Home Hoofdgerechten Surinaamse gestoofde kip

Surinaamse gestoofde kip

met sperziebonen en aardappelen

door SmaakMenutie
Surinaamse kip

Smeltkroes van culturen

Naast de Indische keuken zijn we ook groot fan van de Surinaamse keuken. Niet zo gek, want die twee liggen dichter bij elkaar dan je denkt.

Onze roti kip massala werd al honderdduizenden keren bekeken, en vandaag delen we een nieuwe variant: Surinaamse gestoofde kip, bomvol smaak, een tikkeltje pittig en heerlijk zacht gegaard.

Gestoofde kip

Zoals je misschien al weet is de Surinaamse keuken een smeltkroes van culturen. Indische (Javaanse), Chinese, Hindoestaanse én Nederlandse invloeden komen allemaal samen op het bord. In dit gerecht proef je dat terug: we gebruiken five-spices poeder, ketjap manis, zoute sojasaus, Surinaamse sambal en… oer-Hollandse sperziebonen en aardappeltjes.

Sperziebonen of toch kousenband?

In Suriname wordt vaak kousenband gebruikt. Lange, stevige peulen die iets zoeter en zachter zijn dan onze sperziebonen. Maar laat je daar vooral niet door afschrikken. Kousenband is hier niet altijd te krijgen en met verse sperziebonen maak je een minstens zo smakelijke versie. Die houden bovendien nét wat meer bite tijdens het stoven.

Surinaamse kip ingrediënten

Voor een extra voedzame maaltijd voegen we ook kruimige aardappeltjes toe. Kant-en-klaar, voorgekookt en makkelijk. Die nemen de smaken van de saus perfect op en zorgen ervoor dat je niet per se rijst hoeft te koken. Al is witte rijst of een roti vel natuurlijk altijd een goede aanvulling.

De kracht van Surinaamse sambal

Wat ons gerecht echt afmaak is de Surinaamse sambal. Anders dan Indische sambal oelek, is de Surinaamse variant vaak (ook) gemaakt met verse Madame Jeanette pepers. En die zijn klein, geel en bijzonder scherp, maar met een uitgesproken smaak. Je hebt ze in allerlei varianten, soms met ui, soms gefermenteerd, soms op olie.

Surinaamse kip recept

Wij kiezen voor een mildere versie van rode en gele Madame Jeanette pepers, maar wel met de kenmerkende smaak maar dus zonder dat het gerecht (wat osn betreft) onnodig scherp wordt. Voeg gerust wat meer toe als je van heet houdt, maar begin met drie eetlepels. En let op bij het proeven: de pittigheid bouwt zich langzaam op.

Langzaam garen, langzaam genieten

De sleutel tot succes bij deze kip is tijd. Laat de kip minstens een uur rustig sudderen. Hierdoor trekken alle smaken goed in het vlees, en krijg je die typische stoofstructuur waarbij de kip uit elkaar valt als je ernaar kijkt. Zet het vuur het laatste kwartier wat hoger en haal de deksel van de pan. Zo dikt de saus mooi in.

Surinaamse gestoofde kip

Serveer met fris zuurgoed

Om het geheel af te maken, serveer je de stoof met iets fris. Surinaams zuurgoed bijvoorbeeld. Dat zijn ingelegde groenten zoals komkommer en wortel in zuur, een beetje zoet, een beetje scherp. Geen zuurgoed in huis? Een simpele salade van komkommer met wat azijn en suiker doet ook wonderen.

Zuurgoed
Serveer met frisse Surinaams zuurgoed

Of je het nu eet met rijst, roti of gewoon zo uit de pan lepelt… Onze Surinaamse gestoofde kip is er eentje die je blijft maken. Zeker als je eenmaal die pot sambal in huis hebt.

Surinaamse kip

Surinaamse gestoofde kip

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.0/5
( 157 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g kipdijfilet
  • 300 g voorgekookte aardappelen
  • 300 g sperziebonen
  • 3 sjalotten 
  • 3 tenen knoflook
  • 2 tomaten
  • 1 groentebouillon blokje
  • 3 el Surinaamse sambal
  • 3 el ketjap manis
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl 5-spices poeder
  • Zonnebloemolie
  • Roti vellen of witte rijst

Zo maak je het

  • Snijd circa 750 g kipdijfilet in grove stukken (niet te klein) en bak in een scheut zonnebloemolie rondom ongeveer 8-10 minuten. De kip hoeft nog niet gaar te zijn. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Snijd ondertussen 3 sjalotten grof en 3 tenen knoflook fijn. Maak indien nodig de pan even schoon met keukenpapier en fruit de sjalot en knoflook in een scheutje zonnebloemolie enkele minuten aan.
  • Zet het vuur wat lager en meng 3 el Surinaamse sambal door het geheel.
  • Voeg 2 (eventueel ontvelde) grof gesneden tomaten toe en bak al omscheppend even mee.
  • Voeg nu ook de kip weer toe aan de pan en bestrooi het geheel met 1 flinke tl 5-spices poeder. Hussel door elkaar.
  • Voeg 3 el ketjap manis toe en 1 el sojasaus. Meng door het geheel en voeg nu ook circa 400 ml water toe samen met 1 verkruimeld groentebouillon blokje. Breng tegen de kook en doe de deksel op de pan.
  • Snijd 300 g voorgekookte (ietwat kruimige) aardappelen in hapklare stukken en voeg toe aan het vlees. Laat met deksel op de pan op laag tot matig vuur 1 uur pruttelen. Af en toe even roeren.
  • Maak 300 g sperziebonen schoon en halveer. Je kan ze toevoegen aan het geheel en mee laten garen of even 10 minuten voorkoken en de laatste 15 minuten mee laten pruttelen.
  • Verwijder het laatste kwartier de deksel van de pan zodat de saus wat bindt.
  • Serveer met roti vellen of met witte rijst en voeg naar smaak extra sambal toe.

Surinaamse kip

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

92 reacties

Henny 16 februari 2021 - 18:35

Een echte smaakmenutie en ook een hele lekkere smaakbelevenis.
Wauw het hele huis geurde lekker, en wat een heerlijk gerecht.
Deze komt echt in onze top 3 te staan.
Boy´s weer bedankt voor dit heerlijke recept.
Gegeten met roti mmm.

Reply
SmaakMenutie 17 februari 2021 - 10:11

Wat leuk Henny, dit soort berichten horen we graag 🙂

Reply
Gabriëlle 30 januari 2021 - 09:47

Lijkt me heerlijk! We gaan het vanavond proberen. Maar waarom moet je de aardappelen eerst voorkoken? Als je ze erbij doet en ze moeten nog een uurtje meepruttelen, dan worden ze toch in dat uur al gaar genoeg?

Reply
SmaakMenutie 30 januari 2021 - 13:50

Dat kan ook hoor! Wij hebben voorgekookte aardappelen uit de winkel gebruikt; puur vanwege het gemak 🙂

Reply
Jan 16 januari 2021 - 10:59

Vandaag ga ik dit gerecht voor de tweede keer maken. Heerlijk gerecht. Vandaag wel iets minder sambal. Ik hou van pittig eten maar drie lepels is een beetje te pittig.

Reply
SmaakMenutie 16 januari 2021 - 13:26

Haha ja hij is goed spicy! Desnoods ‘gewone’ sambal oelek gebruiken Jan. Geniet ervan!

Reply
Nancy 14 januari 2021 - 16:43

Hoe lang moet alles in de slowcooker? En dan het laatste uur de aardappel erbij?

Reply
SmaakMenutie 15 januari 2021 - 11:35

Hoelang weten wij niet precies Nancy, omdat wij geen slowcooker hebben maar sowieso langer dan een uur laten pruttelen. Verder het proces aanhouden zoals beschreven, dus ook de aardappelen 🙂

Reply
Tim 9 december 2020 - 15:07

Ik ben ook erg blij met dit gerecht, elke keer weer genieten. Zelf doe ik wat minder sambal er in, als ik het dezelfde dag ga eten. Het liefst maak ik het een dag van tevoren en dan kan je lekker pittig starten. Ik gebruik overigens geen water maar gooi er wat extra tomaten in. En ik gebruik sperziebonen uit het vriesvak.
Maar vooral: ga zo door! Ik eet graag jullie gerechten.

Reply
SmaakMenutie 11 december 2020 - 15:47

Fijn dat je er ook van genoten hebt Tim (en onze andere recepten)! Goed idee trouwens die tomaten 🙂

Reply
Ruud 23 mei 2023 - 12:07

Is surinaamse sambal de sambal van madam jeannet pepers?

Reply
SmaakMenutie 26 mei 2023 - 10:26

Ja onder andere! Dat maakt ‘m extra pittig 😉 Maar sambal oelek is ook prima hoor Ruud. Voeg desnoods naar smaak extra toe.

Reply
1 2 3 4 5 6 9