Smeltkroes van culturen
Naast de Indische keuken zijn we ook groot fan van de Surinaamse keuken. Niet zo gek, want die twee liggen dichter bij elkaar dan je denkt.
Onze roti kip massala werd al honderdduizenden keren bekeken, en vandaag delen we een nieuwe variant: Surinaamse gestoofde kip, bomvol smaak, een tikkeltje pittig en heerlijk zacht gegaard.
Zoals je misschien al weet is de Surinaamse keuken een smeltkroes van culturen. Indische (Javaanse), Chinese, Hindoestaanse én Nederlandse invloeden komen allemaal samen op het bord. In dit gerecht proef je dat terug: we gebruiken five-spices poeder, ketjap manis, zoute sojasaus, Surinaamse sambal en… oer-Hollandse sperziebonen en aardappeltjes.
Sperziebonen of toch kousenband?
In Suriname wordt vaak kousenband gebruikt. Lange, stevige peulen die iets zoeter en zachter zijn dan onze sperziebonen. Maar laat je daar vooral niet door afschrikken. Kousenband is hier niet altijd te krijgen en met verse sperziebonen maak je een minstens zo smakelijke versie. Die houden bovendien nét wat meer bite tijdens het stoven.
Voor een extra voedzame maaltijd voegen we ook kruimige aardappeltjes toe. Kant-en-klaar, voorgekookt en makkelijk. Die nemen de smaken van de saus perfect op en zorgen ervoor dat je niet per se rijst hoeft te koken. Al is witte rijst of een roti vel natuurlijk altijd een goede aanvulling.
De kracht van Surinaamse sambal
Wat ons gerecht echt afmaak is de Surinaamse sambal. Anders dan Indische sambal oelek, is de Surinaamse variant vaak (ook) gemaakt met verse Madame Jeanette pepers. En die zijn klein, geel en bijzonder scherp, maar met een uitgesproken smaak. Je hebt ze in allerlei varianten, soms met ui, soms gefermenteerd, soms op olie.
Wij kiezen voor een mildere versie van rode en gele Madame Jeanette pepers, maar wel met de kenmerkende smaak maar dus zonder dat het gerecht (wat osn betreft) onnodig scherp wordt. Voeg gerust wat meer toe als je van heet houdt, maar begin met drie eetlepels. En let op bij het proeven: de pittigheid bouwt zich langzaam op.
Langzaam garen, langzaam genieten
De sleutel tot succes bij deze kip is tijd. Laat de kip minstens een uur rustig sudderen. Hierdoor trekken alle smaken goed in het vlees, en krijg je die typische stoofstructuur waarbij de kip uit elkaar valt als je ernaar kijkt. Zet het vuur het laatste kwartier wat hoger en haal de deksel van de pan. Zo dikt de saus mooi in.
Serveer met fris zuurgoed
Om het geheel af te maken, serveer je de stoof met iets fris. Surinaams zuurgoed bijvoorbeeld. Dat zijn ingelegde groenten zoals komkommer en wortel in zuur, een beetje zoet, een beetje scherp. Geen zuurgoed in huis? Een simpele salade van komkommer met wat azijn en suiker doet ook wonderen.
Of je het nu eet met rijst, roti of gewoon zo uit de pan lepelt… Onze Surinaamse gestoofde kip is er eentje die je blijft maken. Zeker als je eenmaal die pot sambal in huis hebt.
92 reacties
Een echte smaakmenutie en ook een hele lekkere smaakbelevenis.
Wauw het hele huis geurde lekker, en wat een heerlijk gerecht.
Deze komt echt in onze top 3 te staan.
Boy´s weer bedankt voor dit heerlijke recept.
Gegeten met roti mmm.
Wat leuk Henny, dit soort berichten horen we graag 🙂
Lijkt me heerlijk! We gaan het vanavond proberen. Maar waarom moet je de aardappelen eerst voorkoken? Als je ze erbij doet en ze moeten nog een uurtje meepruttelen, dan worden ze toch in dat uur al gaar genoeg?
Dat kan ook hoor! Wij hebben voorgekookte aardappelen uit de winkel gebruikt; puur vanwege het gemak 🙂
Vandaag ga ik dit gerecht voor de tweede keer maken. Heerlijk gerecht. Vandaag wel iets minder sambal. Ik hou van pittig eten maar drie lepels is een beetje te pittig.
Haha ja hij is goed spicy! Desnoods ‘gewone’ sambal oelek gebruiken Jan. Geniet ervan!
Hoe lang moet alles in de slowcooker? En dan het laatste uur de aardappel erbij?
Hoelang weten wij niet precies Nancy, omdat wij geen slowcooker hebben maar sowieso langer dan een uur laten pruttelen. Verder het proces aanhouden zoals beschreven, dus ook de aardappelen 🙂
Ik ben ook erg blij met dit gerecht, elke keer weer genieten. Zelf doe ik wat minder sambal er in, als ik het dezelfde dag ga eten. Het liefst maak ik het een dag van tevoren en dan kan je lekker pittig starten. Ik gebruik overigens geen water maar gooi er wat extra tomaten in. En ik gebruik sperziebonen uit het vriesvak.
Maar vooral: ga zo door! Ik eet graag jullie gerechten.
Fijn dat je er ook van genoten hebt Tim (en onze andere recepten)! Goed idee trouwens die tomaten 🙂
Is surinaamse sambal de sambal van madam jeannet pepers?
Ja onder andere! Dat maakt ‘m extra pittig 😉 Maar sambal oelek is ook prima hoor Ruud. Voeg desnoods naar smaak extra toe.