Smeltkroes van culturen
Naast de Indische keuken zijn we ook groot fan van de Surinaamse keuken. Niet zo gek, want die twee liggen dichter bij elkaar dan je denkt.
Onze roti kip massala werd al honderdduizenden keren bekeken, en vandaag delen we een nieuwe variant: Surinaamse gestoofde kip, bomvol smaak, een tikkeltje pittig en heerlijk zacht gegaard.
Zoals je misschien al weet is de Surinaamse keuken een smeltkroes van culturen. Indische (Javaanse), Chinese, Hindoestaanse én Nederlandse invloeden komen allemaal samen op het bord. In dit gerecht proef je dat terug: we gebruiken five-spices poeder, ketjap manis, zoute sojasaus, Surinaamse sambal en… oer-Hollandse sperziebonen en aardappeltjes.
Sperziebonen of toch kousenband?
In Suriname wordt vaak kousenband gebruikt. Lange, stevige peulen die iets zoeter en zachter zijn dan onze sperziebonen. Maar laat je daar vooral niet door afschrikken. Kousenband is hier niet altijd te krijgen en met verse sperziebonen maak je een minstens zo smakelijke versie. Die houden bovendien nét wat meer bite tijdens het stoven.
Voor een extra voedzame maaltijd voegen we ook kruimige aardappeltjes toe. Kant-en-klaar, voorgekookt en makkelijk. Die nemen de smaken van de saus perfect op en zorgen ervoor dat je niet per se rijst hoeft te koken. Al is witte rijst of een roti vel natuurlijk altijd een goede aanvulling.
De kracht van Surinaamse sambal
Wat ons gerecht echt afmaak is de Surinaamse sambal. Anders dan Indische sambal oelek, is de Surinaamse variant vaak (ook) gemaakt met verse Madame Jeanette pepers. En die zijn klein, geel en bijzonder scherp, maar met een uitgesproken smaak. Je hebt ze in allerlei varianten, soms met ui, soms gefermenteerd, soms op olie.
Wij kiezen voor een mildere versie van rode en gele Madame Jeanette pepers, maar wel met de kenmerkende smaak maar dus zonder dat het gerecht (wat osn betreft) onnodig scherp wordt. Voeg gerust wat meer toe als je van heet houdt, maar begin met drie eetlepels. En let op bij het proeven: de pittigheid bouwt zich langzaam op.
Langzaam garen, langzaam genieten
De sleutel tot succes bij deze kip is tijd. Laat de kip minstens een uur rustig sudderen. Hierdoor trekken alle smaken goed in het vlees, en krijg je die typische stoofstructuur waarbij de kip uit elkaar valt als je ernaar kijkt. Zet het vuur het laatste kwartier wat hoger en haal de deksel van de pan. Zo dikt de saus mooi in.
Serveer met fris zuurgoed
Om het geheel af te maken, serveer je de stoof met iets fris. Surinaams zuurgoed bijvoorbeeld. Dat zijn ingelegde groenten zoals komkommer en wortel in zuur, een beetje zoet, een beetje scherp. Geen zuurgoed in huis? Een simpele salade van komkommer met wat azijn en suiker doet ook wonderen.
Of je het nu eet met rijst, roti of gewoon zo uit de pan lepelt… Onze Surinaamse gestoofde kip is er eentje die je blijft maken. Zeker als je eenmaal die pot sambal in huis hebt.
92 reacties
Het klinkt misschien heel afgezaagd, maar vanavond weer gemaakt voor de 3de keer.
Pan weer helemaal leeg, super lekker samen gegeten.
Mannetje zei lekker dan Roti kip.
Groet Henny
Haha, welnee Henny! Erg leuk dat jullie zo genieten van dit recept 🙂 Het ís ook heerlijk!
Dit was zooooo lekker! Weer een succes receptje!
Leuk te horen Natasja! Fijn dat je ervan genoten hebt 🙂
Wat zijn de hoeveelheden voor 6 personen? 🙂
Hi Romee, houd dan ongeveer x1,5 aan per ingrediënt!
Ik had een dubbele portie gemaakt dus net weer gegeten met witte rijst, nogmaals deze blijft in onze top staan. Nogmaals bedankt voor het heerlijke recept.
Een goed en mooi zonnig weekend.
Goet Henny
Lekker zeg Henny! Fijn dat ons recept in de smaak valt 🙂
Wat was het HEEEEERLIJK. Wij hadden er geen rijst of roti vellen bij, dus eerlijk gezegd hebben we met z’n tweetjes de hele pan leeg gelikt haha. (ik dacht ik gooi de rest in de vriezer, maar dat heeft het niet gehaald haha)
Ik had het 1 dag van te voren gemaakt, een nachtje in de koelkast doet altijd goed voor de smaak. dit ga ik zeker vaker maken!
Haha wat leuk om te horen dat jullie zo gesmuld hebben van dit recept Sacha! En zeker waar, een dag van tevoren maken is extra lekker 🙂