Een beter moment hadden we dus niet kunnen kiezen om ons recept te publiceren, leuk 🙂 Thanks voor de toko-tip en geniet van de pom. Laat je ons nog wel weten wat je ervan vond?

Reply
Peter 15 februari 2021 - 18:38

Absoluut, alsof jullie het wisten….grinnik…
Yep, ga ik zeker doen, jullie horen van me!

Reply
Peter 11 mei 2021 - 19:13

Hey mannen, vandaag dan toch eindelijk jullie pom gemaakt. Na wat opgetrokken wenkbrauwen van onze jongens toen ik vertelde dat er een pot piccalilly door de pom zat, verdween de lichte scepsis na de eerste happen als sneeuw voor de zon! Ik had de helft gemaakt van jullie recept en de schaal was schoon op en er werd gelijk gevraagd wanneer weer….grinnik…
Ik heb nog wel een vraagje, het eindresultaat was niet zo stevig als bij jullie op de foto. Ben ik iets te royaal geweest met de goddelijke jus van de kip misschien? De oventijd was ruim voldoende, 2 uur op 150 graden.
Hoe dan ook, het was heerlijk!!

Reply
SmaakMenutie 12 mei 2021 - 10:59

Erg leuk om te horen dat ons recept bij jullie allemaal in de smaak viel! En dat de scepsis bij de jongens verdween. Er gaat inderdaad veel piccalilly in, maar dat is echt hoe het hoort 🙂 Fijn dat het gelukt was om de helft te maken, een volgende keer zou ik onze hoeveelheden aanhouden en lekker invriezen. Scheelt weer een keer koken en net zo lekker, doen wij ook altijd!
Dat het niet zo stevig was zou inderdaad kunnen komen door te veel jus, of wellicht te veel piccalilly (wij gebruiken 1,5 pot), hoe dan ook het was wat te nat maar als de smaak maar goed was!

Peter 12 mei 2021 - 18:54

Nou, lekker was het zeker! Ik had iets van 300 gr. piccallily gebruikt (netjes omgerekend….) dus het het zal de jus wel geweest zijn. Maar ook die was zo gruwlendig lekker…. Bewaar hem de volgende keer wel om het broodje Pom mee in te kwasten…grinnik…
Anyway, met stip in de top tien, jullie Pom! 👍

Cindy 20 februari 2021 - 11:35

Wij hebben gister de pom gemaakt, en net een broodje pom gegeten. Het was echt heerlijk!!

Reply
SmaakMenutie 20 februari 2021 - 14:22

Leuk Cindy, fijn dat de pom in de smaak viel!

Reply
Regina 20 februari 2021 - 12:54

Hoi hoi, ben bezig jullie ook recept te maken. Wat ik me afvraag: ik heb ooit een Surinaamse kookcursus gevolgd en daar werd zoutvlees gebruikt in het recept, dat staat ook op de verpakking de pomtayer. Wat is de reden dat jullie geen zoutvlees gebruiken ?

Met vriendelijke groet,

Regina Klein

Reply
SmaakMenutie 20 februari 2021 - 14:23

Lekker Regina! Zoutvlees hebben wij niet bewust achterwege gelaten. Dat is echt optioneel, maar voeg het vooral toe als je het lekker vindt. Ook zonder geeft het voldoende smaak 🙂

Reply
Amresh 3 april 2021 - 11:43

Pom is een creoolse/joods gerecht. Ze eten wel rund vlees maar de hindoestanen zelf niet. Daarom word er doorgaans pom zonder zoutvlees gemaakt. Als je een broodje pom besteld krijg je 98% zonder zoutvlees.

Reply
Channa 6 maart 2021 - 23:18

Mijn complimenten voor jullie recept! Vandaag jullie pom recept gemaakt en wat heb ik gesmuld! De hoeveelheid is idd voor een weeshuis maar het restant ingevroren om een andere keer weer te genieten!

Reply
SmaakMenutie 7 maart 2021 - 12:49

Haha ja het is inderdaad veel! En invriezen kan heel goed. Doe je het een volgende keer lekker op een broodje bijvoorbeeld! Bedankt voor het compliment Channa, leuk om te horen 🙂

Reply
Micky 29 april 2021 - 18:45

Vandaag voor de 2e keer dit recept gemaakt en het was weer heerlijk!
Ik heb wel de helft van de ingredienten genomen en dus de helft gemaakt.
Dus genoeg voor 4 tot 5 personen. Blijvertje dit recept 😋

Reply
SmaakMenutie 30 april 2021 - 08:51

Leuk te horen Micky! Fijn dat je ervan genoten hebt 🙂

Reply
Maarten 2 januari 2022 - 12:19

Klein vraagje: heb 2 zakken pomtayer van het merk fawaka. Moet ik het vocht uit die zakken ook gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 3 januari 2022 - 10:11

Ja hoor, is gewoon hetzelfde 🙂

Reply
Lindy 29 december 2022 - 16:53

Ik maak vaak pom , maar ik zet geen ketjap manis en geen laos erin.
De ingredienten, die ik erbij zet zijn: nootmuskaat, zwarte peper en gesnipperde uien.

Groetjes van Suriname

Reply
David 28 januari 2023 - 14:28

Hoi,

Ik heb dit recept ook gemaakt, overheerlijk! Voor een wat spicy variant heb ik anderhalf eetlepel surinaamse sambal erin gedaan. En om de bovenkant lekker sappig te laten, heb ik over heel de schotel klontjes boter gedaan, zodat het mooi aanbakt. Maar overheerlijk! De dag daarna koud op een pistoletje met komkommer is ook heerlijk.

Reply
WL 27 februari 2024 - 16:51

Gm. Mocht de Pom 3 of 4 dagen zijn ingevroren wat kun je dan het beste doen om hem weer smeuïg te krijgen???🤭🤭🤭

Reply
SmaakMenutie 28 februari 2024 - 11:51

Als je het langzaam afgedekt ontdooid is de kans op uitdrogen het kleinst!

Reply
Sietze 2 juni 2024 - 12:43

Hoi ik heb pom gemaakt en het heerlijk
Mijn dank is groot voor dit gerecht 👍👍👍

Reply