Smeltkroes van culturen
Naast de Indische keuken zijn we ook groot fan van de Surinaamse keuken. Niet zo gek, want die twee liggen dichter bij elkaar dan je denkt.
Onze roti kip massala werd al honderdduizenden keren bekeken, en vandaag delen we een nieuwe variant: Surinaamse gestoofde kip, bomvol smaak, een tikkeltje pittig en heerlijk zacht gegaard.
Zoals je misschien al weet is de Surinaamse keuken een smeltkroes van culturen. Indische (Javaanse), Chinese, Hindoestaanse én Nederlandse invloeden komen allemaal samen op het bord. In dit gerecht proef je dat terug: we gebruiken five-spices poeder, ketjap manis, zoute sojasaus, Surinaamse sambal en… oer-Hollandse sperziebonen en aardappeltjes.
Sperziebonen of toch kousenband?
In Suriname wordt vaak kousenband gebruikt. Lange, stevige peulen die iets zoeter en zachter zijn dan onze sperziebonen. Maar laat je daar vooral niet door afschrikken. Kousenband is hier niet altijd te krijgen en met verse sperziebonen maak je een minstens zo smakelijke versie. Die houden bovendien nét wat meer bite tijdens het stoven.
Voor een extra voedzame maaltijd voegen we ook kruimige aardappeltjes toe. Kant-en-klaar, voorgekookt en makkelijk. Die nemen de smaken van de saus perfect op en zorgen ervoor dat je niet per se rijst hoeft te koken. Al is witte rijst of een roti vel natuurlijk altijd een goede aanvulling.
De kracht van Surinaamse sambal
Wat ons gerecht echt afmaak is de Surinaamse sambal. Anders dan Indische sambal oelek, is de Surinaamse variant vaak (ook) gemaakt met verse Madame Jeanette pepers. En die zijn klein, geel en bijzonder scherp, maar met een uitgesproken smaak. Je hebt ze in allerlei varianten, soms met ui, soms gefermenteerd, soms op olie.
Wij kiezen voor een mildere versie van rode en gele Madame Jeanette pepers, maar wel met de kenmerkende smaak maar dus zonder dat het gerecht (wat osn betreft) onnodig scherp wordt. Voeg gerust wat meer toe als je van heet houdt, maar begin met drie eetlepels. En let op bij het proeven: de pittigheid bouwt zich langzaam op.
Langzaam garen, langzaam genieten
De sleutel tot succes bij deze kip is tijd. Laat de kip minstens een uur rustig sudderen. Hierdoor trekken alle smaken goed in het vlees, en krijg je die typische stoofstructuur waarbij de kip uit elkaar valt als je ernaar kijkt. Zet het vuur het laatste kwartier wat hoger en haal de deksel van de pan. Zo dikt de saus mooi in.
Serveer met fris zuurgoed
Om het geheel af te maken, serveer je de stoof met iets fris. Surinaams zuurgoed bijvoorbeeld. Dat zijn ingelegde groenten zoals komkommer en wortel in zuur, een beetje zoet, een beetje scherp. Geen zuurgoed in huis? Een simpele salade van komkommer met wat azijn en suiker doet ook wonderen.
Of je het nu eet met rijst, roti of gewoon zo uit de pan lepelt… Onze Surinaamse gestoofde kip is er eentje die je blijft maken. Zeker als je eenmaal die pot sambal in huis hebt.
92 reacties
Is echt een topgerecht, wel minder sambal gebruikt.
Hoi mannen,
Ik ga dit vandaag maken en het lijkt me heerlijk ik woon in een senioren appartement dus het hele complex zal de geur wel mee krijgen.
Ik gebruikt wel mijn eigen gemaakte sambal want ik hou van pittig.
Groet Nick
Ik heb het met rijst gemaakt. Rijst 25 min mee koken. 2el sambal in gedaan Niet te doen. Veel te pittig. Alle smaak papillen kapot. Komt dat door het weg laten van de aardappels?
Gr Monique
Het hoort wel pittig te zijn, maar als je de rijst meekookt dan zal de rijstkorrel extra pittig worden.
heb dit net gemaakt(en we eten t morgen)maar het is nu al zo lekker
Ik heb het zonet gemaakt, alleen heb ik Chinezen 5 spices gebruikt omdat ik de originele niet kon vinden in de Jumbo. Maar wat ruikt het heerlijk en smaakt het nog beter! Ik ben gek op groente dus heb ik geëxperimenteerd met paprika en wortelen. Ik kreeg rode wangetjes van de smaken! Helaas geen Surinaamse sambal kunnen vinden ook niet bij toko’s dus dan maar lekker madam jeannette sambal gebruikt. Echt een aanrader